"Elektrik Şebekeleri" konulu yeni özel rapor - IEA hazırladı!

TAKİP ET

Uluslararadı Enerji Ajansı (IEA)'nın dünya elektrik şebekeleri hakkındaki yeni raporu çıktı!

IEA Başkanı Dr. Fatih Birol duyurdu…

-  “Türünün ilk örneği olan ülke bazında analiz, enerji ve iklim hedeflerine ulaşmak için 2040 yılına kadar 80 milyon kilometre elektrik hattı eklememiz veya değiştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Bu, son 100 yılda inşa edilen tüm küresel şebekenin büyüklüğüdür. 

- Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlı büyümesi, temiz enerji geçişlerinin önemli bir parçasıdır. Ancak elektriği tüketicilere ulaştıran şebekeler buna ayak uyduramıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırım 2014'ten bu yana neredeyse iki katına çıktı. Izgaralar için neredeyse hiç değişmedi.

- Şebekeler, temiz enerji geçişleri ve elektrik güvenliği üzerinde potansiyel olarak ciddi etkileri olan bir darboğaz haline geliyor. Analizimiz, kilit pazarlarda şebekeye bağlanmayı bekleyen yaklaşık 1.500 gigawatt değerinde ileri aşama yenilenebilir enerji projelerinin büyüyen bir kuyruğunu gösteriyor. 

- Şebekelere yapılan yatırımlar hızlı bir şekilde artırılmazsa ve düzenleyici reformlar yavaşsa, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yavaş büyümesine, daha yüksek fosil yakıt kullanımına ve daha güçlü küresel ısınmaya neden olacaktır. Bu, 2030 ve 2050 yılları arasında yaklaşık 60 milyar ton ekstra CO2 emisyonu anlamına geliyor. Şebekeler konusunda acil eyleme ihtiyacımız var. Bunun nedeni, yenilenebilir projeler birkaç ay veya yıl içinde ilerleyebilirken, şebekeler için zaman çizelgelerinin on yıl veya daha uzun olabilmesidir. Raporumuz, şebekelerin enerji geçişlerini ve güvenliğini baltalamasını önlemek için önemli öneriler sunuyor. 

- Raporun tamamı için link… https://iea.li/45xqRrZ

(elektrik raporları)

Elektrik Şebekeleri IEA enerji haberleri