Ev - işyeri ve doğal gaz hatlarında GÜVENLİĞE dikkat - VİDEO'lu haber!

TAKİP ET

-Doğal gaz güvenli bir enerji kaynağı olmasının yanında, dikkat edilmediği (Gerekli güvenlik kuralları uygulanmadığı durumlarda) son derece tehlikeli (patlama özelliği var) bir enerji kaynağı aynı zamanda. 

-Peki, gaz kaçaklarının ve yeraltından geçen hatların renk anlamlarını biliyor musunuz?

AYRINTILAR!

Türkiye, 1986 yılından itibaren doğal gaz kullanmaya başladı. İlk yıllar; İstanbul gibi hava kirliği olan şehirlerde, 'Hava kirliliğini azaltmak için' kullanılan doğal gaz aradan geçen zaman içerisin de hızla yaygınlaştı. Özellikle 2.000'li yıllardan sonra, özel sektöründe doğal gaz pazarına girmesiyle bugün Türkiye; Kars'tan Edirne'ye, Antalya'dan Sinop'a doğal gaz kullanır hale geldi.

Resmi verilere göre, Türkiye'nin yıllık doğal gaz tüketimi 50 milyar metreküplere, doğal gaz abone sayısı ise 16 milyonlu rakamlara çıktı. Bu kadar yaygın kullanımı olan doğal gaz için gerek yeraltı ve gerekse yerüstü kullanımları için güvenlik büyük önem arzediyor. Çünkü, Türkiye'nin altı ve üstü, baştan sonra doğal gaz iletim - dağıtım hatları ile döşenmiş durumda. 

Güvenlik önemli

Doğal gazın gerek evlerde, gerekse sanayide ve gerekse ticarethanelerdeki kullanımlarında öncelik, güvenlik olmalı. Bunun içinde çok yoğun denetimlerin yanında, doğal gaz tesisat ve hatlarında kaliteli malzemenin kullanımı da önem arzediyro.  

Mutlaka yetkili - izinli müdahale şart

Doğal gaz güvenli bir enerji kaynağı olmasının yanında, dikkat edilmediği (Gerekli güvenlik kuralları uygulanmadığı durumlarda) son derece tehlikeli (patlama özelliği var) bir enerji kaunağı aynı zamanda. 
Bu nedenle gerek ev - işyerleri ve gerekse sanayi tesisleri ile, iletim - dağıtım hatlarında mutlaka arıza - sızıntı vb durumlarda yetkili firmalarca müdahale edilmeli. Müdahale için gerekli şirket - belediye vb izin alınmalı (Özellikle yeraltı iletim - dağıtım hatları için).
Bu konuda yaklaşık 30 yıldır pazarda faaliyet gösteren DMS doğal Gaz, doğal gaz şirketleri ile kullanıcılara önemli hatırlatmalar  yapıyor. DMS'nin 'Doğal gaz sektöründe güvenliğe vurgu yapan' bilgilendirmelerini aşağıda okuyabilirsiniz.
 

Yetkili kişi - kurumlar müdahale etmeli

'Yeraltından geçen doğal gaz - elektrik hatları, güvenlik için önemli. Ancak, zaman zaman yapılan dikkatsizlikler, ciddi tehlikelere neden olabiliyor. Bu nedenle de, doğal gaz iletim - dağıtım hatları ya da tesisatlarına müdahale için güvenliği ön planda tutmak ve gerekli izinleri almak ve yetkililerin ilk müdahalesi önem arzediyor'.
Dikkatsizliğin neden olabileceği tehlikeleri görmek için haberin ekindeki videoyu izleyiniz. 
 

Doğalgaz Kaçaklarının Başlıca Ortaya Çıkma Sebepleri?

- Doğal Afetler.
- İç Korozyon.
- Üçüncü Şahıslar Tarafından Yapılan Müdahaleler.
- Tedbirsiz Kazı Çalışmaları.
- İstem Dışı Kazalarç
- Uyarı - işaretleme Eksikliği.
- İmalat Tarihindeki Kıt İmkanlar.
- Bilgi Eksikliği.
- Kontrol Eksikliği.
- Malzeme İmalat Hatası.
- Yanlış Stoklama ve Nakliye.
- Yanlış Malzeme Kullanımı.
- Kalitesiz Malzeme Kullanımı.
- İşçilik Hatası.
- Dizayn Hatası.
- Montaj Hatası.
- Ekonomik Ömür - Mukavemet Kaydı.
- Kural Dışı Uygulama.

Renklerin anlamını bilmelisiniz

Son yıllarda elektrik, telefon, doğal gaz vb hatlari hızla yeraltına alınıyor. Hem güvenlik ve hemde görsel - çevresel nedenlerle. 
Özellikle yeraltındaki elektrik - doğal gaz hatları, güvenlik için çok önemli. Bu nedenle de, soskak ya da hat başları - güzergahlarında bilgilendirici renkli tabelalar asılıyor. Bu renklere bakarak hem bölgeden geçen hatlar ve risklerini öğrenme imkanı oluyor ve hem de bakım - müdahale durumlarındaki karmaşayı ortadan kaldırıyor, bu tabelalar. 
Peki, sokak - caddelerde görüdüğümüz renkli tabelaların anlamını biliyor muyuz? Sorunun cevabını aşağıfa okuyabilisrsiniz.  

Yeraltından geçen hatların renk anlamlarını biliyor musunuz?



Teknik Bilgiler için Kaynak: DMS Doğal Gaz

Enerji Ekonomisi

doğal gaz doğal gaz patlamaları doğal gaz güvenliği