Eti fazla yiyenler: En fazla SU'yu siz harcıyorsunuz'' - İşte ''besinlerin'' Su Ayak İzi!

TAKİP ET

Sularımız azalıyor. Eğer tasarruf edilmezse Türkiye, su fakiri bir ülke olacak. Peki, ne yapmalıyız? Aslında bu konuda herkesin yapabileceği çok basit bir adım var: Tasarruf. Bunun içinde öyle çok kapsamlı çalışma gerekmiyor. Mesela, domates, et yerken veya giyinirken biraz dikkat yeterli olacak.

Evet, tüketirken bir kere daha düşünmeliyiz: Sularımız azalıyor. Eğer tasarruf edilmezse Türkiye, su fakiri bir ülke olacak. Peki, ne yapmalıyız? Aslında bu konuda herkesin yapabileceği çok basit bir adım var: Tasarruf. Bunun içinde öyle çok kapsamlı çalışma gerekmiyor. Mesela, domates, et yerken veya giyinirken biraz dikkat yeterli olacak. 

 

Hangi besin için ne kadar SU tüketiliyor?

1 kilo et 15000 bin litre

1 adet pamuklu tişort 2700 litre

100 gram çikolata 2400 litre

1 hamburger 2400 litre

1 kilo şeker 1500 litre

1 kilo domates 180 litre

1 fincan kahve 140 litre 

1 sayfa A4 kağıdı 10 litre

 

ayrıntılar...

 

Su ayak izi nedir?

Su ayakizi: ''Bir kişinin, ürünün, sektörün, havzanın veya ülkenin birim zamanda üretim süreçlerinde harcadığı veya kirlettiği toplam temiz su miktarı'' 

''Malların ve hizmetlerin üretiminde tüketilen doğrudan ve dolaylı su miktarlarını bütüncül bir şekilde ele alan “gerçek” su tüketiminin bir göstergesidir.''

 

Su kıtlığı yaşayabiliriz!

Su kıtlığı yaşayabiliriz: Dünyada olduğu gibi Türkiye'du su kıtlığı ile karşı karşıya. Tarım ve Orman Bakanlığı'ba bağlı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de kişi başı su potansiyeli 1313 m3 (metreküp). Eğer Türkiye'de bu rakam 1000 metreküpüb altına düşerse Türkiye dünyada Su Kıtlığı yaşayan bir ülke olacak. Bakablık bu konuda geniş bir bilinçlendirme çalışması başlattı. 
 

Türkiye'nin su ayak izi

Resmi verilere göre Türkiye'nin toplam su ayak izi 140 milyar metreküp. Türkiye'nin su ayak izi dağılımı ise şöyle: Tarımsal kullanım yüzde 89, evsel kullanım yüzde 7, endüstriyel üretim yüzde4. Kişi başına düşen su ayak izi ise yılda 1974 metreküp. 

 

Bazı besinlerin su ayak izi

-

Kaynak: Su Yönetimi Genel Müdürlüğü

 

Tükettiğin her şeyde su var - SU Ayak izinizi ölçmek için tıkla!

 

(su tüketimi haberleri - enerji ekonomisi)

su tüketimi su ayak izi nedir Türkiye in su ayak izi