Elektrik Mühendisleri Odası Ankara - ''Mühendisler'' konulu açıklama yaptı!

TAKİP ET

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, mühendislerin durumuyla ilgili  "Geleceğimiz İçin Mühendislere ve Mühendisliğe Önem Verelim, Mühendislerin Sesini Duyalım" başlıklı açıklama yaptı.

Mühendislerin Sesini Duyalım!

Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

 

ayrıntılar...

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, mühendislerin durumuyla ilgili  "Geleceğimiz İçin Mühendislere ve Mühendisliğe Önem Verelim, Mühendislerin Sesini Duyalım" başlıklı açıklama yaptı. Açıklama şöyle: Mühendisliğin, "problem çözme sanatı" olduğunu herkes bilir. Bir eğitimci, üniversite öğretim üyesi ve bir Meslek Odası Şube Başkanı olarak bir kez daha belirtmem gerekir ki mühendislik; geleceğimizi plânlamak, hayatımızı daha sağlıklı, güvenli ve mutlu şekilde sürdürmek hatta uzaktan teknolojilerle bunu yapmak, sürdürülebilir yapılar oluşturmak, doğayı ve çevreyi korumak, yeni teknolojiler geliştirmek, kalite ve verimliliği arttırmak, riskleri minimize etmek, maliyetleri düşürmek, iş ve işlemlerimizi daha kolay yapmak ve yönetmek, hızlı ve ucuz haberleşmek, daha az kaynak kullanmak, suç ve suçlu ile mücadele etmek, pek çok işi ve işlemi zamandan ve yerden bağımsız yapmak, şeffaflaşmak, diğer mesleklerin gelişimine katkı sağlamak, yeni ürünler ve çözümler geliştirmek, yeni meslek alanları ve istihdam oluşturmak, geleceği öngörmek ve önceden önlem almak, problemleri akıl ve mantık ile çözmek, vb. ve en önemlisi ise toplumlara daha iyi hizmet vermek için vardır.

İstatistiklerle mühendisliğe baktığımızda; dünya ekonomisine en çok katkı sağlayanlar, en çok inovasyon yapanlar, ülke sınırlarını evrensel sınırlara çekenler, insanlara ve toplumlara en çok katkı sağlayanlar, teknoloji geliştirenler, geliştirdiklerini de toplumların hizmetine sunanlar, mühendisler ve mühendislik çalışmalarıdır. Ülkemizde de büyük heyecan uyandıran ve takdir toplayan, bizleri gururlandıran savunma sanayii projelerinin arkasında da mühendisler ve mühendislik vardır.

Mühendisliğin hayatımızı daha kolay ve yaşanılabilir hale getirdiğini, küresel salgın döneminde hepimiz yaşayıp deneyimledik. 6 Şubat`ta karşılaştığımız Cumhuriyet dönemimizin en büyük deprem felaketinde; akıl, bilim ve mühendislik çözümlerinden uzaklaşınca neler olduğunu hep beraber yaşayarak bir kez daha acı bir şekilde gördük. Fayların belirlenmesinden izlenmesine; zemin analizinden beton kalitesine; yönetmeliklerden standartlara; güvenli yapıların, tesislerin ve sistemlerin planlanmasından kurulmasına; yapıların planlanıp, inşâ edilmesinden denetlenmesine; enerjiden haberleşmeye; yetkilendirmeden etik değerlere kadar mühendislik mesleğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırladık, öğrendik veya kavradık.

Genel olarak mühendislerimizin durumuna baktığımızda; iyi mühendislerin yurtiçi ve yurtdışı projelerde çalıştığı, önemli projelerde görev yaptıkları, ülkemizin gelişimine ve ilerlemesine katkı sağladıkları, teknoparklar ve teknokentlerde teknoloji geliştirdikleri, büyük ve küçük pek çok kamu projelerinin hayata geçirilmesine katkı sağladıkları bilinmektedir. Ülkemizin gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayan, tüm projelerin altına imza atan, sorumluluk alan, devletimizin gelişimine katkı sağlayan kamu mühendislerimiz olduğu kadar, işsiz olan, iş arayan, ekonomik şartlardan dolayı iş değiştirmek zorunda kalan, farklı alanlarda çalışan mühendislerimizin de var olduğunu da belirtmek zorundayız.

Sonuç olarak mühendisler; sürekli değişim ve gelişim içerisinde kendilerini yenilemek, mesleğin sürekli takip gerektirdiğinin farkında olarak, yenilikleri yakinen takip edip bunu hayatına, çevresine, mesleğine, yaptığı işlere, ülkesine ve insanlığa aktarmak zorundadırlar. Bunun için mühendislerimiz ekonomik kaygı içerisinde olmamalıdır. Maslow`un İhtiyaçlar Teorisi`nde de belirttiği gibi ekonomik şartlardan dolayı "mutsuz ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan" bir mühendisin, ülkesine ve kurumuna faydalı olamayacağı, üretemeyeceği ve kendini geliştiremeyeceği aşikârdır. Meslek Odalarının, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Mühendis Platformlarının özellikle de mühendislerimizin sesine kulak verilmeli, "mühendislerimizin maaşları acil olarak iyileştirilmelidir.".

 

enerji ekonomisi

EMO Ankara Elektrik Mühendisleri Odası EMO mühendisler açıklaması