Elektrik üretiminde HES birinci - Kömür ikinci sırada!

TAKİP ET

Türkiye Elektrik üretiminde suyun ağırlığı devam ediyor. Son günlerde Türkite toplam elektrik üretiminde HES'lerin payı (Akarsu, barajlı) yüzde 50'lere yaklaştı. HES'lerde elektrik üretiminib artması, elektrik üretim maliyetlerini de düşürüyor. HES'lerin elektrik üretimindeki ağırlığı devam ederse, elektrik birim fiyatlarında indirim gelmesi yüksek ihtimal. Öte yandan Türkiye elektrik üretiminde en fazla üretim ikinci sırada kömür santrallerinde yapıldı (İthal ve yerli kömür). 

SUYUN PAYI YÜKSEK

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS) verilerine göre, 28 Nisan pazartesi günü üretilen elektriğin yüzde 43'i HES'lerde üretildi. Aynı gün yerli ve ithal kömürle çalışan santrallerin üretimdeki payı ise yüzde 33. Elektrik üretiminde üçüncü sırada ise yüzde 14 pay ile doğal gaz santralleri yer aldı. 

ELEKTRİK TÜKETİMİ 671 MİKLYON KWH

Aynı gün Türkiye toplam elektrik üretimi ise 671 milyon 160 bin kwh (Kilowatsaat) oldu. Koronaviüürs salgını sonrası ekonomik hayattaki durgunluk elektrik tüketiminide vurdu. Salgın öncesi günlük 800 milyon kwh olan elektrik tüketimi, salgın sonrası 600 milyon kwh rakamlarına geriledi. Hafta sonları ise bu rakam 500 milyon kwh rakamlarına geriliyor. 

Enerji Ekonomisi

 
 

elektrik hes kömür