Elektrikte Kademeli Tarife nasıl olacak?

TAKİP ET

Elektrikte Kademeli Tarife nasıl olacak?

Son dönemde enerji ürün maliyetleri (Elektrik, akaryakıt, doğal gaz, LPG) çok hızlı arttı. Bunun en önemli nedeni, ham petrol fiyatlarındaki artışlar. Ve tabi, döviz kurundaki dalgalanmalarda (TL/Dolar), enerji fiyatları için önemli bir etken. Çünkü Türkiye enerji ihtiyacının üyük bir bölümünü yurt dışından ithalat yoluyla karşılıyor. Ve ithalat maliyetlerindeki artışlar da anında iç pazarda elektrik, akaryakıt gibi ürünlerin fiyatlarına yansıyor.   

Elektrikte Kademeli Tarife - Örnek Fatura

Son aylarda petrolle birlikte doğal gaz fiyatları da artmaya başladı. Ve son aylarda Türkiye elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 30-40’ını doğal gaz santrallerinden karşılar oldu. Bu durum ise, doğrudan elektrik fiyatlarına zam baskısını artırdı.
Enerji Yönetimi, artan fiyatlardan elektrik abonelerini korumak için Elektrikte Kademeli tarife uygulamasına geçilme kararı aldı (01.012022 tarihi iribariyle).

Elektrik ne demek? Elektriğin Tarihini biliyor musunuz?


 

Peki, Kademeli tarife nasıl olacak?

Elektrikte Kademeli Tarife için 145 kwh (Kilowatsaat) tüketim sınırı belirlendi. Bu rakama kadar elektrik faturası olan aboneler, elektriği indirimli tüketecek. Bu rakamın üzerinde tüketimler ise, elektriği pahalı tüketecek. Enerji Yönetimi, uygulama için çalışmalarını sürdürüyor.

Kademeli Tarife önce  ve sadece Mesken AG Abone  Grubu içi uygulanacak. Burada tarife, tek ve çok zamanlı tüketim için uygulanacak. Sektör kaynakları, konuyla ilgili bir örnekleme yaptı.
(Tek Terimli Tarife - 1 Aylık ve 225 KWH Tüketim, AG Abone Grubu)
 Tüketim - Tarife  Tüketim Miktarı Birim Fiyat Fatura Tutarı
 Tüketim (Düşük Tarife) 150 KWH 47,4253 KR/KWH 71,14 TL
 Tüketim (Yüksek Tarife)  75 KWH 60,0000 KR/KWH 45,00 TL

 

Tasrruf önem çıkacak

Elektrikte Kademli Tarife’nin en önemli ayrıntısını, tüketicilerin yani elektrik abonelerinin (Yaklaşık 47 milyon) tasarrufa teşvik edilecek olması oluşturuyor. Çünkü, elektrik fiyatlarından pahalı diye çok şikayet edilmesine karşın aynı hasssaiyet tasarruf konusunda gösterilmiyor. Buda elektrik tüketimini artırmanın yanında faturaları da şişiriyor. 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle uygulamaya konacak yeni tarife ile tasarruflu tüketim yapan aboneler, indirimli faturadan faydalanabilecek (Bunun için 30 milyon abone tahmini yapılıyor). Ancak, halen yüksek elektrik tüketimi olan abonelerde ciddi bir tasarruf uygulaması ile indirimle tarifeden faydalanmaları mümkün. Kademeli Tarife için çalışmalar sürüyor (Kanun çıkarılması, tarifenin nasıl uygulanacağı vb).
Kademeli tarife uygulaması önemli. Ancak, Kademeli tarife olsun - olmasın, elektrikte tasarruf yapılınca fatura her ay ciddi oran da düşebilir. Sadece 24 saat çalışan buzdolabının tarsarruf kuralllarına göre kullanımı bile elektrik faturasında çok ciddi tasarruf etmek mümkün. İşte, herkesin (küçük - büyük) yapabileceği ve faturaları ciddi oranda azaltacak basit tasarruf yöntemleri…  

Elektrik Abone Sayısı (Eylül 2021 İtibariyle)

 Abone Türü Abone Sayısı (Adet)
 Mesken 38.622.089
 Ticarethane 7.231.589
 Sanayi 85.592
 Tarımsal Sulama 705.860
 Aydınlatma 340.199
 Toplam 46.985.329
Kaynak: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasası Sektör Raporu Eylül 2021

 

Eleketrik faturasını azaltmak için bunları yapabilirsiniz!

- Buzdolabı en fazla elektrik tüketen cihazdır. Buzdolabı kapağının sık sık açılıp kapatılmaması, yemeklerin dolaba sıcak konmaması ve dolaba konacak malzemenin kapakların kapalı olması, buzdolaplarının cama yakın (Güneş) konmaması, ya da fırına uzak yerlere konması.  Elektrik tüketimini ciddi oranda azaltıyor. Dolayısıyla, elektrik faturasını da düşürüyor. 

- Fırında yemek pişirilirlerken fırın kapağının mümkün olduğunca az açılması.

- Ev ve işyerinde mutlaka tüketimi çok az olan Led ampullerın kullanılması. Gereksiz ampullerin söndürülmesi.

- Televizyon, fırın, bulaşık-çamaşır makineleri vb bekleme modunda bırakılmaması. Ve tamamen anahtardan - fişten çekilerek kapatılması.

- 0Ütü, dost makinesi gibi cihazların sona doğru prizden çekilerek kalan ısının kullanılması. 

- Saç kururmada, saçlar havluyla kurulandıktan sonra kullanılması.  
 

