Elektrik ve doğal gaz faturaları!

TAKİP ET

Elektrik ve doğal gaz faturaları!

ANALİZ HABER - ENERJİ EKONOMİSİ

Son baharın sonu ve artık kış başlıyor. Gerçi havalar sıcak gidiyor. Sıcaklıklar, mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Sevindirici olan, doğal gaz faturalarının düşük gelmesi. 

Doğalgaz faturaları
DODER (Doğalgaz Mühendisleri ve Müteahhitleri Derneği), kışın gelebilecek aylık doğal gaz faturalarını hesapladı. 3+1 daireye ortalama 400-600 TL arası gaz faturası gelecek. Ancak sıcak havalar bunu engelledi. Ekim ve özellikle kasım ayında bile, çok düşük doğal gaz faturası (kombi, kazan vb) geldi. Bu, aboneler adına sevindirici bir durum. Ancak, havaların soğumasıyla doğal gaz da yüksek faturalara hazır olunması gerektiğini de hatırlatmak gerekir Çünkü, doğalgaz geçen yıla göre yüzde 50'nin üzerinde zamlandı. Tüketimin artmasıyla birlikte, zamlarında faturalarda etkisi görülmeye başlanacak.

Elektrik faturaları
Doğal gazın aksine elektrik sürekli tüketilen bir ürün. Günlük tüketimin yanında yaz kış ısınma-soğutma amaçlı da tüketiliyor. Elektriğe de son dönemde ciddi zamlar yapıldı. Elektrik aboneleri bu zamları etkisini, anında faturalarında gördü. Ancak, havaların soğumasıyla birlikte elektrik faturalarında dikkat çekici bir atış yaşanıyor. Faturalardaki artış , zamlara bağlanabilir. Ancak artışların, bu zamların üzerinde olduğu konuşulmaya başlandı. Dikkat çekici bu durum incelemeye değer ve milyonlarca insanı ilgilendiren bir konu (www.enerjiekonomisi.com olarak, bu konuyu incelediğimizi belirtmekte fayda var).

Tasarruf şart
Evet doğal gaz ve elektrik faturaları, kışın gelmesiyle birlikte artacak veya arttı. Bunda artan elektrik ve doğal gaz fiyatlarınında etkisi var. Ancak; faturaları artıran bir diğer konuda, israf. Gerek elektrik ve gerekse doğal gaz şirketleri, abonelere tasarruf için önemli hatırlatmalar yapıyor. Sadece oda sıcaklığını 1 derece düşürmek, yüzde 7 tasarruf sağlıyor. Veya iş ve konutlardaki havalandırma menfezlerini kapatmamak, yüzde 20 tasarruf sağlıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Benzer durum elektrik içinde söylenebilir. Yani, elektrik ve doğal gaz faturalarını düşürmenin bir diğer yolu da, tasarruflu kullanım. Bunun içinde,  tüketirken tasarruf şart. 

doĞal gaz elektrİk fatura zam tasarruf