EMO Ankara 'Proje Onayı ve Geçici Kabul İşlemleri' konulu açıklama yaptı!

TAKİP ET

-EMO Ankara: EPDK 'Bedel tahsil edilemeyeceği  - Tahsil edilen bedellerin iadesi' yönünde görüş bildirmiştir.

-EMO Ankara: SMM (Serbest Müşavir Mühendis) Üyelerimizden Proje Onayı ve Geçici Kabul İşlemlerinde Para İstenmesi Haksız Bir Uygulamadır.

AYRINTILAR!

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, 'Bazı elektrik dağıtım şirketlerinin EMO üyelerinden proje onayı ve geçici işlemlerde para istenmesi' konulu bir basın açıklaması yaptı. EMO Ankara Şubesi'nin açıklaması şöyle: 'Kamunun elektrik ihtiyacını karşılamakla mükellef elektrik dağıtım şirketlerinin bazılarında üyelerimizden proje onayı ve geçici işlemlerde para istenmesi kabul edilebilir bir uygulama değildir.

İlgili dağıtım şirketlerinin Alçak Gerilim (AG) ve Orta Gerilim (OG) projelerin onay ve kabul işlemleri ile ilgili proje onay ve kabul hizmet bedeli talep ettiği yönündeki şikayetleri değerlendiren EPDK, 19.02.2021 tarihli yazısı ile dağıtım şirketlerinin 10 kW altı çatı ve cephe uygulamaları ile, 10 kW üstü GES tesislerine yönelik proje onay ve kabul işlemleri hariç olmak üzere, böyle bir bedeli tahsil edemeyeceklerini; tahsil edilen bedellerin ise iade edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiştir.'
 

Uygulama birliği yok

EMO Ankara açıklamasını şöyle tamamladı: 'Dağıtım şirketleri, ayrıca projelerde ve kabullerde yapılacak her ilave işlem için de (ikinci defa kabul, proje tadilat işleri vs.) ilave bedel talep etmiş ve halihazırda hukuki dayanaktan yoksun olan faaliyetlerine bir yenisini daha eklemiştir.

Elektrik dağıtım bölgelerinde varlıkların daha verimli işletileceği, maliyetlerin azalacağı, kayıp kaçağın düşürüleceği söylemiyle özelleştirmelere hız verilerek 21 farklı bölgeye ayrılan Türkiye elektrik dağıtım alt yapısı tamamen özel şirketler tarafından işletilmektedir. Dağıtımda amaç tüketicinin ucuz, kaliteli ve sürekli elektrik enerjisi kullanmasını sağlamak olması gerekirken, sistem tam tersine işletilmektedir.

Ne yazık ki dağıtım şirketleri arasında bir uygulama birliği sağlanamamakta olup her dağıtım şirketinde farklı farklı uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle de Serbest Müşavir Mühendis (SMM) üyelerimiz büyük sorunlar yaşamakta olup bu sorunlar da vatandaşa yansıtılmaktadır. Dağıtım şirketleri hizmetlerini yürütürken muhakkak kamu yararı gözetmek zorunda ve hizmet kalitesini düşüren yalnızca kâr amaçlı uygulamalardan uzak durmalıdırlar.

Dağıtım şirketleri tarafından SMM üyelerimize e-mail yoluyla bildirilen talebin haksız ve hukuka aykırı olduğu EPDK tarafından ifade edilmiş olduğu göz önüne alındığında şirketler bu taleplerini geri çekmelidirler.'

Enerji Ekonomisi

emo ankara serbest müşavir mühendis smm