Elektrik kesintileri - Elektrikle çalışan cihazlar arızalanırsa ne yapmalı?

TAKİP ET

Yoğun kar - kış, aşırı sıcaklar, bakım-onarım gibi nedenlerle zaman zaman veya sık sık elektrikler kesilebiliyor. Bu durum bazen ev ve işyerlerindeki elektrikli cihazların arızalanmasına neden oluyor. Bu durumda, elektrik aboneleri ne yapacak? Elektrik kesintisi kaynaklı arızalar da aboneler, nasıl tazminat alacak yada arıza masraflarını alabilir?

Elektrik kesintileri?

- Sıkı sık elektrikler kesiliyor? Elektrikli cihazlar arızalanır mı?

- Elektrikli cihazlar arızalandı. Ne yapmalı?

- Hangi elektrik kesintilerinde tazminat alınır?

 

Ani yaşan elektrik kesintileri, elektrik cihazlarının arızalanması neden olur. Ancak kesintiler bazen planlı olurken bazen de plansız olabiliyor (Ani kesinti). Ani elektrik kesintileri durumunda elektrikli cihazlar arızalanırsa, ilgili elektrik şirketlerinin zararı karşılaması gerekiyor. Zaraın karşılanması için aşağıda yazan prosedür izlenir. Arıza tamir -  bakımı sonrası elektrik abonesi mutlaka fiş almalı ve arızanın nedeni ilgili teknik servise tespit ettirip - yazdırılmalıdır.


AYRINTILAR!

- Elektrik tüketiminin arttığı dönemlerde (Kar-kış, aşırı sıcaklar, yoğun kullanım, arıza-bakım kesintileri vb), zaman zaman elektrik kesintileri yaşanıyor. Elektrik kesintilerinin, ilgili şirket tarafından elektrik piyasası mevzuatına uygun yapılması gerekiyor (Planlı kesinti, önceden haber vermek gibi). Ancak; zaman zaman kesintiler, ani oluyor ve sık sık voltaj düşüklüğü sorunu yaşanabiliyor. Bu durum ise, elektrikle çalışan cihazların arızalanmasına neden olabiliyor. Bu durumda tüketiciler, yani elektrik aboneleri ne yapmalı? 
İşte soruların cevapları ve izlenecek yol haritası...


- Elektrikli cihazım elektrik kesintisi veya kalitesizliğinden dolayı arızalandı. Ne yapmalıyım? Dağıtım şirketinin yapacağı işlemler nelerdir?


Süreç:
Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliğinin 26 ncı maddesi çerçevesinde belirlenmiştir. Buna göre, kullanıcının kendi hatasından kaynaklanmaması kaydıyla teçhizatında ortaya çıkan ve dağıtım şebekesinden kaynaklanan hasara ilişkin zararın tazmini için kullanıcı tarafından dağıtım şirketine zararın ortaya çıktığı tarihten itibaren on iş günü içerisinde talepte bulunulabilir. Zararın tazmin edilebilmesi için hasarın niteliği, kullanıcı tesisinin durumu, dağıtım şebekesinde meydana gelen kesinti, arıza, dalgalanma gibi hususlarda dağıtım şirketi tarafından yapılacak/yaptırılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde söz konusu hasarın dağıtım şebekesinden kaynaklandığının tespit edilmesi gereklidir.
Dağıtım şirketi zararın tazminine ilişkin başvurunun yapıldığı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde; inceleme ve değerlendirme neticesinde başvurunun haklı bulunup bulunmadığını, haklı bulunmuş ise zararın tazmin edilmesine ilişkin olarak yapılacak işlemleri kullanıcıya bildirir. Başvurunun haklı bulunmadığı durumlarda kullanıcıya yapılan bildirimde dayanakları ile birlikte gerekçelere yer verilir. Dağıtım şirketi teçhizatın tamir işini üstlenebilir ya da teçhizatın tamir masraflarını üstlenerek kullanıcı tarafından tamir ettirilmesini tercih edebilir.
Dağıtım şirketi, tamiratı kullanıcıya bırakması durumunda kullanıcıyı anlaşacağı servise/servislere yönlendirebilir. Dağıtım şirketi kullanıcının tamiri yapılan teçhizatta bulunan garanti haklarını koruyacak şekilde hareket etmekle yükümlüdür. Dağıtım şirketi tarafından yapılacak tamirat, duruma göre teçhizat yerinde iken veya başka bir yere götürülerek, kullanıcının başvurusunun haklı bulunmasından itibaren en geç 10 (on) iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Tamir masrafının karşılanmasının tercih edilmiş olması halinde, kullanıcı tarafından tamir masrafına ilişkin faturanın ibrazından itibaren 3 (üç) iş günü içerisinde, kullanıcının istediği şekilde (nakden, banka/PTT vb. aracılığıyla) ilgili tutar ödenir veya nakden ödeme alabileceği kullanıcıya bildirilir.

