'En büyük avantajımız ENERJİ verimliliğini odak noktasında tutmamız' - Atlas Copco!

TAKİP ET

'Neredeyse tüm ülkeler, ısınan bir gezegenin gelecek nesiller için teşkil ettiği tehlikelerin artık farkında. Ülkelerin gitgide artan bir kısmı, emisyonları azaltmak ve küresel ısınmayı yavaşlatmak için adım atmaya başladı. Bu önlemler arasında, enerji açısından verimli ekipmana yatırım için teşvikler gibi olumlu girişimler de bulunuyor.' - Atlas Copco Kompresör Tekniği Endüstriyel Hava Bölüm Müdürü Sercan Pulak.

Atlas Copco Kompresör Tekniği Endüstriyel Hava Bölüm Müdürü Sercan Pulak ile, Kompresör Tekniği'ni konuştuk. Enerji verimliliği dahil yazının içinde; Kompresör Tekniği ile ilgili merak edilen konular, sorular ve cevaplarını okuyabilirsiniz (Enerji Ekonomisi).

 

Ayrıntılar...

Enerji verimliliği (Enerjinin tasarruflu kullanımı) son dönemde dünya ve Türkiye'de daha çok konuşulmaya başladı. Verimlilik teknolojileri, bu konuda dünya ve Türkiye'de nerede?

Atlas Copco Kompresör Tekniği Endüstriyel Hava Bölüm Müdürü Sercan Pulak

Neredeyse tüm ülkeler, ısınan bir gezegenin gelecek nesiller için teşkil ettiği tehlikelerin artık farkında. Ülkelerin gitgide artan bir kısmı, emisyonları azaltmak ve küresel ısınmayı yavaşlatmak için adım atmaya başladı. Bu önlemler arasında, enerji açısından verimli ekipmana yatırım için teşvikler gibi olumlu girişimler de bulunuyor. Diğer yandan çevre yönetmelikleri katılaşıyor ve verimsiz ürünler yasaklanıyor. Mesela, Endüstriyel üretim süreçleri, emisyonların azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılmasında önemli bir rol oynayabileceği için AB, çeşitli çevre yönetmeliklerini yürürlüğe koydu. Endüstriyel Emisyonlar Direktifi, AB'nin endüstriyel tesislerin oluşturduğu kirliliğin emisyonlarını düzenlemeye yönelik temel aracı. AB'nin etiketleme ve ekolojik tasarım kuralları, sadece tüketiciler için değil, aynı zamanda sanayi sektörü için de sürdürülebilir ürünleri teşvik etmektedir.

Paris Anlaşması ile beraber Türkiye’nin de enerji verimliliği ve yeşil üretim konusunda daha ciddi adımlar attığını görüyoruz. Birçok firma hem yeşil üretim hem de enerji verimliliğine daha çok önem vermeye başlıyor. Artan enerji fiyatlarının etkisi de ciddi bir rol oynuyor. Sanayiciler çok daha bilinçli bir şekilde, uzun vadeli hedefleri gözeterek yatırımları için ürünler seçiyor.

 

Her yatırım için en önemli konu; yatırım maliyeti ve geri dönüşümü. Atlas Copco'nun enerji verimliliğine yönelik projelerinin yatırım maliyetleri ve geri dönüşüm süreleri nedir?

Atlas Copco’nun en büyük avantajı çok uzun süredir enerji verimliliğini odak noktasında tutması. Yıllardır piyasaya sunduğumuz tüm ürünlerimizin arkasında ciddi bir ar-ge yatırımı var. Bu, enerji verimliliği yüksek ürünlerde bizi rakipsiz bir konuma getiriyor.

İşletmelerin basınçlı havada tasarruf noktaları ararken enerji tüketimine odaklanması gerekli. Kompresörler, ilk yatırım ile toplam sahip olma maliyeti arasındaki farkın oldukça belirgin olduğu temel örneklerden biridir. Basınçlı hava üretim maliyetinin yaklaşık %80'i enerjiye harcanır. Endüstriyel bir hava kompresörünün satın alma fiyatı, kullanım ömrü maliyetlerinin yalnızca %10 ila 15’ini oluşturur. Bu sebeple, endüstride ihtiyaca yönelik doğru kompresör seçimi yapılması çok büyük önem taşır. Doğru seçilen ve işletilenekipmanlarımız, çalışma saatine göre 6 ay ile 2 yıl arasında yatırım maliyetlerini rahatlıkla geri döndürmektedir.

Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak; basınçlı hava çözümlerindeki geniş ürün yelpazemiz ile demir-çelik, otomotiv, tekstil, petrokimya, çimento, yiyecek & içecek, atık su arıtma, ilaç endüstrileri gibi birçok farklı sektöre hizmet vermekteyiz. Her sektör ve uygulama için farklı ihtiyaç ve öncelikler söz konusu olduğundan, her biri için özel çözümler sunabildiğimiz teknolojilerde lider pozisyonumuzu koruyor, çıtayı daha da yukarı taşımak için global ölçekte AR-GE yatırımlarına devam ediyoruz.

 

Atlas Copco ürünlerini kullansın - kullanmasın bütün sanayide bedelsiz ölçüm ve danışmanlık hizmeti veriyorsunuz. Bu önemli bir konu ve hizmet. Sanayinin ilgisi ne ya da bu hizmeti tam olarak duyurabildiniz mi?

Sanayi tarafında basınçlı havayı elde etmenin ve verimli kullanmanın önemini düşündüğümüzde, kompresör odalarında yapılacak olan iyileştirmelerin ve doğru ürünleri seçmenin hem ülke ekonomisine hem de işletmelere katacağı değer yadsınamaz. Bu sebeple Atlas Copco her zaman inovasyona önem veren ve geliştirdiği teknolojiler ile endüstriye destek olan bir misyona sahip olmuştur.

Kompresör odasında yapılacak belli başlı çalışmalar ile verimliliği en üst düzeye çıkartmak mümkündür. Bunları kısaca sıralamak gerekirse;

İhtiyaçları doğru belirlemek

Teknoloji seçimleri

Değişken devir ihtiyacı olup olmadığı

Enerji tasarruflu ürünlerin kullanımı

Kompresör odası optimizasyonu

Enerji geri kazanım üniteleri

Hava Kaçaklarının tespiti ve onarımı, olarak özetleyebiliriz.

Saymış olduğumuz tüm bu çalışmalar için uzman mühendislerimiz ile müşterilerimize en verimli çözümleri sunabilmekteyiz. Bunlara ek olarak Atlas Copco’ nun, “Airchitect” adını vermiş olduğu özel bir yazılım ile kompresör odanızın fotoğrafını çekiyor ve mevcut enerji tüketimlerinizi, kompresörlerinizin ne kadar enerji tükettiğini, yük/boş oranlarını, debi profillerini göstererek mevcut durum analizini müşterilerimize raporluyoruz. Kompresör odanız bu simülasyon programı aracılığı ile, mevcut kompresörleri daha verimli kompresörler ile değiştirme, sisteme merkezi kontrolcü ekleme, hava tankı kapasitesini büyütme, sürücülü kompresör veya santrifüj kompresör ekleme gibi birçok varyasyon üzerinden değerlendirerek yeni durum raporları yaratıyoruz. Bu raporlar doğrultusunda önerilen ürünler ile en doğru çözümleri müşterilerimize sunabiliyoruz. 

 

Sanayide enerji verimliliği - tasarruf önemli. Ancak, enerji verimliliği konutlardan AVM'lere kadar da yine önemli bir konu. Bu tür küçük tüketimli yerler içinde ürün gamınız var mı? (İlgi durumu nedir?)

Kompresörlerimiz, teknolojinin bizlere sağladığı üst düzey bileşenler ile Atlas Copco’nun geçmişten gelen mühendislik tecrübesinin bir arada buluştuğu yenilikçi dizaynlara sahip. Bu tecrübe ile ürünlerimizi çok geniş yelpazede kullanıma sunabiliyoruz. Sadece büyük işletmelerin değil, KOBIlerin ihtiyaçlarını karşılayacak ve bazı üst yapılarda kullanılabilecek ürünlerimizle değer katmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda düşük tüketimlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve enerji verimliliğini üst seviyeye çıkartmak için VSD teknolojimizi 7kW’tan itibaren kullanıyoruz. Bununla birlikte; VSD (VariableSpeed Drive – Değişken Hızlı Sürücü) teknolojisine sahip yağsız vidalı kompresörlerimiz işletmelerin üretim akışına ve zamana bağlı olarak değişen kaliteli kuru hava talebini, motor hızını otomatik olarak ayarlayarak karşılıyor. Bu sayede; direkt enerji tüketiminde %70, dolaylı enerji tüketiminde ise %50’ye varan verimlilik ve tasarruf sağlayabiliyoruz. 

Yenilikçi ürünlerimiz ile kompresör odalarında yapılacak iyileştirmelerin hem ülke ekonomisine hem de işletmelere katacağı değeri önemsiyor ve geliştirdiğimiz teknolojilerle sektörün gelişimine katkı sağlıyoruz.

