EPDK Başkanı Yılmaz'ın TBMM konuşması tam metni!

TAKİP ET

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kurum Bütçesi'ni sundu. Başkan Yılmaz, Kurum bütçe görüşmeleri öncesi önemli bilgilerin yer aldığı bir ''sunum - konuşma'' yaptı.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı ve enerji sektörüyle ilgili önemli bilgilerin yer aldığı konuşması tam metnini; önemine binaen aynen yayınlıyoruz...

 

Mustafa Yılmaz

EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) Başkanı 

Sayın Komisyon Başkanım, Sayın Bakanım, Plan ve Bütçe Komisyonunun çok değ rli üyeleri, saygı değer millet vekilleri; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

 

kesintisiz enerji

Bu yılın başında yaşadığımız büyük çaplı ve yıkıcı depremlerin etkisini ne yazıkki her  alanda hissettik. EPDK olaarak asrın felaketinde yaralarımızı sarmak ve vatandaşlarımızı korumak amacıyla enerji sektörümüzde pek çok kritik düzenlemeyi hayata geçirdik. Ön celikle, kesintisiz enerjinin sağlanması adına ilgili tüm şirketler ve kamu kurumlarımız seferber oldu. Vatandaşlarımızın borç ödeme yükümlülükleri ertelendi ve takside bağlandı. Başta üreticilerimiz olmak üzere bölgede faaliyet gösteren sektör paydaşlarının bazı yükümlülükleri askıya alındı. Depremden zarar gören enerji şirketlerine hizmette aksama yaşanmaması için gereken kolaylıklar sağlandı.

 

enerji krizi

Ayrıca küresel enerji krizi nedeniyle on sekiz ay boyunca uyguladığımız ve pek çok Avrupa ülkesinde de uygulanan “Azami Uzlaşt ırma Fiyat Mekanizması” ile arz güvenliğimiz sekteye uğramamış ve vatandaşlarımız olağanüstü maliyet artışlarından azami düzeyde korunmuştur. Fiyatların makul seviyeye gerilemesi üzerine 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren son verdiğimiz AUF ’un katkısıyla elektrik tarifelerinde nihai faturalarda yüzde 130’luk f iyat artışının önüne geçilirken 220 milyar TL'yi bulan bir meblağ da vatandaşlarımızın cebind e kalmışt ır.

 

yenilenebilir enerji ve depolama

Malumunuz , yenilenebilir enerji kaynaklarından azami düzeyde istifade edebilmenin yolu etkin bir elektrik depolama sistemi kurmaktan geçmekted ir. Bu alanda geçtiğimiz yıl yapt ığımız düzenlemeyle depolamalı RES ve GES tesisleri kurulabilmesinin önünü açt ık .

Depolama tesisleriyle verilen enerjinin kontrol edilebilmesi sayesinde ülkemizin emre amade kapasitesi artacak, kesintili üretim yapan rüzgâ r ve güneş sant ralleri baz yük santrali hâline gelerek sisteme düzenli enerji verecek hâle gelecektir. Ayrıca yenilenebilir enerji kapasitemiz daha da artacaktır.

 

lisans başvuruları

Kurumumuza depolamalı elektrik üretim tesisi kurmak amacıyla toplam 260.354 megavat gücünde 5.968 adet ön lisans baş vurusu yapılmıştır. TEİAŞ taraf ından bugüne kadar yaklaş ık 33 bin megavat kapasite tahsis edilmiştir. Bu kapasite içerisinden 23.200 megavata karşılık gelen 429 adet projeye önlisans verilmiştir. Bu projelerden toplam 12.100 mega vat gücündeki 176 adedi RES, 11.100 megavat gücündek i 253 adedi ise GES proje sidir.

Yaklaş ık 50 milyar dolarlık yatırıma tekabül eden kapasitenin verildiği depolama faaliyetinin sağlayacağı istihdam, büyüme ve teknolojik gelişme enerji ticaret merkezi olma hedefimize büyük katkı sağlayaca kt ır.

 

enerji piyasaları lisansları

2023 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla baktığımızda elektrik piyasasında ön lisans hariç 2.658, doğal gaz piyasasında 361, petrol piyasasında 12.906, LPG piyasasında 11.155 ve yeni k rmuş oldu ğumuz şarj hizmeti piyasasında 141 lisanslı kişi bulunmaktadır.

 

şarj istasyonları

Bilindiği üzere elektrikli araç pazarı ve şarj ağı altyapımız da h ızlı bir gelişim göstermektedir. Son bir yılda Türkiye'de elektrikli araç sayıs ı 41.747 adete, halka açık şarj noktası sayısı da 9. 460 adete ulaşmış tır. Yerli otomobilinizin piyasaya sürülmesiyle eş zamanlı o larak şarj istas yonlarının sayısında da hızlı bir art ış gözlemlenmektedir. Türkiye araç başına düşen DC şarj noktası açısından Avrupa genelinde birinci sıradadır.

 

BOTAŞ - doğal gaz

Sayın Başkan, saygıdeğer millet vekilleri; hatırlanacağı üzere Kurumumuzun faaliyetlerine başladığı günlerde sanayi ile konutta sadece 5 şehrimize doğal gaz hizmeti sağlanabiliyordu . 2003 yılından itibaren gerçekleşt ird iğimiz dağıtım lisansı ihaleleri ve BOTAŞ iletim hattı genişlemesine bağlı olarak k ısa sürede bir ivme yakalandı . Bu gün 81 il merkezimizin tamamında ve 768 ilçe ve beldemizde konutlarda doğal gaz kullanılmaktadır. 2023 yılı sonunda doğal gaz kullanan ilçe ve belde sayımız ise 800’ün üzerinde olacaktır.

 

epdk gelirleri - epdk bütçesi

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2024 yılı bütçe teklifinde, Kurumumuzca, elektrik piyasasından 220 milyon 615 bin TL, doğalgaz piyasasından 320 milyon 400 bin TL, petrol piyasasından 800 milyon TL, LPG piyasasından 94 milyon TL olmak üzere toplam 1 milyar 435 milyon 15 bin TL gelir elde edilmesi öngörü lmüştür. Buna ek olarak iletim ek ücreti karşılığında 360 milyon TL gelir elde edileceği tahmin edilmiştir. Bu çerçevede, diğer gelirler ile ret ve iadeler sonrası 2024 yılı bütçe toplamı 1 milyar 783 milyon 367 bin TL'dir; bu tutarın 621 mily n 537 bin TL's ini mal ve hizmet alım giderleri, 969 milyon 816 bin TL’sini personel giderleri ve Sosyal Güvenlik Kurum primi giderleri oluşturmaktadır.

(Kaynak: TBMM Plan Bütçe Komisyonu Yayınlanan Tutanaklar)

 

(enerji haberleri - enerji ekonomisi)

epdk 2024 bütçesi epdk gelirlei