GSM şirketleri 'Elektrik Dağıtım Şirketleri' ile bir araya gelmeli!

TAKİP ET


Uzaktan da olsa, okullar açıldı (Köylerde yüzyüze eğitim) . Ve tabi bu dönemde okulların açılması demek, internet demek. Ancak, geçen yıl ve tabi bu yıl, internet konusunda yaşanan sorunlar hemen hemen her gün medya da haber konusu oldu - oluyor (Dün akşam yine bazı TV'lerin Ana Haber bültenlerinde benzer haberler yer aldı). Oysa aynı dönemde; aynı öneme haiz (ve hatta daha fazla) elektrikte, Elektrik Dağıtım Şirketleri bu kadar haber olmadı (Arka planda, elektrik üretim, ticaret vb dahil). 
 

GSM Şirketleri sorunu çözmeli

Yeni koronavirüs (Covid-19) dönemi için internet hizmetleri, can alıcı konu oldu. Ve halen Türkiye'de 3 ana GSM şirketi ağırlıklı olarak bu hizmeti veriyor. Abone sayısı on milyonlarla ifade ediliyor. Küçük-büyük herkesin elinde telefon - tablet var (Birde wi-Fi). Ancak gel gör ki GSM şirketleri, abone yapma hızlarına eşit kalitede internet hizmeti veriyor mu?, hayır.
Akşam haberlere bakınca, bu hemen görülebilir (Özellikle taşrada): Çocuklar ellerinde telefon, dağ - taş gezip internetin çektiği (Bir diğer ifadeyle sinyalin ulaştığı) yer arıyorlar. Bu iletişim sektörü için hoş olmayan bir durum ve görüntü.
 

GSM Şirketleri Elektrik Dağıtım Şirketleri ile bir araya gelmeli

Evet; internet kadar önemli ve hatta daha da önemli elektrikte, internet gibi sorun yaşanmadı. Ya da düşük oranda yaşandı. Çünkü, elektrik kesintileriyle ilgili medyada 'internet aksaklıkları' gibi geniş haberler yer almadı - almıyor. Ki, elektrik kesintileri (Elektrik Dağıtım Hizmetleri - EDAŞ'lar) medyada daha çok yer alır ya da medyanın daha çok ilgi gösterdiği konuların başında ilk sıradadır. Çünkü; TV'nin, matbaanın, telefonun çalışabilmesi için elektriğin kesintisiz olması gerekiyor. Yine GSM şirketleri baz istasyonlarının çalışabilmesi için de, kesintisiz enerji gerekiyor (Son dönemde GSM şirketleri, baz istasyonları için güneş enerjisi gibi lokal enerji kaynakları kullanabiliyor. Bu ayrı bir konu).

Bu sağlandığına göre (Kesintisiz Enerji); bundan sonra iş, başta GSM şirketleri olmak üzere iletişim sektörüne düşüyor. Ve İletişim Sektörü de mutlaka bu zor dönemde, kesintisiz internet hizmeti sağlanmalı. Bunun için gereken ne ise o adımı çok hızlı atmalı (Altyapı yatırımları vb).

Burada önemli bir ayrıntı da, elektrikte kesintisiz hizmet için fiziki bağlantılar gerekiyor(İletim, dağıtım hatları). GSM sektöründe böyle bir zorlukta yok. Basit anlatımla, Baz istasyonları üzerinden sinyaller telefonlara ulaştırılıyor. 


Mutlaka kesintisiz internet sağlanmalı

Sonuç olarak GSM şirketleri, okulların yeni açıldığı ve eğitim için can damar olan internet hizmetinin kesintisiz sağlanması için çok hızlı altyapılarını yeter hale getirmeli. Ve kesintsiz internet hizmetini yurdun tamamına aynı kalitede vermeli (Sadece, şehir merkezlerine değil). Bu konuda son dönemde başarılı sektörü olan Enerji ile (21 Elektrik Dağıtım Şirketi hizmet veriyor), mutlaka İletişim Sektörü bir araya gelerek ortak çözüm üretmeli.

Çocukların eğitim hakkı, bu zor dönemde 'İnternetsizlik' gibi son derece ilkel bir aksaklık ile sekteye uğratılmamalı. 

Analiz  - Enerji Ekonomisi

elektrik dağıtım şirketleri gsm şirketleri edaşlar enerji ekonomisi