Birinci nesil VSD kompresör teknolojisi çeyrek asır önce ilk kez Atlas Copco tarafından endüstrinin hizmetine sunulduğunda sabit hızlı bir kompresöre kıyasla %35 daha yüksek enerji tasarrufu sağlamıştı. Sabit hızlı kompresörler daima aynı hızda çalışarak maksimum hava basıncını sağlarken, VSD (Değişken Hız Tahrikli) kompresörler, hava talebine göre motor devrini otomatik olarak ayarlar.

2013 yılında Atlas Copco, dâhili sabit mıknatıslı motor teknolojisinin kullanıldığı VSD serisinin ikinci sürümü olan VSD+ ile enerji tasarrufunda bu oran %50’ye çıkarıldı.

2021 yılında ise VSD+ teknolojisini VSDS olarak bir adım daha ileriye götürdük ve %60’a varan enerji verimliliği sağlıyoruz. Başka bir deyişle, kurulu gücü yarı oranında kısarak, basınçlı hava ihtiyacınızı aynı şekilde karşılamayı öneriyoruz.

 

Bu konudaki önerileriniz- tasarruf hakkında – nelerdir?

Basınçlı hava fabrikada en yüksek enerji tüketimi sağlayan kalemlerden biri olduğu için tasarruf için analize buradan başlanmalı. Her basınçlı hava sistemi düzenli olarak denetimden geçmeli, kötü işleyen ve iyileştirmeye açık olan tarafları gözden geçirilmelidir. Denetim gerektiren bazı durumları şöyle özetleyebiliriz:

• Basınçlı hava sistemi çok sık ve öngörülemez şekilde dalgalanıyorsa

• Elektrik faturası nedeni bilinmez şekilde artıyor veya azalıyorsa

• Sisteminiz olması gerekenden sık şekilde tamir gerektiriyorsa

• Tesisatınızda kaçaklar olduğundan şüpheleniyorsa

Bunlardan herhangi birini tespit edilirse, en kısa sürede bir uzmanımıza danışarak sisteminizi denetime alın. Bununla birlikte, yakın zamanda iyileştirdiğiniz veya bir seneden uzun süredir denetime alınmayan basınçlı hava sistemi de bir uzman tarafından incelenmelidir.

Basınçlı hava sistemi denetiminin ana amacı verimsiz noktaları tespit ederek iyileştirmektir. Denetim sayesinde yapılan iyileştirmeler ile sistem performansınızı arttırabilir, üretim kalitenizi ve kapasitenizi iyileştirebilir ve sisteminizdeki diğer ekipmanların ömrünü uzatabilirsiniz.Genel olarak denetimde şu adımlar izlenir:

Bütün sistem öğelerinin gözden geçirilmesi: Kompresör odası denetimi için uzmanımız kompresör dairesi ve tesisatı gezerek mevcut durumu tespit eder.

Ölçüm aletlerinin montajı: Enerji analizörü/debimetre gibi ölçüm aletlerinden gerekenler kompresör ya da tesisat üzerine uygulanarak sistemin çalışması hakkında bilgi toplanır. Burada, basınçlı hava ihtiyacının senelik ortalamayı temsil edeceği bir dönemde ölçüm almak, verilerin sağlıklı olması açısından önemlidir.

Veri analizi: Ölçüm sonrasında toplanan bilgiler farklı yazılımlar sayesinde analiz edilerek sistem dalgalanmaları, pikler ve ihtiyaçlar mevcut durumda tespit edilir.

Potansiyel iyileştirmelerin modellenmesi: Mevcut durumun tespitini takiben, iyileştirmeler ve tasarruf fırsatları listelenerek paylaşılır. Bu iyileştirmeler arasında; gereksiz sistem komponentlerinin kaldırılması, tankların yerlerinin ya da kapasitelerinin değiştirilmesi, daha verimli kompresör ve kurutucuların kullanılması, basınçlı hava sisteminin farklı basınç setleri için bölünmesi ve frekans invertörlü kompresör kullanılması gibi birçok öneri gösterilebilir.

Atlas Copco’da en güvendiğimiz alanlardan birinin kompresör odasındaki tasarruf noktalarını hızlıca tespit edebilmemiz. Hem uzman kadro ile çalışmamız hem de elimizdeki son teknoloji ürünler sayesinde farklı ölçümlerle ihtiyaca yönelik en doğru çözümü müşterilerimize sunuyoruz.

 

Özel - Enerji Ekonomisi

Atlas Copco Ölçüm aletlerinin montajı Veri analizi Enerji Ekonomisi Kompresör Tekniği Endüstriyel Hava