EPDK yayınladı!

TAKİP ET

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), "Deprem ve Lisanssız elektrik üretimi" konulu yeni ve önemli bir Kurul Kararı yayınladı (18 Şubat 2023 tarih ve 32108 sayılı Resmi Gazete Kurul Kararları bölümü. EPDK Kurul Kararı tam metnini alağıda onuyabilirsiniz. 

 

Ayrıntılar...

EPDK Kurul Kararı (11650, 16.02.2023)

 

"Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği"

Madde 35

Yükümlülüklerin ertelenmesi, askıya alınması ve kaldırılması

MADDE 35 – (1) Önlisans ve lisans sahibinin ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülükleri, mücbir sebep hallerinde, etkilendikleri oranda, mücbir sebebin etkileri giderilinceye kadar, Kurul kararıyla ertelenebilir veya askıya alınabilir. Söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilemeyeceğinin anlaşıldığı hallerde, Kurul, önlisans ve lisans sahibinin yükümlülüğünün kaldırılmasına da karar verebilir. İletim ve dağıtım faaliyetlerine ilişkin yükümlülüklerin kaldırılması talep edilemez.

(2) Bir olayın mücbir sebep hali sayılabilmesi için; olaydan etkilenen tarafın gerekli özen ve dikkati göstermiş ve tüm önlemleri almış olmasına karşın olayın önlenemeyecek, kaçınılamayacak ve öngörülemeyecek olması ve bu durumun etkilenen tarafın ilgili mevzuat kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini engellemesi gerekir.

(3) Aşağıda belirtilen haller, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla, mücbir sebepler olarak kabul edilir:

a) Doğal afetler ve salgın hastalıklar,

b) Savaş, nükleer ve kimyasal serpintiler, seferberlik halleri, halk ayaklanmaları, saldırı, terör hareketleri ve sabotajlar,

c) Grev, lokavt veya diğer memur ve işçi hareketleri.

(4) İlgili mevzuat kapsamındaki yükümlülüklerin ertelenmesi, askıya alınması veya kaldırılması kararının verilebilmesi için, (Ek ibare:RG-8/3/2020-31062)(1) önlisans veya lisans sahibinin;

a) Mücbir sebebin başlama tarihini ve mahiyetini,

b) İlgili mevzuat kapsamındaki yükümlülüklerine olan etkilerini,

c) Mümkün olması halinde etkilerin tahmini giderilme süresini,

içeren başvurusunu, Kuruma yazılı (Ek ibare:RG-8/3/2020-31062)(1) veya EPDK Başvuru Sistemi üzerinden elektronik olarak bildirmesi zorunludur.

(5) Bu madde kapsamındaki talepler, başvuruya ilişkin gerekli bilgi ve belgelerin tamamlanmasından itibaren altmış gün içerisinde Kurul kararı ile sonuçlandırılır.

 

Enerji Ekonomisi

EPDK Kurul Kararları Resmi Gazete Kurul Kararları Lisabssuz elektrik üretimi mücbir sebep