Elektrik sektörüne tebrikler...

TAKİP ET

Geçmiş yıllarda (fiyat konusunu ayrı tutmak şartıyla); ani elektrik tüketim artışlarında, elektrikler sık sık kesilirdi (kontrollü kesinti, iletim-dağıtım hattı kaynaklı kesintiler ya da üretim yetersizliği kaynaklı kesintiler). Ancak, son çöl sıcaklarında bu olmadı. En azından genel hayatı etkileyecek kesintiler yaşanmadı. Bu da gösteriyor ki Türkiye elektrik üretim, iletim ve dağıtım altyapısına önemli yatırımlar yapıldı.

Elektrik, 100 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de var olan bir refah ve kalkınma ürünü. Ve yıllar geçtikce de önemi artan, bugün ise vazgeçilmez bir ürün. Ve elektrik, bugün itibariyle güncel hayatta 'fiyat ve kesintiler' ile de gündemin ilk sıralarında sürekli yer alan bir ürün.

 

Kesinti olmadı

Son günlerde Türkiye, çöl sıcaklarını yaşıyor. Bazı bölgelerde sıcaklık 40 dereceyi aştı. Yaz aylarının olması ve aşırı sıcaklarda yapılan ilk iş, yoğun elektrik tüketimi olan serinlenmek için klimaları çalıştırmak oluyor. Bu ise, hemen elektrik tüketimine yansıyor. Rakamlarda bunu net ortaya koyuyor. Günlük elektrik tüketimi 1 milyar kwh'yi (Kilowatsaat) aştı, aşıyor. 

Geçmiş yıllarda (fiyat konusunu ayrı tutmak şartıyla); ani elektrik tüketim artışlarında, elektrikler sık sık kesilirdi (kontrollü kesinti, iletim-dağıtım hattı kaynaklı kesintiler ya da üretim yetersizliği kaynaklı kesintiler). Ancak, son çöl sıcaklarında bu olmadı. En azından genel hayatı etkileyecek kesintiler yaşanmadı. Bu da gösteriyor ki Türkiye elektrik üretim, iletim ve dağıtım altyapısına önemli yatırımlar yapıldı. Ve elektrik altyapısı yeter hale getirildi; önemli oranda. Bu, Türkiye ve ve Türkiye elektrik sektörü adına önemli bir gelişmedir. Bu nedenle de elektrik sektörünü, üretim - iletim - dağıtım oarak tebrik etmek gerekiyor. 

 

Yerli kaynakların etkisi...

Türkiye'de son yıllarda gaz, kömür gibi fosil kaynaklı enerji kaynaklarının yanında; rüzgar, güneş, biyogaz gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına da ciddi yatırımlar söz konusu. Özellikle güneş - rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğun ilgi oldu ve önemli yatırımlar yapıldı. İşte; yerli enerji kaynaklarına yapılan ve sürekli artan yatırımlar, elektrik kesintilerinin azalmasının en önemli etkenlerinden birisi. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını, genel elektrik şebekesini beslemenin yanında lokal tüketimlerle de elektrik kesintilerinin önlenmesine katkısı büyük (kendi ihtiyacı olan elektrik enerjisinin üretilmesi gibi).

Enerji, refah ve kalkınma için son derece stratejik bir ürün. Bu ürünün kesintisiz, kaliteli ve ucuz sunulmasıda çok önemli. Enerjinin kesintisiz ve yeterli sunulması konusunda alınan mesafeler küçümsenemez. Bu mesafenin enerji fiyatlarına da yanıtılması, sektör adına önemli bir tamamlayıcı unsur olacaktır. 

Evet; sektöre genel anlamda bakıldığında, ''ani tüketim artışı ve aşırı tüketime rağmen''kesintisiz enerji sundukları için ''kamu - özel'' enerjinin taraflarına tebrik ve teşekkürler. 

 

Analiz - Enerji Ekonomisi / İsmail Altunosy

 

 

enerji sektörü enerji analiz