Elektrik fiyatları ne olacak?

TAKİP ET

Elektrik fiyatları me olacak?


Mevzuat gereği elektrik fiyatları her 3 ayda bir yeniden belirleniyor (1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim). Fiyatlar; enflasyon, döviz kuru, elektrik birim üretim maliyetler vb'ler hesaplanarak EPDK tarafından kamuoyuna açıklanıyor. 
 

Petrol fiyatları arttı - HES'lerde üretim azaldı

Elektrik fiyatlarının ucuzlaması için en önemli etken, elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasıdır. Geçen yıl bazı aylar Türkiye toplam elektrik üretiminde HES'lerin payı yüzde 50'lere kadar çıkmıştı (Barajlı - akarsu). Bu durum, abonelere yönelik elektrik birim satış maliyetlerinde tüketiciler lehine bir katkı yapmıştı. Ancak, yine geçen yıl Aralık ayında yaşanan ve sonrası aylarda (Ocak 2021) devam eden kuraklık HES'lerde (Hidroelektrik santralleri) elektrik üretimini yüzde 10'lere kadar düşürdü. Bu kuraklık etkisi, 1 Nisan'da açıklanacak elektrik birim maliyetlerine olumsuz yansıyacaktır. Çünkü, azalan HES üretiminin yerini doğal gaz aldı. Doğalgaz ise, tamama yakını yurtdışından alınıyor. Burada da 2 olumsuzluk öne çıkıyor. Birincisi, TL/Dolar kuru arttı. İkincisi ise petrol fiyatları arttı2020 - 2021 dönemi, 20 dolar rakamlarından 70 dolar rakamlarına çıktı). Doğal gaz fiyatlarının petrole bağlı olduğu düşünülürse, bu da yeni açıklanacak Nisan - Mayıs - Haziran 2021 dönemi elektrik fiyatlarına yine olumsuz olarak yansıyacaktır.

Rakamlarla elektrik sektörü!

- Toplam abone sayısı (Adet)               46.077.742
- Toplam elektrik tüketimi (MWh) )     304.835.682
-Lisanslı kurlu güç (MW)                             89.067
-Lisanssız kurulu güç (MW)                         6.823
Veriler: Ocak - Aralık 2020 dönemi
Kaynak: EPDK Elektrik Piyasası Sektör Raporu  - Aralık 2021


Fiyatların artması yüksek ihtimal

1 Nisan 2021 tarihi itibariyle geçerli olacak ve yeni açıklanacak elektrik birim fiyatlarında  artış ihtimali, kuvvetli. Nedeni ise, yukarıda yazıldığı gibi HES'lerin elektrik üretiminde payının azalması ve buna karşın ithal doğal gazın elektrik üretimindeki payının artması (Buna, ithal kömürde eklenebilir). 

Tabi; fiyat artışı ya da zam, 46 milyonu aşan elektrik aboneleri için istenmeyen bir durum. Çünkü, özellikle pandemi dönemi insanları işsiz bıraktı ve ekonomik güçlerini zayıflattı.
Ve tabi, birde ekonominin kendi dinamikleri var. Burda da şirketlerin maliyetlerini kurtarıp karlılıkla çalışmaları gerekiyor (Makul karlılık).
 

Zor bir dönem...

Ve 1 Nisan'da bu zor dönemin nasıl şekilleneceği netleşecek. Bir diğer ifadeyle, 1 Nisan'da elektriğe zam olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz.
 

Yorum Haber - Enerji Ekonomisi

elektrik fiyatları hes doğal gaz toplam elektrik abone sayısı