Elektrik üretiminde BARAJLAR ve GÜNEŞ rekor kırdı!

TAKİP ET

- Uzun bir aradan sonra, Türkiye elektrik üretiminde barajlar (Akarsu, HES) rekor kırdı. Ayrıca, güneşten elektrik üretimi dün rüzgarı geçti. 

İŞTE AYRINTILAR!

Suyla elektrik üretimi, uzun bir aradan sonra rekor kırdı. Resmi verilere göre, 28 Mart 2021 Pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminin yüzde 29'u (Yaklaşık 3'te 1'i) HES'lerde üretildi (Akarsu - Barajlı). Yine GES'lerde (Güneş Enerjisi Santralleri) toplam üretimde yüzde 6 pay ile RES'leri (Rüzgar Enerjisi Santralleri) geride bıraktı. 
 

Pazar günü HES'ler rekor kırdı

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS) verilerine göre, 21 Mart pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminin yüdz 29'u HES'lerde (Hidroelektrik Santralleri) üretildi. HES'lerdeki üretimin yüzde 20'si barajlarda, yüzde 9'u ise akarsu santrallerinde gerçekleşti. HES'lerdeki bu oran, son ayların en yüksek üretim rakamı olurken, bunun en önemli nedeni ise yine son günlerda yağan yağmur ve karlar oldu. 
 

2.sırada doğal gaz var

Türkiye elektrik üretiminde HES'lerden sonra ikinci sirada dün yüzde 22 pay ile, doğal gaz çevrim santralları yer aldı. Aynı gün elektrik üretiminde üçüncü sırada ise yüzde 14 pay ile linyit var. 

Son aylarda bazı günler üretim rekoru kıran rüzgarın (RES) payı ise dün, yüzde 3'de kaldı. Güneşle elektrik üretimi ise dün rüzgarı geçti. Pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminde güneşin payı (GES) yüzde 6 oldu. Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi için aşağıdaki tabloya bakınız. 


KAYNAKLARA GÖRE TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİMİ (21 MART PAZAR)


Kaynak: TEİAŞ - YTBS, 20.03.2021.

Enerji Ekonomisi

hes akarsu ges res