Enerji Çalışma ve Yöneticileri: Tarihteki Pandemiler – Salgınları biliyor musunuz?

TAKİP ET

Enerji Çalışan ve Yöneticileri, son bahar ile birlikte çalışma hayatı hareketleniyor. Ancak Pandemi de (Yeni Koronavirüs) devam ediyor. Ve son günlerde, daha sık pandemi sözü konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda Pandemi nedir? ve Tarihdeki pandemi - salgınlar bilgisiNİ, sektör içinde önem arz ettiğinden www.emerjiekonomisi.com olarak sektörün bilgisine sunuyoruz.

HABERİN AYRINTILARI!

PANDEMİ NEDİR?

TARİHTE PANDEMİLER!
İnsanlık tarihi boyunca salgın hastalıklar büyük olaylara sebep olmuştur. Bugüne kadar görülen salgın hastalıklardan insanlık tarihine en çok etki edenler veba, kolera, tifüs, çiçek, ebola ve grip olduğu bilinmektedir.

Veba Nedir?

Veba (Kara Ölüm)

Çin ve Orta Asya’dan başlayan Veba, 1347 yılında Avrupa nüfusunun yaklaşık üçte birinin ölümüne neden olmuştur. Hastalık, pirelerin insanları ısırmasıyla veya enfekte insandan insana bulaştığı bilinmektedir.

Hiv – Aids Nedir?

HIV / AIDS
HIV (insan bağışıklık yetmezliği virüsü) etkeni insanlarda bağışıklık sisteminin çökerterek AIDS hastalığına neden olmaktadır. 1960 yılında ilk kez ortaya çıktığı bilinen HIV virüsü, ilk olarak maymunlarda görülmüştür. 2017 yılında, HIV ilişkili sebeplerden 940 bin ölüm ve 1,8 milyon yeni HIV enfeksiyonu vakası tespit edilmiştir. 

İspanyol Gribi nedir?

İspanyol Gribi

Bu grip türü 1918-1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgınıdır. Birinci Dünya Savaşı’nın son aylarında tüm dünyayı etkisi altına almıştır.

Asya Gribi Nedir?

Asya Gribi

1957 yılında Çin’den başlayarak, Uzakdoğu’ya daha sonra da Avustralya, Amerika ve Avrupa’ya yayılmıştır. Asya gribi bulaşıcı bir hastalık olup, genelde dört yılda bir salgın olarak ortaya çıkmaktadır.

Kolera Nedir?

Kolera

Vibrio cholerae adlı bakterinin sebep olduğu bağırsak enfeksiyonu olup akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. 1817’de Japonya’da, 1826’da Moskova’da, 1831’de Berlin’de, Paris’te ve Londra’da salgınlara neden olmuştur. Tarihte ülkemizdeki en büyük kolera salgını 1912-1913 Balkan Savaşları sırasında yaşanmıştır.

Tifüs nedir?

Tifüs

Etkene bit ve pire’nin vektörlük ettiği bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. İkinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul’da ciddi bir tifüs salgını yaşanmıştır.

Ebola nedir?

Ebola


Ebola virüsü insanlarda ve insan dışı primatlarda viral hemorajik ateş gibi komplikasyonlara 22TÜBA Covid-19 Pandemi Değerlendirme Raporu neden olmaktadır. 2014 yılında Gine’deki küçük bir köyde başlayarak Batı Afrika’ya yayılmıştır.

Çiçek Nedir?

Çiçek


Poxvirus ailesinden olan çiçek virüsü hastanın eşyalarıyla, hastaya temasla, sineklerle ve inhalasyonla bulaşmaktadır. Tarihteki ilk aşı, çiçek aşısıdır. Bu hastalığın ortadan kalkması ile aşı sisteminden çıkarılmış olması aynı zamanda ülkemiz açısından dikkat edilmesi gereken bir risk olarak değerlendirilmektedir

Yakın dönemin salgınları!

-SARS 2003

-Influenza A H1N5 (kuş gribi) 2007

-İnfluenza A H1N1 (domuz gribi) 2009

-MERS 2012

-Influenza A H7N9 2013

-Ebola 2014


-Zika 2015

Bilgiler için kaynak: Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA).

Enerji Ekonomisi

pandemi̇ nedi̇r