Elektrik Abone Sayısı - Rakamlarla Türkiye Elektrik Sektörü


 

- Hangi tür elektrk kesintileri, süre ve sayı bakımından tazminat almama esas olacaktır?


Mücbir sebepler, güvenlik nedeniyle ve dışsal nedenlerle yapılan kesintiler hariç olmak üzere iletim ve dağıtım şirketlerinden kaynaklanan kesintilerde belirlenen süre ve sayıya göre tazminata hak kazanılabilir. Mücbir sebeplerden kaynaklanan kesintiler;
İletim bakımından; Doğal afetler ve salgın hastalıklar, savaş, nükleer ve kimyasal serpintiler, seferberlik halleri, halk ayaklanmaları, saldırı, terör hareketleri ve sabotajlar, grev, lokavt veya diğer memur ve işçi hareketlerinden kaynaklanan kesintiler ile iletim şirketi tarafından gerekli özen ve dikkatin gösterilmiş olmasına ve tüm önlemlerin alınmış olmasına karşın önlenemeyecek, kaçınılamayacak veya giderilemeyecek mahiyette olduğu ve iletim şirketinin yükümlülüklerini yerine getirmesini engellediği gerekçesiyle iletim şirketinin başvurusu üzerine Kurul tarafından mücbir sebeplerden kaynaklandığı değerlendirilen kesintilerin sebebi “mücbir sebep” olarak belirtilir.
Dağıtım bakımından; doğal afetler ve salgın hastalıklar, savaş, nükleer ve kimyasal serpintiler, seferberlik halleri, halk ayaklanmaları, saldırı, terör hareketleri ve sabotajlar, grev, lokavt veya diğer memur ve işçi hareketlerinden kaynaklanan kesintiler ile dağıtım şirketinin müdahale kapasitesini aşan ölçekteki durumlar ile önemli sayıda kullanıcıyı etkileyen ve niteliği bakımından giderilmesi zaman alan durumlarda dağıtım şirketi tarafından gerekli özen ve dikkatin gösterilmiş olmasına ve tüm önlemlerin alınmış olmasına karşın önlenemeyecek, kaçınılamayacak veya giderilemeyecek mahiyette olduğu ve dağıtım şirketinin yükümlülüklerini yerine getirmesini engellediği gerekçesiyle dağıtım şirketinin başvurusu üzerine Kurul tarafından mücbir sebeplerden kaynaklandığı değerlendirilen kesintilerin sebebi “mücbir sebep” olarak belirtilir. Güvenlik nedeniyle yapılan kesintiler Can ve mal güvenliğine yönelik zorunlu kesintilerin sebebi “güvenlik” olarak belirtilir. Dışsal nedenlerle meydana gelen kesintiler 1) Kullanıcılar tarafından neden olunan hasarlar nedeniyle oluşan kesintilerin, 2) Hırsızlık, yangın sonucunda hat ve kablolarda oluşan zararlar ile üçüncü şahıslar tarafından hat ve kablolara verilen hasarlar nedeniyle oluşan kesintilerin, sebebi “dışsal” olarak belirtilir.
Kaynak: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK).

 

Elektrik Piyasası Sıkça Sorulan Sorular? - EPDK

Daha ayrıntılı bilgi için link: 
https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/12-3/elektrik

Enerji Ekonomisi

elektrik kesintisi şikayetleri elektrik kesintisi cihaz arızası elektrik kesilince cihaz arızanalandı ne yapmalı enerji ekonomisi EPDK sıkça sorulan sorular sıkça sorulan sorular elektrik kesintisi elektrikli cihazlar arızalanırsa ne yapmalı elektrik abon