Enerjide zor gün!

TAKİP ET

Enerjide zor gün

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ

Enerji dünyası, yılın son gününe zor bir gündemle giriyor. Bir diğer ifadeyle, çevreye zarar veren 13 Termik santrale (Kömür) filtre takmaları için verilen süre bugün (31 Aralık 2019) doluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çok net ifadelerle çevre mevzuatına uymayan termik santrallerin kapatılacağını açıklamıştı. Hatta Bakan Kurum, sadece konuşulan 13 santral değil, diğer çevre mevzuatına uymayan bütün santrallerinde kapatılacağına vurgu yaptı. 

BUGÜN SON GÜN
Evet, çevreye verdiği zararlar nedeniyle başta TEMA Vakfı olmak üzere çevre kurum ve kuruluşlarının tepkisine neden olan 13 termik santral için bugün son gün ve karar günü. Bugün, durumlarını mevzuata uygun hale getiren santraller elektrik üretimine devam edecek, diğerleri ise elektrik üretimine son verecek (Durumlarını, mevzuata uygun hale getirene kadar). Akşam saatlerinde mevzuata uyan ve uymayan santrallerin durumu netleşmiş olacak. 

ELEKTRİK KRİZİ OLUR MU?
Öncelikle belirtmekte fayda var; kapatılmaya konu olan 13 kömür termik santral, Türkiye toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 15-20 civarı bir üretimini gerçekleştiriyor. Tabi, rakam önemli ve büyük. Fakat, bu santrallerde muhtemelen elektrik üretiminin durması halinde dahi, bir elektrik krizi yaşanması zor bir ihtimal olarak görülüyor. Çünkü, Türkiye'de toplam elektrik üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan (Bir dönem yüzde 55'lere çıktı rakam) doğal gaz santralleri var ve bu santraller, hemen üretime geçebilir. Şu an için bu santraller Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 20'si civarını karşılıyor. Bu nedenle de, diğer üretim kaynaklarıyla birlikte bir elektrik krizi yaşanması düşük bir ihtimal. Hatta, yaşanmayacak.

ÜRETİME KAZANDIRILMASI
Her ne kadar 13 termik santral kapatılsa dahi bir elektrik krizi yaşanmayacak olsa dahi, bu santraller kurulmuş ve çalışan dev yatırımlar. Bir an önce bu santrallerin durumları mevzuata uygun hale getirilerek üretime geçmeleri ve ekonomiye kazandırılmaları gerekiyor. 

Tabi, öncelik insan ve çevre sağlığıdır.

termik santral doğal gaz çevre