Elektrik - 'Yarısı YENİLENEBİLİR enerji kaynaklarından...'

TAKİP ET

Türkiye toplam elektrik üretiminin yarısı, rüzgar güneş, hidroelektrik gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildi. Ayrıntılar...

- Türkiye toplam elektrik üretiminin yarısı, rüzgar güneş, hidroelektrik gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildi. 


Ayrıntılar
Türkiye, 26 Haziran 2022 Pazar günü toplam elektrik üretiminin yarısını (Yüzde 49), yerli ve yenilenebilir enerji (Güneş, jeotermal, rüzgar, hidroelektrik, biyokütle, jeotermal) kaynaklarından sağlandı. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde en fazla pay yüzde 27 oran ile HES'lere ait (Akarsu HES yüzde 9 ve Barajlı HES yüzde 18). 2. sırada yüzde 10 pay ile rüzgar ve yüzde 6 pay ile de güneş 3. sırada yer aldı. 
 

Zam baskısını azaltıyor

Öte yandan yerli elektrik kaynaklarından elektrik üretiminin artması, ay sonu açıklanacak elektrik birim fiyatları için zam baskısını azaltıyor. Bilindiği gibi EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), 3 ayda 1 mevzuat gereği elektrik birim fiyatlarını açıklıyor. EPDK, 1Temmuz 2022 itibariyle 3 aylık süre için geçerli olacak elektrik birim fiyatlarını açıklayacak. 

Kaynaklara Göre,

- Türkiye Elektrik Ürettimi (26 Haziran 2022 Pazar)



Kaynak: Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS), 26 Haziran 2022 Pazar Günü verileri. 

enerji Ekonomisi

kaynaklara göre elektrik üretimi elektrik üretimi enerji ekonomisi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK