ELEKTRİK: Telefon - radyo - bilgisayar gibi cihazlardan çok daha düşük bir frekansta...

TAKİP ET

- TEİAŞ: 'Elektrik enerjisi günlük hayatta kullandığımız telefon, radyo, bilgisayar gibi birçok araçtan çok daha düşük bir frekansta iletilmektedir.'

- Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), konuyla ilgili 'Enerji İletim Hatlarında Elektromanyetik Alan' konulu önemli bir bilgi paylaşımı yaptı. 


AYRINTILAR!

TEİAŞ'ın 'Enerji İletim Hatlarında Elektromanyetik Alan' konulu bilgi paylaşımı ayrıntıları:

- Elektromanyetik alan elektrik yükü olan parçacıkların çevrelerinde oluşturdukları ve diğer yüklü parçacıkların üzerine kuvvet uyguluyan bir etkidir.

- Elektromanyetik alan elektrik alanı ve manyetik alandan meydana gelir.

- Farklı türden birçok aracın elektromanyetik spek durumu incelendiği zaman enerji iletim hatlarımızın oldukça düşük frekanslarda ve iyonize olmayan bölgede bulunduğu görülür.

- Bilinmelidir ki, elektrik enerjisi günlük hayatta kullandığımız telefon, radyo, bilgisayar gibi birçok araçtan çok daha küçük frekansta iletilmelidir. 24 Temmuz 2010 tarihle Resmi Gazete'de de iyonlaştırıcı olmayan radyasyon ile ilgili bir yönetmelik yayımlanmıştır. Bu yönetmelikte enerji iletim hatlarımızında bulunduğu oldukça düşük frekans bandı için elektrik alan sınır değeri 15 kV/m, manyetik alan sınırı değeri ise 200 pT olarak belirlenmiştir.
 

'Yapılan bütün ölçümlerde elektromanyetik alan seviyeleri limit değerlerin oldukça altında bulunmuştur'

- Yürürlükteki mevzuatlara uygun olarak tesis edilmekte olan enerji iletim hatlarımızda, TÜBİTAK tarafından birçok elektromanyetik alan ölçümü yapılarak raporlar hazırlanmıştır. Yapılan bütün ölçümlerde elektromanyetik alan seviyeleri limit değerlerin oldukça altında bulunmuştur.

- Gerekli başvurular yapıldıktan sonra uygun görülmesi halinde gösterilen yerlerde yetkili personelimizce elektromanyetik alan ölümleri yapılmakta ve sonuçlar resmi olarak paylaşılmaktadır.
 

Elektromanyetik Spektrum


Kaynak: TEİAŞ (Türkiye elektrik İletim AŞ).

Enerji Ekonomisi

elektromanyetik alan teiaş