Enerji haberleri - ANALİZ

TAKİP ET

Enerji Haberlerinin ''doğru, tarafsız ve hızlıca'' okura - izleyiciye ulaştırılması gereken bir dönem yaşanıyor. Peki, öyle yapılıyor mu?

Enerji Haberleri

ANALİZ

Evet, özellikle pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji; hayatın her alanının ayrılmaz bir parçası oldu (sağlıktan üretime). Bu durum, doğal olarak enerji haberciliği'nin önemini daha da artırdı. Enerji Haberleri'nin ''doğru, tarafsız ve hızlıca'' okura - izleyiciye ulaştırılması daha da önem arzeden bir duruma geldi. Peki, öyle yapılıyor mu?

 

Maalesef öyle yapılmıyor?

Enerji Haberleri, ''doğru, tarafsız ve hızlı'' olmalı. Fakat son dönemde enerji haberleri 2 önemli zorluğu yaşıyor. 
Bunlardan birincisi enerji haberleri PR'ı. PR'ların, habere konu ürün - hizmet - şirketi bültenlerde tarafsız ve okuru yanıltıcı ifadelerden uzak hazırlaması gerekirken; pratikte bunun tam tersi yapılıyor (çok az sayıda PR'ın profesyonel çalışmalarını ayrı tutuyoruz). PR'ların (Buna, şirketlerin Kurumsal İletişim departmanlarıda dahil) bir enerji haberi bülteni 'giriş paragrafındaki ilk 2 -3 - 4 cümlesi övgüden oluşuyor. Övgüde abartı o kadar fazlaki; dünya lideri, sektöründe dünyaya öncülük ediyor, en iyi ürün-marka, kendini yeniliğe atamış vb''. Okurun-izleyicinin, haberin konusunu anlaması mümkün değil (Ki, burada şirker - ürün - marka yönetimlerinin bu tür abartılı ifadeleri kabullenmeleri ve servis edilmesine izin vermeleride ayrı bir konu). Oysa yapılması gereken bülteni sade bir dille hazırlayıp okura sunulması için ilgili medya kuruluşlarına (yazılı, sözlü, işitsel, web) servis etmek olmalıdır.

 
İkinci zorluk ise enerji haberleri için 'finans piyasaları'. Enerji haberlerinin yayını para piyasaları-borsalarda hızlı hareketlenmelere (iniş-çıkış) neden olabiliyor. Ki, bu da zaman zaman yanlış bilgiyi yaymanın yanında büyük maddi-manevi zararlara neden olabiliyor. Burada medya kuruluşlarının haberleri bir an önce servis etme telaşıyla azami dikkat ve hassasiyet göstermesi gerekiyor. Medya kuruluşları enerji haberciliğinde  soğukkanlı ve doğru haberciliğe odaklanan bir çalışma içerisinde olmalı.

Birde bu haberlerin sosyal medyaya yansıma-yayılma boyutu dikkate alınırsa, korkunç bilgi kirliliği ve maddi-manevi faturda söz konusu olabiliyor. 

Lütfen; enerji haberciliğinde de 'doğru, tarafsız ve hızlı habercilik'. 

 

Enerji Haberleri enerji haberleri enerji haber enerji haberciliği