Elektrik üretiminde Jeotmal 'Rüzgarı' geçti!

TAKİP ET

Elektriğin yarıdan fazlası, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklardan üretildi. Resmi verilere göre, 10 Mayıs 2020 pazar günü Türkiye Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 61 oldu.

EN FAZLA ÜRETİM HE’LERDE

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS) verilerine göre elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklarda en fazla pay HES’lere (Akarsu – Barajlı) ait. HES’lerin (Hidroelektrik) payı toplam üretimde yüzde 50 oldu. HES’leri yüzde 5 payla jeotermal ikinci sırada izlerken, rüzgar yüzde 4 payla yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde üçüncü sırada yer aldı. Biyokütlenin elektrik üretimindeki payı ise yüzde 2 oldu.

YERLİ VE İTHAL KÖMÜR
Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların dışında kalan üretim ise, yerli ve ithal kömür ile doğal gaz çevrim santrallerinde gerçekleştirildi. Özellikle son dönemde doğal gaz santrallerindeki elektrik üretiminde önemli düşüşler yaşanıyor. Doğal gazın pazar günkü elektrik üretimindeki payı yüzde 9. Oysa bir dönem doğal gazın Türkiye elektrik üretimindeki payı yüzde 50’leri aşmıştı.

YERLİ KAYNAK MALİYETİ DÜŞÜRÜYOR

Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ağırlıkta olması, elektrik üretim maliyetlerini düşürüyor. Bu durum işe, Temmuz ayında yeniden belirlenecek elektrik fiyatlarında gelecek 3 aylık dönem için (Temmuz, Ağustos, Eylül) indirim ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Enerji Ekonomisi

 
 

elektrik rüzgar jeotermal