Faturalar – Tüketiciler – Şirketler

TAKİP ET

Malum, Yeni Koronavirüs (COVID-19) en çok çalışma hayatını vurdu. İş yerleri kapandı. İnsanlar işsiz kaldı ve de düzenli gelirlerini ya kayıp ettiler ya da düzenli gelirleri düştü. Ama hayat devam ediyor, doğal gaz, elektrik, su vb fatura ödemeleri devam ediyor.

FATURALAR ERTELENSİN

Başta Tüketici Birliği federasyonu (TBF) olmak üzere, tüketici temsilcisi sivil toplum kuruluşları elektrik, doğal gaz, su gibi faturaların yani düzenli ödemelerin ötelenmesini istediler ve en az 3 ay. Bu olmadı. Bun ilave birde doğal gaz – elektrik faturaları da yüksek gelmeye başladı. Nedeni, Mart ayının soğuk olması ve insanların daha çok evde bulunması olarak açıklandı. Gerçi, açık olan kapalı olan işyerlerinede benzer faturalar gelince, tartışmalar daha da alevlendi. TESK (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu)’da bu duruma tepki gösterdi. Aslında bu zor dönemde, faturaların ertelenmesi doğru ve faydalı bir uygulama olacaktı.

ŞİRKETLERDE ÖDEME YAPIYOR

Olayın tabi birde şirketler boyutu var. Elektrik dağıtım şirketleri, doğal gaz dağıtım şirketleri. Bunların gaz – elektrik alımı yaptığı üretici – toptancı şirketler. Yani, 1 fatura aboneden başlayıp üreticiye kadar uzanan bir süreci etkiliyor. Haliyle, çok geniş bir kitle veya kesim. Hem abone sayısı bakımından ve hem de şirketler bakımından. Faturaların ertelenmesi (Ki, ertelenmesi gerekiyor) doğrudan bu dağıtıcı – üretici – toptancı şirketleri ekliyecek. Bu şirketlerin mali durumları da önemli. Alım – satım yapıyorlar, kredi kullandılar- kullanıyorlar. Eveti karmaşık bir durum. Bu karmaşık durumda mutlaka Maliye Yönetimi’nin de dahil olduğu bir çözün ortaya konursa, faydalı olacaktır. Aksi halde, faturaların ertelenmesi aboneleri rahatlatırken şirketleri zora sokacaktır. Aslında bunun için yasal düzenleme de yapıldı. Yapılması gereken, 3'lü sacayağın (Abone - şirket - Maliye Yönetimi) bir araya gelip çözün ortaya konmasıdır. Ki, bu hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

57 MİLYONDAN FAZLA ABONE VAR

Konunun önemini ve büyüklüğünü anlatması açısından Türkiye’de ne kadar elektrik abonesi ve ne kadar doğal gaz abonesi olduğunu bilmekte de fayda var. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre Türkiye’de toplam 41 milyon 157 bin 428 elektrik abonesi var. Ve 16 milyon 12 bin 660 doğal gaz abonesi var (Konut, ticari vb. Veriler, Şubat 2020 sonu itibariyle olan son açıklanan verilerdir.). Kaynak: Tüketici TV

 

faturalar tüketiciler şirketler