Elektrik üretimi doğal gaza kaymaya başladı!

TAKİP ET

Elektrik üretimi doğal gaza kaymaya başladı

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ

Kömür santrallerine filtre takılmasıyla gündem olan Türkiye elektrik sektörü, hareketli bir döneme girdi. Ay sonuna kadar kömürle çalışan 13 termik santralin filtre takması gerekiyor (Çevre ve insan sağlığı için). Enerji Yönetimi verilerine göre, bu 13 kömür santrali toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 15-20'si arası bir üretim yapıyor. 

AZ BİR ZAMAN KALDI
Enerji sektöründe kömür santralleri konuşuluyor. Sektörde hakim olan görüş, bu santrallerin yıl sonuna kadar baca filtrelerini takmaları çok zor. Bu nedenle de yüksek ihtimal; elektrik üretimi duracak, bu santrallerde. Peki, 13 kömür santrali üretime ara verirse 'bir kriz olur mu ya da doğacak elektrik üretim açığı nasıl karşılanacak?' Cevabı en çok merak edilen soru ve konu bu.

DOĞAL GAZ SANTRALLERİ ÜRETİME GEÇİYOR
Türkiye bir dönem toplam elektrik üretiminin yüzde 50-55'lerini doğal gaz santrallerinden karşılıyordu. Ancak Enerji Yönetimi son zamanlarda HES'ler (Barajlı - akarsu) ile kömür santrallerine ağırlık vermeye başladı. Bunun sonucu olarak da doğal gazla elektrik üretiminin toplam içindeki payı yüzde 10'lara geriledi (Bu rekor düşüş oldu). Ancak, kömür santrallerinin konuşulduğu ve kış nedeniyle elektrik tüketiminin artışa geçtiği bugünlerde üretimi duran gaz santralleri de yeniden üretime geçti. Resmi verilerde bunu gösteriyor.

DOĞAL GAZIN PAYI YÜZDE 28'E ÇIKTI


Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS) verilerine göre (11 Aralık 2019), Türkiye toplam elektrik üretiminde doğal gazın payı yüzde 28'e çıktı. Aynı gün kömürün payı da yüzde 41'e geriledi. (Kömürün toplam elektrik üretimdeki payı son günlerde yüzde 50 civarı idi). Aynı gün HES'lerin payı ise yüzde 19 oldu.

Son veriler gösteriyor ki, bu kış dönemi doğal gaz santralleri yeniden eski üretim kapasitelerine ulaşacak ve Türkiye elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayacaklar. 

elektrik doğal gaz kömür hes