Haftanın 'Enerji Piyasaları özeti ve Enerji Gündemi'

TAKİP ET

Enerji Piyasaları haftaya (Elektrik, petrol, doğal gaz ve LPG); hem iç piyasalar anlamında ve hem de dış piyasalar anlamında,  son derece hareketli bir gündemle başlıyor. 

Enerji Piyasaları (Elektrik, petrol, doğal gaz ve LPG) haftaya ; hem iç piyasalar anlamında ve hem de dış piyasalar anlamında  son derece hareketli bir gündemle başlıyor. 

 

- Elektrik piyasaları - Elektrik fiyatları ve elektrik faturaları

EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) 1 Ocak 2022 itibariyle açıkladığı 'hem elektrik fiyatları ve hem de Kademeli Tarife' uygulaması, kamuoyunda yoğun tartışmalara neden oldu. Birim fiyatlara yapılan yüzde 50 ile yüzde 130 arası zam artışları yoğun eleştirildı. Ayrıca EPDK'nın konutlar için başlattığı ve 150 kWh altı elektrik tüketimlerine  indirim uygulaması da, '150 kWh çok düşük' gerekçesiyle yoğun tepki aldı (150 kWh sınırı, 1 Şubat itibariyle 210 kWh'ye çıkarıldı). Ancak, elektrik fiyatları ve elektrik faturalarına, esnaf-ticarethane aboneleri de yoğun tepki gösterdi. 
Bu gelişmeler üzerine Enerji Yönetimi, 1 Mart itibariyle elektrik fiyatlarında tüketiciler lehine düzenleme yapılacağını açıklamıştı. Yeni düzenleme bugün tamamlanıp yarın uygulamaya konulacak. 

 

EPDK elektrik faturası hesaplama - Elektrik faturası 

Kademeli Tarife nedir? - Fatura Nasıl Hesaplanır? VİDEO...



 

-Petrol - LPG piyasası - Akaryakıt fiyatları

Rusya'nın Ukraynayı işgaliyle başlayan savaş, petrol fiyatlarına rekor kırdırdı (Brent). Ve petrolün varil fiyatı 105 dolar rakamlarına çıktı. Ancak, savaşın Rusya'nın beklentilerinin aksine uzaması ve dünyanın barışçıl işbirliği, petrol fiyatlarını düşürdü. Ve varil fiyat 97 dolar rakamlarına geriledi. Artışla birlikte benzin motorine gelen 1,5 lira civarı zammın (Litrede) bu hafta geri alınması bekleniyor. Benzer şekilde, LPG otogaz fiyatları da petrol fiyatlarına bağlı olduğundan, LPG fiyatlarında da ayın ilk hafyası bir hareketlilik olabilir. 

 

- Doğal gaz piyasası - Doğal gaz Fiyatları

Doğal gaz fiyatlarının, petrolün aksine kısa süreli ani - iniş çıkışlar yapma kabiliyeti sınırlı (Doğal gaz anlaşmaları uzun süreli kontratlara bağlı olduğundan).
Ancak, Kamu şirketi BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ), mevzuat gereği her ay doğal gaz fiyatlarını yeniden belirleyip (İç piyasa için) kamuoyuna açıklıyor. BOTAŞ bu kapsamda bugün 1 Mart-31 Mart 2022 tarihi itibariyle geçerli olacak doğal gaz birim fiyatlarını açıklayacak. BOTAŞ'ın sektörün - pazarın lideri olduğundan, diğer pazarda faaliyet gösteren özel şirketlerde BOTAŞ'ın fiyat politikalarına göre kendi fiyatlarını düzenliyorlar. Bu nedenle de özel şirketlerde, BOTAŞ fiyat açıklamasına odaklandılar. 

Enerji Ekonomisi

elektrik faturası hesaplama epdk elektrik faturası hesaplama EPDK elektrik faturası doğal gaz faturası akaryakıt fiyatları enerji