Enerji verimliliği için 'Tek yol U dönüşü' hareketi başlattı - İZODER!

TAKİP ET

İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği), iklim değişikliğiyle mücadele ve binalarda enerji verimliliği için 'Tek yol U dönüşü' hareketi başlattı (Enerji Ekonomisi).

‘Tek yol U dönüşü’

Küresel ısınmaya bağlı olarak ülkemizde birçok olağan dışı iklim olayı ve sel, yangın gibi felaketler ile karşılaşıldığını vurgulayan İZODER, ‘Tek yol U dönüşü’ sloganıyla farkındalık hareketi başlattı. İklim değişikliği ile mücadelede ulaşımdan tarıma, sanayiden binalara birçok farklı sektörde U dönüşü yapılarak çevre odaklı yaklaşımların benimsenmesi gerektiğini belirten İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Sera gazı salımında önemli bir paya sahip olan binalarımızı yalıtımla enerji verimli hale getirerek Türkiye’nin geleceği için iklim değişikliği ile mücadeye katkıda bulunmalıyız” dedi. 


AYRINTILAR!

Ülkemizde ve dünyada sel baskınları, orman yangınları gibi felaketlerle kendini derinden hissettiren iklim değişikliği ile mücadele için yalıtımın en önemli başlıklar arasında yer aldığına dikkat çeken İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Başkanı Emrullah Eruslu, “Geri dönülemeyecek noktaya varmadan tek yol U dönüşü” diyerek herkesi sorumluluk almaya davet etti.

“Tek yol U dönüşü” başlıklı kampanya ile farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirten Eruslu, bu kapsamda çatı, cephe, pencere ve döşemelerde U değerlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan film ve içeriklerin, televizyon, dijital mecra ve İZODER’in sosyal medya hesaplarında  yayınlanmaya başladığını söyledi.
 

Enerji limitlerimiz AB seviyesine getirilmeli

Türkiye’de toplam enerji tüketiminin yüzde 33 gibi büyük bir payının binalarda gerçekleştiğini ifade eden Emrullah Eruslu, şöyle konuştu: “Gelişmiş ülkelerde binalarda enerji verimliliğine yönelik birçok adım atılarak enerji limitleri düşürülürken, ülkemizde halen 2008 yılında tanımlanmış enerji limitleri kullanılmaktadır. Birçok gelişmiş ülkede yıllık enerji limitleri metrekare başına 30-50 kW seviyelerine çekilmiş durumda. Bu ülkelerdeki binalar ısıtma ve soğutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık enerji tüketimi 30-50 kW olacak şekilde yalıtımlı olarak tasarlanıyor ve inşa ediliyor. Türkiye'de biz hala birim metrekarede yıllık 120-150 kW seviyesine uygun yalıtım yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bir an önce Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nde de tanımlandığı üzere enerji limitlerimiz ve U değerlerimiz AB seviyesine getirilmeli. Ortak hedefimiz Türkiye’deki binaların daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapıya kavuşması olmalı.”
 

Kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirmeliyiz

İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Başkanı Emrullah Eruslu

Kentsel dönüşüm sürecinin enerji verimli yapılaşmada fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Eruslu, “Kentsel dönüşüm uygulamaları ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarının yapılacağı doğru yapı üretim sürecinin en önemli parçaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Elimizdeki bu fırsatı iyi değerlendirerek yeniden inşa edilecek tüm binalara iyileştirilmiş U değerleri ile ısı yalıtımı yapılırsa binaların ısınma ve soğutma kaynaklı sera gazı salımları azalacak, yıllık 40-45 milyar dolar mertebelerinde gerçekleşen ve cari açık içerisinde en önemli paya sahip olan enerji ithalatının azalması sağlanacaktır. Böylece iyileştirilmiş U değerlerinin yer aldığı yönetmelik ve standartlar doğrultusunda üretilen; sağlıklı, güvenli ve konforlu yapılarda yaşamak mümkün olabilecektir” diye konuştu.  

 

U değerleri ülke genelinde 2-2,5 kat iyileştirilmeli 

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na uyabilmesi için U değerlerinin ülke genelinde bir an önce 2-2,5 kat iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Emrullah Eruslu, “Paris İklim Anlaşması’nın hedefi küresel sıcaklıktaki artışı en fazla +2 °C’de tutmaktır. Bu hedefe ulaşmak için enerjimizi verimli kullanarak binaların karbon salımlarını minimuma indirmeliyiz. Böylece U değerlerinin iyileştirilmesiyle 2050’ye kadar enerji harcamalarında önemli ölçüde tasarruf elde ederek, enerji verimli ve çevre dostu bir yapılaşmaya kavuşabiliriz” dedi.  


- BİLGİ

İZODER - Tarihçe

'İZODER, 1993 yılı Haziran ayında, Mehmet Ecvet Binyıldız, Orhan Turan, Korhan Işıkel, Metin Yılmazer, Mehmet Dinçer Erdoğan, Bülent Kıraç, Mehmet Özcan tarafından, yalıtım bilincini yurt çapında yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuştur. İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, "yalıtım" konusunda kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen ve bunu sağlamak üzere ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemesi üreticilerini, satıcılarını ve uygulayıcılarını bir çatı altında toplayan sivil toplum örgütüdür.'
Kaynak: İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) 
 


Enerji Ekonomisi

Tek yol U dönüşü İZODER ENERJİ VERİMLİLİĞİ ENERJİ EKONOMİSİ