En az güneş alan Karadeniz'de bile yıllık GÜNEŞ enerjisi potansiyeli 1.400 kilovat saat!

TAKİP ET

- ‘Berlin’in yıllık güneş enerjisi üretim potansiyeli 1.100 kilovat saat. Türkiye’nin kuzeyindeki en az güneş alan bölgesi Karadeniz Bölgesi’nin yıllık güneş enerjisi üretim potansiyeli ise tek başına 1.400 kilovat saat. Bu rakam Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gidildikçe yılda 2.000 kilovat saate yükseliyor.
 

üresel Isınma, iklim değişikliğine, iklim değişikliği ise çevre felaketlerine yol açıyor. Güney illerimizde başlayan orman yangınlarının etkisi henüz sürerken, Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketi can ve mal kaybına yol açtı.

Dünyanın her yerinde görülmeye başlanan çevre felaketlerine karşı harekete geçen devletler, ‘yeşil planlar’ açıklayarak karbon ayak izini her alanda düşürmeye çalışıyor. Karbon salımının önemli bir bölümüne neden olan enerji üretiminde yenilenebilir kaynakların kullanımına dikkat çeken Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi İlgin Eray, “İklim krizi tahmin edilenden daha hızlı ilerliyor. Çevresel felaketlerin dünyanın her yerinde artış göstermesi karbon emisyonunu düşürerek Küresel Isınma’nın önüne geçmemiz için gezegenimizin bizlere verdiği son ve ciddi mesaj” ifadelerini kullandı.

 

Güneş Enerjisi ne demek? - Güneş Hücreleri ne demek?

ENERJİ İKLİMLENDİRMEDE HARCANIYOR

“Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanımı son yıllarda ciddi bir artış gösterdi” diyen İlgin Eray, Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası’na (GEPA) göre Türkiye yıllık 2 bin 737 saat, günlük 7,5 saat verimli güneş alıyor. Bu rakam hem sürdürülebilir enerji üretimi için hem de evsel kullanım için gayet yeterli. Günümüzde Türkiye enerji üretiminin yüzde 16 ila yüzde 17’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiyor. Bu oran yakın gelecekte yapılması planlanan yatırımlarla yüzde 20 seviyelerine çıkabilir” diye konuştu.
 

TÜKETİCİLER YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINI KULLANABİLİR

Tüketicilerin enerji üretimini yenilenebilir kaynakları kullanarak gerçekleştirebileceğini söyleyen İlgin Eray, “Evsel enerji üretiminde güneş enerjisi kullanıldığında ciddi miktarda elektrik enerjisi üretilebilir. Türkiye’de 80 milyon metre kare çatı alanı olduğu tahmin ediliyor. Bu kadar alanda günümüz teknolojisindeki güneş enerjisi panellerini kullanıldığında Keban ve Atatürk Barajı’nın ürettiği kadar enerji üretmemiz mümkün” şeklinde konuştu.

 

BERLİN’DE YAPILACAK TÜM YENİ BİNALARA GÜNEŞ PANELİ ZORUNLU

Avrupa Birliği’nin ortaya koyduğu ‘yeşil plan’ kapsamında Berlin’de 2023 yılında yapılacak tüm yeni binalara güneş enerjisi paneli konulmasını zorunlu kılan kararı hatırlatan Üçay Grup İcra Kurulu Üyesi Eray, “Berlin’in yıllık güneş enerjisi üretim potansiyeli 1100 kilovat saat. Türkiye’nin kuzeyindeki en az güneş alan bölgesi Karadeniz Bölgesi’nin yıllık güneş enerjisi üretim potansiyeli ise tek başına 1400 kilovat saat. Bu rakam Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gidildikçe yılda 2.000 kilovat saate yükseliyor. Türkiye’de kurulacak bir GES’in enerji üretme değeri, başka ülkelerdeki GES ile kıyaslanınca kat be kat daha fazla. İstanbul’da kentsel dönüşümle elde edilecek binalarda bile milyarlarca TL’lik ekonomik potansiyel var” ifadelerini kullandı.

Enerji Ekonomisi

güneş karadeniz berlin enerji