Elektrikli araç satışları LPG'li araç satışlarını geçti

TAKİP ET

Elektrikli araç satışları, LPG'li araç satışlarını geçti. Aralık ayında toplam bin 50 adet LPG'li araç trafiğe kayıt edilirken, aynı dönemde trafiğe kaydı yapılan elektrikli araç sayısı ise 3 bin 339 oldu (Enerji Ekonomisi).

Elektrikli araçların şarj süresinin ve hızının artması, mezilin uzaması ve LPG'ye gelen son zamlar, LPG'li araç satışlarını da vurdu. Aralık ayında ve Geçen yıl tamamında; LPG'li araç satışları, elektrikli-hibrit araçların gerisinde kaldı. 
 

Yakıt Türlerine göre araç tanımları - ''Elektrikli araç ne demek? - Otonom araç ne demek? - Hibrit araç ne demek?''

Aralık ayı LPG'li-Elektrikli araç satışları

Resmi verilere göre Aralık ayında Türkiye'de toplam 1.050 LPG'li araç kaydı trafiğe yapıldı. Buna karşın aynı dönemde trafiğe toplam 3.339 adet elektrikli-hibrit araç kaydı gerçekleşti. 

 

 


Geçen yıl elektrikli araç daha fazla satıldı

TÜİK'in yeni açıkladığı Motorlu Taşıtlar Aralık 2021 verilerine göre; geçen yıl toplam satışlarda da LPG'li araçlar, elektrikli-hibrit araçların gerisinde kaldı. 2021 yılında (Ocak-Aralık dönemi), trafiğe toplam 31.641 LPG'li araç kaydı yapıldı. Buna karşın 2021 yılında trafiğe kaydı yapılan elektrikli-hibrit araç sayısı ise 56.783 oldu.

Düşüşün nedeni...

Sektör kaynaklarına göre LPG'Li-Elektrikli araç satışlarındaki değişimin en önemli nedenlerinin başında; son dönemde elektrik araçların üretiminin artması, şarj süresinin ve hızının artması, elektrikli araçlarda menzilin uzaması ile cazip hale gelmeye başlamaları önemli etkenler. Bunun yanında son dönemde LPG otogaz gelen zamlar sonrası, LPG'li araçların yakıt cazibesini kayıp etmeye başlamaları da sıralamanın değişmesine diğer bir önemli etken.  

Yıllara göre LPG'li ve Elektrikli Araç Satışları

Yıl               LPG'li araç satışları     Elektrikli Araş Satışlar
 

2019           22551                            13272

2020          33259                             21574

2021          31641                             56783

Kaynak: TÜİK, Motorlu Kara Taşıtları Aralık 2019 - 2020 - 2021


Enerji Ekonomisi

Elektrikli araç satışları LPGli araç satışları Elektrikli araç sayısı LPGli araç sayısı enerji ekonomisi elektrikli hibrit araçlar