Elektrik üretiminde HES'lerin payı hızlı düştü!

TAKİP ET

HES'lerin elektrik üretimindeki payında, rekor düşüş yaşandı. Kısa bir süre öncesine kadar Türkiye toplam elektrik üretiminin yarıdan fazlasını karşılayan HES'lerin (Hidroelektrik, Akarsu - Barajlı) üretimdeki payı, yüzde 50'lerden yüzde 10'lara geriledi. Resmi verilere göre 14 Ağustos Cuma günü, Türkiye toplam elektrik üretiminde HES'lerin yapı yüzde 14 oldu (Yüzde 10 barajlı, yüzde 4 akarsu santraller).

KÖMÜR VE DOĞAL GAZLA ÜRETİM ARTTI
Hidroelektrik santrallerinde elektrik üretimi düşerken, kömür ve doğal gazla çalışan santrallerde ise elektrik üretimi artışa geçti. Hem ithal kömür ve hem de ithal doğal gazın elektrik üretimlerindeki payı yüzde 10'lardan yüzde 30'lara yaklaştı. 

TEİAŞ VERİLERİ
Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Merkesi Bilgi Sistemi (YTBS) verilerine göre 14 Ağustos Cuma  günü, Türkiye toplam elektrik üretiminde ithal kömürle çalışan santrallerin payı yüzde 27 oldu. Aynı gün doğal gazın toplam elektrik üretimindeki payı ize yüzde 26'ya çıktı. Bu oran doğal gaz için, son dönemin en yüksek rakamlarından biri olarak öne çıktı.

Bilindiği gibi; elektrik üretiminde ithal kaynakların payının artması (Dövizle alım nedeniyle), nihai tüketiciye verilen (Konut, ticarethane ve sanayi aboneleri) elektrik birim fiyatlarına da zam baskısını artıyor. Öte yandan, son dönemde HES'lerde üretim azalmasına neden 'havaların aşırı sıcak gitmesi ve elektrik tüketiminde sıcak bölgelerdeki artış' gösteriliyor.  

                     KAYNAKLARA GÖTE TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİMİ

Enerji Ekonomisi

ithal kömür doğal gaz