Enerji fiyatları olmasa da 'TASARRUF' bizim kontrolümüzde - Nasıl mı?

TAKİP ET

Enerji fiyatları kadar, enerji tasarrufu da önemli. Peki; elektrik, doğal gaz, LPG ve akaryakıt (petrol) de tasarruf nasıl yapılır?

Enerji fiyatları kontrolümüzde değil!

- Fakat ,TASARRUF bizim kontrolümüzde!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası başlayan enerji fiyatlarındaki artış ve ortaya çıkan kriz devam ediyor. Enerji krizi, dünyanın yaşadığı en önemli 'ENERJİ' krizi oldu. Ancak Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Dr. Fatih Birol'a göre 'Enerji krizinde henüz, en kötü yaşanmadı'. Açıklama, çok çok ciddi bir durum. Hele hele petrolde yaklaşık yüzde 95 ve de doğalgazda yüzde 99 gibi çok yüksek bir oranda yurtdışı kaynaklara bağlı bir ülke olan Türkiye için, çok zor bir süreç demek; bu. Ve tabi, Türkiye gibi, diğer petrol-doğal gaz ithalatçısı ülkeler için de aynı zorluk anlamına geliyor, bu açıklamalar.

Sonuçta, özellikle petrol ve gaz ithalatçısı ülkelerin kontrolünde olmayan bir enerji krizi yaşıyor; dünya. Krizin sonlanması süreçlerine etki ve dahil olmakda, çok karmaşık bir süreç. Bu nedenle de bütün ülkeler, 'Enerji krizinde henüz en kötü yaşanmadı' dönemine şimdiden hazırlık yapmalı.

 

Tasarruf bizim elimizde

Enerji krizi olmasa da, enerji tasarrufu bizim elimizde. Yani tüketicilerin elinde. Elektrik, petrol (akaryakıt), doğal gaz ve LPG. Günlük hayatımızın ayrılmazlar ve vazgeçilemez tüketim ürünleri ve de ihhtiyaçları. Gece-gündüz biriz, bu ürünlerle. Ve sürekli tüketiyoruz, tüketmek zorundayız; bu ürün ve hizmetleri. Tam bu noktada ne yapılabilir? Öncekile belirtmekte fayda var, çoğu insan 'Fiyatlar çok yüksek. Tasarrufla ne kadar fatura düşer ya de enerjiye harcanan para azalır?' diye soruyordur. Ama, gerçek bu değil. Tasarrufla enerji faturası ciddi oranda düşebilir? Nasıl mı?

 

Özel araç yerine toplu ulaşım

Hemen bir örnek verilebilir: Bugün, kilometrede (km)'de 1 TL yakan bir araçla 25 km'lik mesafeye 25 TL yakıt tüketimi olur (Araç amortisman vb giderler hariç. Ve tabi, aracın motor gücüne göre yakıt çok daha yukarı çıkabilir). Oysa aynı mesafeye toplu taşıma ile gidilirse, 5-10 TL ödeyerek gitmek mümkün. 

Ya da; insanlar 1-2 durak öteye bile toplu taşıma ile gidiyor. Oysa, yürüyerek gitseler, o harcama tasarruf olarak kendilerinde kalacak (Ve de sağlık faydası ayrı). 

 

Peki enerji tasarrufu nasıl yapılacak? - Ya da enerji tasarruf öneriler neler?

(Elektrik, petrol, doğal gaz, LPG tasarrufu)

 

Akaryakıt (petrol) - LPG  tasarrufu nasıl yapılır?

- Mümkün olduğunca toplu ulaşım tercih edilmeli. 

- Mümkün olduğunca, işyerine yakın oturulmalı. 

- Araç kullanırken, ani fren ve gaza basma şeklinde araç sürülmemeli.

- Araç lastik hava basınçları, mutlaka kontrol edilmeli.

- Klima gereksiz kullanılmamalı. 

- Araçtaki gereksiz yükler boşaltılmalı. 

