''100 TL'lik elektrik faturasının 50 TL'sini - 100 TL'lik doğalgaz faturasının 75 lirasını karşılıyoruz''

TAKİP ET

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım şirketleri temsilcileriyle bir araya geldi. Ayrıtılar...

Enerji Bakanı Fatih Dönmez elektrik dağıtım şirketleri temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Bakan Dönmez, 'Dünyada ciddi bir enerji darboğazı söz konusu. Temel sorun elektrik üretim maliyetleri.' olduğunu belirtti.


AYRINTILAR
Enerji Bakanı Fatih Dönmez'in basın açıklamasının başlıkları şöyle:

- İletim ve dağıtım ağlarımızı ihtiyaca göre yeniliyoruz. Konuyu tüm şeffaflığıyla kamuoyuyla paylaştık. Halktan ve tüm paydaşlarımızdan gelen önerilere göre çalışmalarımıza devam edeceğiz.

- Dünyada ciddi bir enerji darboğazı söz konusu. Temel sorun elektrik üretim maliyetleri.

- Geçen yıl enerji ürünlerine devlet desteği 165 milyar TL. 100 TL’lik elektrik maliyetinin 50 TL’sini devlet ödüyor. Doğalgazda ise 100 TL’lik faturanın 75 lirası hükümetimiz tarafından karşılanmakta.

- Kömür fiyatları son bir yılda 5 kat artarak, 50 dolar seviylerinden 250 dolar seviyelerine çıktı.

- Doğalgaz fiyatları ise 10 kat arttı. Doğalgazın yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Elektrik üretiminde ithal kaynaklara bağımlılığımız yüzde 50.

- Doğal gazın yüzde 99'unu, petrolün ise yüzde 92'sinin ithal ediyoruz.

- Son 20 yılda elektrik üretim, iletim ve dağıtım ağlarına 100 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu sayede son 20 yılda elektrikteki toplam kurulu gücümüzü 3,5 kat artırarak 100 bin megavat seviyesine ulaştık.

- 2021'de elektrik ve doğal gaz faturalarında 100 milyar liralık destekte bulunduk. Bu destek hane başı yaklaşık yıllık 5 bin liradır. Ayrıca akaryakıtta 65 milyar liralık bir ÖTV desteğini de hükümetimiz sağladı

- Isınma yardımı alan hanelere destekler genişletilerek doğal gaz da dahil edilmiştir. Yaklaşık 3 milyar liralık doğal gaz desteğinden 4 milyon hane yararlanacak. Hane başı yıllık doğal gaz destek miktarı ise 450 ila 1150 lira arasında olacak. Türkiye’nin 81 şehrine doğal gaz götürdük. Türkiye’yi nükleer enerjiyle buluşturmak için gün sayıyoruz. Yerli ve yenilenebilir enerjide toplam kurulu gücümüzü yüzde 65’e çıkardık.

Enerji Ekonomisi
 

Enerji Bakanı Fatih Dönmez elektrik faturaları elektrik doğal gaz faturası doğal gaz