Elektrik fiyatları nasıl belirleniyor?

TAKİP ET

Elektrik fiyatları nasıl belirleniyor? Elektrik fiyatları ne zaman açıklanıyor? Elektrik fiyatlarını kim belirliyor ve açıklıyor? Ayrıntılar!

Elektrik birim fiyatları nasıl belirleniyor?


Elektrik birim fiyatları; EPDK'nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) yılda 4 kez 'maliyet değişimlerine göre' belirlenip, her tarife dönemi başında açıklanıyor. Elektrik maliyet belirlemelerinde (Elektrik birim fiyatların berlenmesi); enerji üretim maliyetleri, dağıtım, vergiler, yatırım, enflasyon gibi etkenler belirleyici oluyor. 
Elektrik tarife dönemleri ise; 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim (Her tarife dönemi, 3'er aylık dönemlerden oluşuyor). Her tarife döneminin birim elektrik fiyatları, bir önceki ayın son günü belirlenip kamuoyuna açıklanıyor (EPDK). 
 

Elektrik fiyatlarını kim belirliyor ve açıklıyor?

Türkiye'de elektrik birim fiyatlarını EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) belirliyor. Ve EPDK, belirlediği birim fiyatları her tarife dönemi başında (1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim) kamuoyuna duyuruyor. 


Elektrik ne demek? Elektriğin Tarihini biliyor musunuz?

Elektrik Tarife Dönemleri

- 1 Ocak.

- 1 Nisan

- 1 Temmuz

- 1 Ekim
 

Enerji Ekonomisi

elektrik birim fiyatları elektrik fiyatları nasıl belirleniyor Elektrik fiyatlarını kim belirliyor ve açıklıyor? enerji ekonomisi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK