Elektrik - doğal gaz ve akaryakıt stokları hazır olmalı!

TAKİP ET

Kahramanmaraş merkezli depremler...

Evet, Türkiye büyük bir felaket yaşadı. Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi 10 ilimizi ve 13 milyon üzeri insanımızı etkiledi; maddi-manevi. Yaraların sarılması için seferberlik devam ediyor. Ancak Türkiye, bir yandan deprem yaralarını sararken diğer yandan yeni felaketlerde benzer maddi - manevi kayıpların yaşanmaması  için alınabilecek önlemleri - yapılması gerekenleri konuşuyor.

 

Acil durumlar için elektrik – doğal gaz – akaryakıt ve iletişim çok çok önemli!

Son yaşanılan deprem felaketi gösterdi ki, acil durumlar için; elektrik – doğal gaz – akaryakıt ve iletişim çok çok önemli. Çünkü; haberleşme için iletişim, ulaşım için akaryakıt, ısınma için doğal gaz ve aydınlanma için de elektrik acil ihtiyaç. Tabi bunların dışında makinelerin - cihazların çalışması için (özellikle hastaneler ve ilk yardım vb için) enerji acil ihtiyaç.

 

GSM şirketleri -‘acil durumlara istemeyiz ama, dronelerle iletişimi sağlayacağız. Hayat kurtaracağız’

Yine son depremde özellikle iletişim adına (GSM) tam bir felaket yaşandı. Sürekli ‘acil durumlara istemeyiz ama, dronelerle iletişimi sağlayacağız. Hayat kurtaracağız’ reklamı yapan GSM şirketleri bırakın droneleri, mevcut baz istasyonlarını çalıştıramadılar. Binlerce insanı, o felaket ortamında çaresizliğe ittiler (başta ilk yardım çağrıları olmak üzere). Ancak, enerji sektörünü felakette daha hızlı bir toparlama yaşadı. Özellikle, elektrik ve doğal gazın fiziki iletimle sağlanması gereği ve de bölgenin tamamen yıkılmış olmasına rağmen şirketler yoğun bir gayretle ‘enerjinin güvenlikli kullanımı mümkün alanlara’ enerjiyi ulaştırdılar. Burada, akaryakıt sektöründe bir aksama yaşanmadı değil. Çünkü, akaryakıt sektörü,  enerji ve doğal gaza göre daha bir hızlı toparlanma imkanına sahipti; tanker taşımacılığı, lokal bidonlarla akaryakıt temini vb kolaylıklar vardı. Bunu akaryakıt sektörü ancak ilk gün sonrası fark edip hızlı bir toparlanmayla bölgeye akaryakıt sağlaybildiler. Tabii burada, yolların depremde hasar görmesinin de büyük engellemesi olduğunu hatırlamak gerekiyor.

Fakat; son yaşanan felaket gösterdi ki, çok büyük boyutlu afedlere hazırlıklar yeterli değil (Enerji sektörü konusu itibariyle). Yapılması gerekenler:

    Enerji sektörü (doğal gaz, elektrik, akaryakıt vb),mutlaka hızlı bir durum değerlendirmesi yaparak, acil durumlara (Ve de, felaketin büyüklüğü olarak en son deprem felaketi baz alınarak) kendisini en zor şartlarda bile hazır hale getirmeli. Bunun; müdahale planını hazırlamalı, provasını yapmalı ve hazır olmalı (Temenni o ki, bir daha böyle felaketlerin yaşanmaması).

    Sektör mutlaka Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt stoklarını hazır halde tutmalı. Bu hem yerel anlamda ve hem de ülke geneli anlamında sağlanmaılı-altyapısı oluşturulmalı. Bunun için yeni stok imkanları, stok hesaplamaları ve acil durumlarda stok kullanım planlamaları hazırlanmalı.

Çünkü, afetlerde en çok ihtiyaç duyulan ve yaraları azaltacak sektörlerin başında; elektrik, doğal gaz, akaryakıt ve de iletişim sektörleri geliyor. Artık bu sektörlerin, bundan sonraki süreçlerde, mazeretleri olmalı olamazda. Çünkü bu sektörler, yaşanabilecek en büyük felaket ide yaşadı; Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi ile.

(Analiz - Enerji Ekonomisi)

 

 

enerji sektörü akaryakıt sektörü GSM şirketleri afedler ve iletişim