EMO: 'Elektrikli "yerli ve milli" otomobil TOGG'un üretim sürecini baltalar'

TAKİP ET

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) açıklama yaptı. Elektrik Mühendisleri Odası 47. Dönem Yönetim Kurulu, elektrikli araçlar Özel Tüketim Vergisi’ne yapılan zamla ilgili yaptığı basın açıklamasında, sektörün gelişimine ket vuracak bu kararın geleceğimiz için çok büyük fırsatın kaçırılmasına yol açacağı uyarısında bulundu. EMO 'Dünyadaki gelişmelere sırt dönmek anlamına gelen bu karardan en kısa zamanda vazgeçilmesi ve enerji dönüşümüne gereken desteğin verilmesi istedi.'.
 

AYRINTILAR!

 

Elektrikli OTO ÖTV Tutarları

 

Elektrikli Araç Motor Gücü

ÖTV Oranı
(Eski)

ÖTV Oranı
(Yeni)

ÖTV Zam Oranı

85 kW’ı geçmeyenler

% 3

% 10

% 333

85 kW’la 120 kW arasında olanlar

% 7

% 25

% 357

120 kW’ı geçenler

% 15

% 60

% 400

 

Elektrikli Araç Sayısı

 

2019

2020

Artış Oranı

Elektrikli Araç Satışı

222

844

% 280

Elektrikli ve Hibrit Araçların Pazar Payı

% 3,2

% 3,8

 

Kaynak: ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği)
 

EMO açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi: 'Dünyada çok hızlı bir enerji dönüşümü yaşanmaya başlamıştır. Bu dönüşüm devasa merkezi enerji santralları yerine, enerjinin tüketildiği noktada  yurtaşın kendi enerjisini sağlaması yönündedir. Yurttaşlar kendi yaşam alanlarını korumak, sürdürülebilir kılmak ve ekonomik yapılarını güçlendirmek için tercihlerini değiştirmektedirler. Teknolojik gelişmeler ve buna bağlı maliyet düşüşleri de bu tercihlerin hayata geçmesini hızlandırdığı gibi yaygınlaşmasını da sağlamıştır.

Yakın geleceğin en basit enerji senaryosu; yurttaşın kendi evinin çatısında panellerden ürettiği elektrikle bahçesindeki elektrikli aracını şarj etmesi, fazladan ürettiği enerjiyi de komşusu ile paylaşması şeklinde olacaktır. Ve bu gelecek senaryosunda araçlar için benzin istasyonu aramak yoktur.

TOGG’un üretim sürecin...

Elektrikli "yerli ve milli" otomobil TOGG’un üretim sürecini baştan baltalamak olan bu kararname, aslında ülkemizi biraz daha fosil yakıt bağımlısı yapacaktır.

Dünyadaki gelişmelere sırt dönmek anlamına gelen bu karardan en kısa zamanda vazgeçilmesini ve enerji dönüşümüne gereken desteğin verilmesini diliyoruz.'

EE

elektrikli araç sayısı elektrikli oto ötv tutarları