- Araç bakımları (Motor yağı vb) düzenli yapılmalı.

 

Elektrik  tasarrufu nasıl yapılır?

- Mümkün olduğunca gün ışığından fazla yararlanılmalı. Eve ve işlerinde, daha az elektrikli aydınlatma kullanılmalı. 

- TV, cep telefonu, şarj cihazları, bilgisayar gibi elektrikli ve elektronik alet-cihazlar; mutlaka tamamen anahtardan kapatılmalı (Cihazlar, bekleme modunda tutulmamalı). 

- Bulaşık makinesi - fırın - çamaşır ve kurutma makinesi gibi elektrikli aletler, kılavuzlarında yazdığı tasarruf modunda kullanılmalı. 

- İş ve evlerde özellikle klimalar, aşırı soğuk modda çalıştırılmamalı (Her cihazın kullanım talimatlarında ideal sıcaklığı yazar. Ona uyulmalı). 

- Fırın, buzdolabı gibi aşırı elektrik tüketen cihazların kapakları sık sık açılıp kapatılmamalı. 

-Ütü, tost makinesi gibi yüksek elektrik tüketen cihazlar; sona doğru fişten çekilip mevcut ısısı değerlendirilmeli. 

 

Doğal gaz tasarrufu nasıl yapılır?

- Yaz dönemi ve doğal gaz ağırlıklı olarak sıcak su (duş, mutfak vb) amaçlı kullanılıyor. Duş süresi kısa tutulmalı. Mutfakta basit bir yıkama için kombi modunda musluk açılmamalı (Kombi, her açılışta yeniden yanıp-söndüğünden gaz tüketimi artar). 

- Yaz - kış, doğal gaz kombi bakımı yapılmalı (Bakımlı kombilerde, gaz yakış kalitesi yüksektir. Bu nedenle de, daha az gaz tüketimiyle daha çok fayda sağlanır).

- Mutfaklarda ocaklarda pişirme yaparken mutlaka ocak ateşinden tam faydalanılmalı (Ocak ateşi, tencere - tava vb'nin etrafından dışarı taşmamalı. Tam altına ateş-ısı vurmalı). 

 

Aslında; elektrik, doğal gaz, akaryakıt, LPG tasarrufu için; şirketlerde çok güzel çalışmalar yapıyor. Ve şirketler bu çalışmalarını, web sitelerinde ya da sosyal medya hesaplarında yayınlıyorlar. Bir diğer ifadeyle; doğal gazı, elektriği, LPG'yi ya da akaryakıtı satan şirketler, tüketicilerin-abonelerin nasıl tasarruf edeceğini de onlara anlatıyor veya hatırlatıyor. Bu şirketler adına örnek bir hareket ve de tüketiciler içinde, son derece faydalı bir çalışma. Bunun için, google'de 'tasarruf' yazmak ya da ilgili şirketin web sitesine bakmak yeterli olacaktır.

Elektriği, doğal gazı, LPG'yi ve de akaryakıtı tasarruflu ve verimli kullanarak yüzde 30-40'ları bulan oranlarda tasarruf yapmak mümkün. Yani, enerji giderlerini ciddi oranda düşürmek demek, bu. Bir diğer önemli faydası da; enerji ithalatçısı olan ülkemizin enerji yükü de hafifletilmiş oluyor. Tabi tasarrufla; insanlığın ENERJİ gibi ortak bir kaynağını da verimli kullanmak-tüketmek gibi, son derece önemli ve görünmeyen bir faydayı da sağlamış oluyoruz.

Ever; enerji fiyatları kontrol edemiyoruz ama, enerji tasarrufu bizim elimizde.

 

Analiz - Enerji Ekonomisi

enerji tasarrufu nasıl yapılır doğal gaz tasarrufu nasıl yapılır elektrik tasarrufu nasıl yapılır LPG tasarrufu nasıl yapılır petrol tasarrufu nasıl yapılır dünyanın yaşadığı en önemli ENERJİ krizi enerji ekonomisi