Enerji Çalışanları - İhtiyaç değilse tüketmeyin

TAKİP ET

Enerji Çalışanları - İhtiyaç değilse tüketmeyin

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü. Tüketim - üretim, içiçe iki ayrı sektör. İki sektörün dengesini, arz - talep sağlıyor. Bir diğer ifadeyle; tüketmek için üretim, üretim içinde tüketim gerekiyor. Hayatın döngüsü, bu. Ancak, son yıllarda değişik kampanyalarla 'Tüketimin' teşvik edilmesi bu dengeyi bozmaya başladı.
 

İhtiyaç değilse tüketilmemeli

Tüketim olmalı - olacak. Üretimde, olmalı - olacak. Ancak, burada ölçü 'İsraf etmeme' olmalı. Sadece tüketmek için tüketim değil, ihtiyaç için tüketim veya ihtiyaç kadar tüketim öne çıkmalı.
TEMA Vakfı kurucusu Merhum Hayrettin Karaca bunu çok güzel ifade etti: 'Param var ama, hakkım yok' - 'İhtiyaç değilse, almayın'. Aslında bu iki kriter, tüketimin sınırlarını belirliyor. Çünkü; ihtiyaç olmayan tüketim sadece maddi bütçeye zarar vermiyor, çevreye de büyük tahribat yapıyor. Her bir ürün üretimi için harcanan doğal kaynaklar, insanlığın geleceğini tüketiyor. Basit bir pantolan (İhtiyaç olmayan) alımının dünyamıza faturası, sudan tarıma kadar israf olarak geri dönüyor.  
 

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü

Evet, 15 Mart Dünyas Tüketiciler Günü. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen '15 Mart Dünya Tüketiciler Günü', bütün dünyada Tüketici Hakları Günü olarak kutlanıyor. Tüketici Hakları Günü'de olsa, son yıllarda dünyamızda yaşanan tüketim çılgınlığı (Bunda Reklam - PR'nin etkisi büyük), Tüketim Hakkı'na dönüşmüş bir hal almaya başladı. Oysa, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü, dünyamızın sınırlı kaynaklarını  tüketicilere en sağlıklı ve kaliteli bir şekilde sunulması, tüketicilerin tüketimi yaparken mutlu olması (Kİ, bu da kaliteli ürün ve hizmetle olur) olarak algılanmalı ve kutlanmalıydı.

Sonuç olarak; Bu anlamlı günü 'Tüketim çılgınlığı' günü olmaktam kurtarmak herkesin görevi. Bu da, 'sadece ihtiyaç kadar ve kaliteli tüketim' ile olur.   

Evet; ihtiyaç değilse, lütfen tüketmeyelim. 

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi
 

15 mart dünya tüketiciler günü