Eşel Mobil Sistemi (EŞM)

Elektrikte Kademeli tarife'ye benzer bir sistem, akaryakıt içinde daha önce yürülüğe konmuştu. Hazine ve Maliye Yönetimi, ilk olarak yüksek petrol fiyatları kaynaklı zamlardan sürücüleri kurtarmak için Eşel Mobil Sistemini (EŞM) uygulamaya kuydu. Uygulama ile, ham petrıol kaynaklı akaryakıt ürünlerine gelen zamlar; benzin, motorin, LPG Otozgaz üzerinden alınan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi)’nden düşülmeye başlandı. Böylece, akaryakıta zam gelmesine karşın, bu artışlar istasyonlarda sürücülere yansıtılmadı. Ancak uygulamanın başlaması ile ham petrol fiyatları çok hızlı arttı. Ve akaryakıtın ÖTV’si 0 TL'ye  kadar nidi. Yani, benzin, motorin ve LPG’de alınacak veya düşülecek ÖTV kalmadı. Bundan sonra da zorunlu olarak akaryakıta gelen zamlar, doğrudan istasyonlarda sürücülere yansıtılmaya başlandı. Bunun sonucuda, petrol fiyatları 75 dolar rakamlarına çıkınca ve akaryakıta zam olarak yansıyınca; benzin ve motorinin litre fiyatı 10 lirayı (2’li rakamlar) aştı. 
Not: EŞM sisteminde, ham petrol fiyatlarını düştüğü ve de akaryakıtın ucuzladığı dönemlerde, indirimler önce ÖTV’ye ekleniyor. Akaryakıttaki ÖTV, normal dönem rakamlarına ulaşınca da, akaryakıt indirimleri istasyonlarda sürücülere yansıtılıyor.  

Enerji Bakanı Dönmez: 'Yeni tarife Ocak ayında başlayacak'

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı (ETKB) Fatih Dönmez, elektrik faturalarında Kademeli Tarife uygulamasının 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle başlayacağını açıkladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Bütçesi görüşmeleri sırasında Kademeli Tarife uygulamasıyla ilgili bilgi veren Bakan Dönmez, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle yeni tarifenin uygulanmaya başlanacağını açıkladı. Buna göre, aylık elektrik tüketimi 150 kWh (Kilowatsaat) altı olan aboneler, elektriği indirimli fiyattan tüketecek. 150 kWh aylık tüketimi olan aboneler ise elektriği pahalı tarifeden tüketecek.
Öte yandan TBMM’deki konuşmasında elektrik faturalarındaki TRT payı ve Enerji Fonu’nu kaldırarak abonelere yıllık 3 milyar liralıkta katkı sağladıklarına vurgu yaptı.


21 Elektrik Perakende Şirketi var

Öte yandan; bir taraftan Enerji Yönetimi elektrik faturaları için Kademeli Tarife uygulaması çalışmaları yaparken, diğer yandan da Elektrik Satan şirketler (Perakende şirketleri)de çalışmalarını sürdürüyor. Enerji Yönetimi ile işbirliği içerisinde çalışan şirketler, 1 Ocak 2022 tarihinde yeni faturalandırma sistemini uygulamaya koymuş olacaklar.
Halen Türkiye’de 21 Elektrik Dağıtım Bölgesi var. Bu bu elektrik dağıtım bölgelerindeki elektrik hizmetleri 21 Özel Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından yapılıyor. 21 Elektrik dağıtım bölgesinde elektrik satan 21 Elektrik Perakende Şirketi var.
Bilindiği gibi; elektrik dağıtım bölgelerinde hat yeni inşa, arıza vb hizmetleri elektrik dağıtım şirketleri; faturalandırma, fatura itiraz, elektrik satış hizmetlerini de Elektrik Perakende Satış şirketleri yapıyor.
Aboneler, genelde bu ayrımı karıştırıyor. Bu nedenle de şirketler sürekli abonelere ‘Elektrik Dağıtım Şirketi’ ve Elektrik Perakende Şirket’ konularında bilgilendirmeler yapıyor.
Ayrıca, daha önce kamu eliyle yapılan elektrik dağıtım ve perakende hizmetlerinin tamamı özelleştirme yoluyla özel şirketlere devredildi. Halen Türkiye’nin tamamında elektrik dağıtım ve perakende hizmetleri, özel şirketler eliyle yapılıyor.  

Pandemi 'Elektriğide' vurdu!

Bilindiği gibi, Aralık 2019'da Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan Koronavirüs salgını kısa sürede dünyaya yayıldı. Türkiye'de diğer ülkeler gibi Koronavirüs salgınından etkilendi. Sağlığın yanında ekonomik hayatta durdu. Bu durum, vatandaşların elektrik faturalarını ödemede zorluklar yaşanmasına neden oldu. Ve Enerji Yönetimi, pandemi dönemince aboneleri rahatlatacak uygulamalar başlattı. Ancak, pandemi yasaklarının sona ermesiyle elektrik hizmetleri de mevcut standart yapısına geri döndü. Ancak aboneler, pandemi sona ersede, pandeminin ekonomik etkilerinin devamı nedeniyle zaman zaman elektrik faturalarını ödeme de zorluklar yaşadı ve yaşıyorlar. Enerji Yönetimi'de bu zorluk dikkate alarak, aboneler lehine yeni uygulamalar başlatıyor.   

Analiz Haber - Enerji Ekonomisi 

elektrikte kademeli tarife nasıl olacak kademeli tarife elektrik abone sayısı elektrikte tasrruf nasıl yapılır