Elektrik ve doğal gaz 'Daha bir önem kazandı'

TAKİP ET

Elektrik ve doğal gaz 'Daha bir önem kazandı'

Bilindiği gibi aşırı soğuklar nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Teksas'daki elektrik kesintisi yaklaşık 20 milyon civarı insanı elektriksiz bıraktı. Ve tabi, elektrik kesintileriyle birlikte doğal gaz da kesildi. Ve kış ortası milyonlarca insan soğukta kaldı. Kesintilerin, günlerce sürmesi ayrı bir kriz oldu. Ama, olayın özünde elektrik ve doğal gaz kesintileri var. Ve tabi; ABD elektrik ve doğal gaz altyapısı daha eski, Türkiye'ye göre (Bu nedenle aşırı tüketim dönemlerinde yetersiz kalabiliyor, altyapı). Bu da ayrı bir kesinti nedeni oldu.
 

Türkiye 'Elektrik ve Doğal gazda avantajlı'

Türkiye, elektrik ve doğal gaz kullanımında Avrupa ve ABD gibi gelişmiş ülkelere göre daha geride kaldı. Bir diğer ifadeyle, elektrik ve doğalgazda daha geç kullanım - yaygınlaşma oldu. Bu nedenle de, gerek elektrik ve gerekse doğal gaz altyapısı gelişmiş ülkelere göre daha yeni. Bu önemli bir avantaj. Ancak, Türkiye'de başta inşaat olmak üzere sanayi hızla gelişiyor. Bu nedenle, altyapı gerek doğal gaz da ve gerekse elektrikte bu gelişmeye uyumlu hale getirilmeli. Çünkü, muhtemel bir aşırı soğuklar ve elektrik - doğal gaz tüketimindeki ani - rekor artışları ABD gibi elektrik - doğal gaz kesintisine neden olabilir. 
 

Hazırlanmak gerekiyor

Türkiye'de halen tamamı özel sektör eliyle işletilen 21 Elektrik Dağıtım Şirketi (EDAŞ) hizmet veriyor (Yaklaşık 46 milyon aboneye). Bunun yanında da, 72 Doğal Gaz Dağıtım Şirketi gaz sektöründe hizmet veriyor (Yaklaşık 16 milyon aboneye). Doğal gaz şirketlerinin de tamamı özel sektöre ait. Ancak, EPDK, TEDAŞ gibi kamu otorideleride her iki sektörü denetlemekle sorumlu. Sektör ABD'nin aksine bu kış gerek ani elektrik tüketimi ve gerekse ani doğal gaz tüketimini sorunsuz karşıladı. Bir diğer ifadeyle, elektrik ve doğal gaz sektörleri 2020 - 2021 kış dönemini bu güne kadar sorunsuz atlatıldı.

Elektrik ve Doğal Gaz Dağıtımı Yapan Şirket Sayısı
Sektör                             Şirket Sayısı
Elektrik                            21   
Doğal Gaz                       72


Ancak, Ataların deyişiyle 'Mart kapıdan baktırır - Kazma kürek yaktırır' sözü de unutulmamalı. Mart ayında sert bir kış yaşanabilir. Bunun için, hazırlıklı olmada fayda var.
 

Geleceğe hazır olmak lazım

Bu yılki aşırı gaz - elektik talebinin karşılannası (kış dönemi) sorunsuz oldu. Bunda yeterli altyapının olması önemli bir etken. Ancak, kronavirüs salgını nedeniyle sanayide üretim bir dönem (2020) durdu, bir dönem ve halen de kapasite düşüşü söz konusu. Bu nedenle de, sanayinin tam kapasite çalıştığı bir ortamda elektrik doğal gaz altyapısı bu talebi kesintisiz sağlar mıydı, bu soru işareti (Arz - talep dengesi).

Artık Türkiye, baştan sona (Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Antalya'ya) doğal gaz kullanıyor. Doğal gaz sisteminin sağlıklı çalışması için kesintisiz elektrik gerekiyor. Yani, doğal gaz ve elektrik sektörleri artık içi içe girmiş durumda. Eşzamanlı ve işbirliği içerisinde ve zamanında yapılan yatırımlarla, her iki sektör geleceğe hazır hale gelmeli ve hazır olmalı.

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi

elektrik doğal gaz