Enerji sektöründe lojistik - Tehlikeli maddelerin taşınması ve özellikleri!

TAKİP ET

Tehlikeli maddelerin taşınması, taşıyıcının omuzlarına yüklenen büyük bir sorumluluk içerir. Yürürlükteki standartlara uyulmaması veya sürücünün bir hatası bile sadece mali kayıplara değil, her şeyden önce insan hayatına, sağlığına, malına ve çevreye doğrudan bir tehdide yol açabilir.

 

Enerji sektöründe tehlikeli maddeler!

Tehlikeli maddeler dokuz kategoriye ve alt kategorilere ayrılabilir. Aşağıda genel sınıflandırmaları verilmiştir.

Sınıf 1: Patlayıcılar ve patlayıcı nesneler - örneğin, mühimmat, havai fişekler veya patlama riski taşıyan diğer maddeler,

Sınıf 2: Gazlar - asetilen veya propan-bütan gibi,

Sınıf 3: Yanıcı sıvılar - örneğin, sıvı yakıtlar ve bileşenleri,

Sınıf 4.1: Yanıcı katılar, kendiliğinden tepkimeye giren malzemeler ve duyarsızlaştırılmış katı patlayıcılar - örn. toz silikon,

Sınıf 4.2: Kendiliğinden alev alabilen malzemeler - örneğin fosfor,

Sınıf 4.3: Su ile temas ettiğinde yanıcı gazlar üreten malzemeler - örn. karbür,

Sınıf 5.1: Oksitleyici maddeler - örneğin hidrojen peroksit,

Sınıf 5.2: Organik peroksitler - örneğin, perklorik asit,

Sınıf 6.1: Zehirli maddeler - örneğin arsenik,

Sınıf 6.2: Bulaşıcı malzemeler - örn. tıbbi atıklar,

Sınıf 7: Radyoaktif malzemeler - örneğin bölünebilir malzemeler,

Sınıf 8: Aşındırıcı malzemeler - örn. sodyum hidroksit,

Sınıf 9: Çeşitli tehlikeli maddeler ve nesneler - örneğin asbest.

Enerji endüstrisi bağlamında, mallar 2, 3, 7 ve 8. gruplara aittir. Sonuncusu ile ilgili olarak, diğer şeylerin yanı sıra, transformatörlerin, kapasitörlerin ve yağ içeren kabloların sökülmesinden ve hurdaya çıkarılmasından elde edilen öğelerin yanı sıra elektrik trafo merkezlerinin ve şalt cihazlarının tüm bileşenlerine atıfta bulunuyoruz.

 

Enerji sektörü için nakliye sorunları nereden kaynaklanıyor?

Tehlikeli maddelerin taşınmasının yarattığı tehlikeler, bu süreçle ilgili tüm konuların yasalarla düzenlendiği anlamına gelir.

Bu belgelerin gerekliliklerinden biri de tehlikeli yük taşıyan nakliyenin uygun şekilde işaretlenmesidir. Bunun için bir bakışta tehlikenin türünü gösteren benzersiz etiketler kullanılır. Bu amaçla kullanılan araç da turuncu plakalarla işaretlenmelidir. Bunlar araç kombinasyonunun önüne ve arkasına, eksenine dik olarak yerleştirilmelidir.

Yukarıdaki işaretler, diğer katılımcıları aracın tehlikeli mal taşıdığı konusunda bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Bu da, trajik bir kazayı önlemek için, aracın yakınında manevra yaparken uygun güvenliği sağlamaları için onları teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Belgeler aynı zamanda tehlikeli maddelerin taşınması için kullanılan taşıma araçlarına ilişkin gereklilikleri de belirtir - ister karayolu isterse de örneğin denizyolu taşımacılığından bahsediyor olalım. Taşıyıcının, sürücüleri eğitme ve bu konuda yeterli kanıt toplama ihtiyacı gibi belirli yükümlülükleri de vardır.

Tehlikeli olarak işaretlenmiş kargo için bir rota planlarken de belirli gereklilikleri karşılamanız gerekir. Bunun nedeni, bazı yolların böyle bir tanımlamayla karayolu taşımacılığına kapalı olmasıdır - örneğin, düzensiz kaldırım, yoğun trafik veya büyük insan topluluklarına yakınlık nedeniyle.

 

Enerji endüstrisi için tehlikeli madde taşırken nelere dikkat etmeli?

Yüksek riskler göz önüne alındığında, uygun niteliklere sahip olmadan tehlikeli maddelerin taşınmasını üstlenmek çok akıllıca bir fikir değildir ve sonuçları felaket olabilir. Yakın zamanda Hollanda açıklarında elektrikli arabalarda - ve daha da önemlisi içlerindeki lityum-iyon pillerde - çıkan yangınla ilgili yüksek profilli vakayı düşünmek yeterlidir. Her ne kadar durum nispeten hızlı bir şekilde stabilize edilmiş ve gemi, deniz trafiği için tehdit oluşturmayan bir yere çekilmiş olsa da, yine de çevresel bir felaket tehlikesi vardı. Ayrıca kazanın mürettebattan birinin ölümüne yol açtığı ve diğerlerinin ve kurtarma operasyonunu yürütenlerin sağlık ve yaşamlarının risk altında olduğu da unutulmamalıdır.

İnsanların sağlığı ve yaşamları ile çevrenin yok olma potansiyeli söz konusu olduğunda, gereksiz riskler almaya ve herhangi bir şüphe varsa kişinin yeteneklerine aşırı güvenmesine değmez. Burada bunlara yer yoktur.

Böyle bir durumda, tehlikeli maddelerin taşınması konusunda daha deneyimli birinden yardım almak daha avantajlıdır. AsstrA gibi tehlikeli kargo taşımacılığı sunan profesyonel bir şirket aramakta fayda var. Önemli ölçüde, böyle bir çözümü tercih ederek yatırımcı, taşıma yöntemini taşınan kargoya uyarlamanın yasal yönlerinin sorumluluğunu omuzlarından kaldırır. Yükün emniyete alınması, çekilmesi ve boşaltılmasından taşıyıcı sorumludur.

Tehlikeli maddelerin taşınmasına ilişkin yasal düzenlemeler sürekli değiştiği için bu daha da önemlidir. Bir yatırımcı elini nabzın üzerinde tutmadığı sürece, ciddi sonuçlar doğurabilecek önemli bir şeyi kolayca gözden kaçırabilir.

(advertorial)

Enerji sektörü için nakliye sorunları nereden kaynaklanıyor Enerji endüstrisi için tehlikeli madde taşırken nelere dikkat etmeli