Elektrik ne demek? Elektriğin Tarihini biliyor musunuz?

TAKİP ET

- Elektrik nedir? Elektriğin Tarihini biliyor musunuz?
 

Elektrik nedir?


Elektrik: 'Maddenin elektron, pozitron, proton vb. parçacıklarının hareketleriyle ortaya çıkan enerji türü.'
Kaynak: Türk Dil Kurumu.

Elektrik: 'Elektrik bir yerden başka bir yere akan, yani hareket edebilen enerjidir. En basit tanımıyla elektrik, hareket eden elektronlardır.'
Kaynak: Aksa Enerji Ansiklopedisi.
 

Elektriğin tarihini biliyor musunuz?
 

Elektriği Tarihi

Elektriğin varlığı antik dönemlerden beri bilinmekteydi. MÖ 600 yıllarında, bugünkü Aydın civarlarında yaşamış olan Thales çalışmalarında kehribarın yünle ovulduğunda tüy, saman gibi hafif nesneleri kendine doğru çektiğini not etmiştir.

İlk gözlemler milattan öncesine kadar uzansa da elektriğin bilimsel olarak incelenmesi ancak 16. yüzyılda William Gilbert ile başladı. Gilbet elektrikle “yüklü” cisimlerin diğer “yüklü” cisimleri ya çektiğini ya da ittiğini keşfetti.

1800’de Allessandro Volta, kağıt, tuzlu su, çinko ve bakır kullanarak yarattığı kimyasal bir reaksiyonla elektrik akımı üretti. Çalışmalarına devam eden Volta daha sonra da ilk pili geliştirdi. Güvenli bir elektrik kaynağı olan pil, nihayet elektrik üzerine yeni araştırmalar yapılabilmesini mümkün kıldı.

Elektriğin diğer büyük atılımı hiç şüphesiz, İngiliz bilim insanı Michael Faraday’ın elektrik üretiminin temel ilkelerini keşfettiği 1831’de meydana geldi. Faraday, deneyleriyle elektrik ve manyetizma arasındaki ilişkiyi gösterdi. Faraday’ın keşfi enerjiyi kullanma şeklimizde bir devrim yarattı.

Bu tarihten itibaren elektrik tam hız insan hayatına girdi, Sanayi Devrimi’ni hızlandırdı ve 20. yüzyıl teknolojisinin temelini oluşturdu.
Kaynak: Aksa Enerji Ansiklopedisi.

Enerji Ekonomisi

elektrik nedir elektriğin tarihini biliyor musunuz elektriğin tarihi elektrik ne demek?