EPDK Başkan Yardımcısı Ulutaş: Şeffaflığın ve öngörülebilirliğin temin edilmesi son derece önemlİ...

TAKİP ET

Her sene kamu ve özel sektör temsilcilerini buluşturan ve bu yıl pandemi önlemleri sebebiyle video-konferans yöntemi ile gerçekleştirilen Şeffaflık Çalıştayı, EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanı Deniz Daştan, EPDK Doğal Gaz Piyasası Daire Başkanı Hüseyin Daşdemir ve EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu’nun konuşmaları ile başladı.

EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş yaptığı konuşmada sağlıklı bir piyasa yapısının oluşturulabilmesi için piyasada güvenin, şeffaflığın ve öngörülebilirliğin temin edilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

EPİAŞ tarafından sektöre kazandırılan Şeffaflık Platformu’nun önemine dikkati çeken Ulutaş: “Yaptığınız sistemin kullanılabilir olması önemlidir. EPİAŞ tarafından yayınlanan veriler işlevsel olduğu kadar piyasanın gelişimine de katkı sunmaktadır. Vadeli elektrik ve doğal gaz piyasaları da faaliyete başladığında bu veriler daha da önem kazanacaktır” dedi.

Enerji piyasalarında güven ve öngörülebilirliğin tesis edilmesinin EPDK’nın öncelikli hedefi olduğunu vurgulayan EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, “Tüm dünyada daha önce görülmemiş, farklı bir süreci yaşıyoruz. Sektörümüz de yaşanan pandemi sürecinden olumsuz etkileniyor. Bu süreçte hem paydaşlarımızı hem de tüketicilerimizi korumak, süreci en az zararla atlatmak için Kurum olarak üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Deniz Daştan da yaptığı konuşmada Şeffaflık Platformu’nda 135 verinin yayınlandığını ifade ederek, “Şeffaflık, bilgi demek. Bilgi ise karar vermek ve o doğrultuda ilerlemek demek. Bilginin paylaşılması kadar, kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi de önemli. Bu durum her şeyden önce diğer piyasa katılımcılarımıza zarar veriyor. Bu konudaki taslak çalışmalarımızı 2021 yılı içerisinde sonuçlandırmayı hedefliyoruz” dedi.

EPDK Doğal Gaz Piyasası Daire Başkanı Hüseyin Daşdemir de yaptığı konuşmada Avrupa Enerji Tacirleri Federasyonu’nun (EFET) yayınladığı hub skorunda ülkemizin 2018 yılına kadar 5 puan bandında olduğunu hatırlatarak OTSP’nin açılmasıyla birlikte geçen sene 9 puana yükseldiğinin altını çizdi. Daşdemir şunları söyledi: “Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefi var. Hem elektrik piyasamızda hem de doğal gaz piyasamızda düzenlemelerimizi bu hedef doğrultusunda hayata geçiriyoruz. Doğal gaz piyasamızda son yıllarda alt yapıya ve yerli kaynaklara büyük yatırımlar yapıldı. Bunların yanı sıra öngörülebilir, rekabetçi ve şeffaf bir piyasa yapısı oluşturmak için de mevzuat düzenlemeleri yapıyoruz. EPDK’nın istişareye verdiği önem çerçevesinde sizlerle birlikte elbirliği içerisinde piyasamızı daha iyi noktalara getireceğiz inşallah.”

Çalıştayda konuşan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu da yaptığı konuşmada 2021 yılında enerji sektörü açısından güzel gelişmelerin yaşanacağını, Vadeli Doğal Gaz Piyasası ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi’ne yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Türkoğlu: “Önemli bir kullanıcı kitlesine ulaşan Şeffaflık Platformu’nun ikinci versiyonu için iş geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. 2021 yılında hayata geçirmeyi hedeflediğimiz proje ile kullanıcı dostu yenilenmiş bir ara yüz, arttırılmış bir hizmet kalitesi ile sürdürülebilir bir veri altyapısını piyasamıza kazandırmayı hedefliyoruz” dedi (Kaynak: EPDK).

Enerji Ekonomisi

avrupa enerji tacirleri federasyonu epdk