Geçen ay Türkiye'de kaç elektrikli ve hibrid araç satıldı?

TAKİP ET

Elektrikli otomobiller, son dönemin en gözdesi. Peki, be kadar elektrikli araç satılıyor? Ve geçen ay kaç adet elektrikli araç (otomobil) satıldı?

Elektrikli otomobiller, son dönemin en gözdesi. Peki, be kadar elektrikli araç satılıyor? Ve geçen ay (Kasım) kaç adet elektrikli araç (otomobil) ve hibrit araç satıldı?

 

Yıllara göre Türkiye'de elektrikli - hibrid araç sayısı!

 

Ayrıntılar...

Elektrikli ve hibrit otomobil satışları

Resmi verilere göre Türkiye'de geçen ay (Kasım 2022) toplam bin 483 adet elektrikli araç satıldı. Elektrikli araçların geçen ay satılan toplam araç içindeki payı ise yüzde 2,7 oldu. Aynı dönemde satılan hibrid araç sayısı ise 4 bin 815 adet. Hibrid araçların (çift yakıtlı; benzin- elektrikli ve benzin dizel) toplam satılan otomobil içindeki payı ise yüzde 8,7 oldu. geçen ay  trafiğe kaydı yapılan toplam araç sayısı ise 55 bin 442 adet. 

 

Benzinli araçlara ilgi fazla

TÜİK'in verilerine göre Kasım 2022 döneminde Türkiye'de toplam 55.442 adet otomobil kaydı yapıldı. Bu araçların 38.86 adeti benzinli ve 10.232 adeti de motorin yakıtlı otomobillerden oluşyor. Geri kalan otomobiller ise LPG, elektrikli ve hibrit yakıtlı araçlara ait. Kasım 2022'de satılan toplam araç satışları için aşağıdaki tabloya bakınız (Yakıt türlerine göre).

Öte yandan bir dönemin gözdesi olan dizel (Motorin) yakıtlı araçlara ilgi giderek azalıyor. TÜİK verileri de bu ayrıntıyı ortaya koydu. 

 

''Elektrikli araçlar'' otomobil satın almaları nasıl etkiliyor? - EY Mobilite Tüketici Endeksi Araştırması!

Kaynak: TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Aralık 2022

 

YORUM - Enerji Ekonomisi

Elektrikli ve hibrit otomobiller son aylarda, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ilgi odağı. Bu ilgi, elektrikli - hibrit araç satışlarını da etkiliyor. Ancak, ilgiyi rağmen elektrikli otomobil satışları, fosil yakıtlı araçların (benzin, motorin, LPG) çok gerisinde. TÜİK verileri de bu gerçeği ortaya koyuyor. 

 

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, geçen ay Türkiye'de toplam 55.442 adet Motorlu Kara taşıtı (Yakıt türlerine göre) kayıt edildi. Bu araçların 1.489 adet elektrikli ve 4.815'i de hibrit araçlar. Resmi rakamlarda da görüldüğü gibi elektrikli araçların toplam içindeki payı çok düşük (Hibrit araçlara ilgi biraz daha fazla). Verilerde gösteriyor ki, otomobil pazarında fosil yakıtlı araçların ağırlığı devam ediyor. Ve de bir süre daha devam eecek; bu ağırlık. Zaman içerisinde de, elektrikli-hibrit araçlar pazar payını artıracak. Tabii burda, elektrikli - hibrit araçlar için şarj ve servis ağının yaygınlaşması bu süreci hızlandıracaktır. 

 

enerji ekonomisi

Elektrikli otomobiller elektrikli otomobil satışları hibrid otomobil satışları elektrikli ve hibrit satışlar Motorlu Kara Taşıtları TÜİK istatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu