Elektrik - doğal gaz şirketleri ve Sivil Toplum Kuruluşları BİLGİ paylaşımı yapmalı!

TAKİP ET

Yaklaşık 47 milyon elektrik ve 18 milyon doğal gaz abonesine, yeni elektrik ve doğal gaz faturaları gelmeye başladı. Ancak aboneler, faturalardaki eski-yeni tarife dönemi farkını hesaplamakta zorlanıyor.

Elektrik - doğal gaz şirketleri ve Sivil Toplum Kuruluşları,
BİLGİ paylaşımı yapmalı!


Son günlerde elektrik - doğal gaz faturaları, yoğun konuşulmaya başlandı. Bunun birinci nedeni, yeni yıla zamlı tarifelerle girilmiş olması. Diğer nedeni ise, elektrikte aylık 150 kWh (Kilowatsaat) altı tüketimin indirimli fiyattan ve 150 kWh üzeri tüketimin de pahalı tarifeden ücretlendirilmiş olması. Buna birde fatura döneminin, eski-yeni fiyat dönemlerine sarkması (Aralık 2021 eski fiyat, Ocak 2022 yeni fiyat) eklenince, abonelerin kafası iyice karıştı. Aslında; abonelerle birlikte şirketlerde yeni fatura konusunda zorluklar yaşıyor.  

 

Elektrik - Doğal Gaz Abone Sayısı

- Elektrik abone sayısı

Elektrik Abone Sayısı (Adet) 47.084.919 


- Doğal gaz abone sayısı

 Doğal gaz abone sayısı (Adet) 18.180.125

Kaynak: EPDK, Petrol ve Doğal Gaz Sektör Raporları - Ekim 2021

 

Bilgi paylaşımı yapılmalı

Yaklaşık 47 milyon elektrik abonesi ve de yaklaşık 18 milyon doğal gaz abonesi var. Milyonlarca elektrik ve doğal gaz abonesi 2022 yılına, yeni elektrik ve doğal gaz tarifeleriyle girdi. Yeni tarifeler, tam da havaların soğuduğu ve kışın kendini hissettirdiği döneme denk geldi. Isınmak için artan elektrik - doğal gaz tüketimi, faturalara yansıdı. Ve bunun sonucuda faturalar; hem zamlı fiyat ve hemde tüketimin artması nedeniyle abonelere, yüksek gelmeye başladı. İster istemez, abonelerde bu duruma tepkili. Birde faturalarda, anlaşılmayan kalemler olunca iş iyice karışmışa benziyor. 
 
Tam bu noktada yapılması gereken; hem elektrik perakende şirketleri ve hem de doğal gaz dağıtım şirketleri ve de elektrik-doğal gaz sektörünü temsil eden Sivil Toplum kuruluşları, faturalarla ilgili aboneleri bilgilendiren (Yeni dönem ve fiyatlar konulu) paylaşımlar yapmalı. Faturaların yoğun tartışılmaya başlandığı bu dönemde, bilgi paylaşımı bir çok yanlış bilgi ve anlaşılmaya son verecektir. Aksi halde konu, uzun bir süre daha kmuoyunda yoğun tartışılacaktır.  

 

Elektrik ve doğalgazda TASARRUF şart

Bu arada, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya da 'elektrik ve doğal gaz fiyatları' konusunda ciddi krizler yaşanıyor. Bu konuda ülkelerin, tüketicileri-aboneleri korumak için değişik teşvikleri söz konusu. Türkiye'de elektrikte 150 KWh altı tüketime ucuz tarifede bu uygulamaların bir sonucu (Benzer uygulama, doğal gaz içinde başlatılacak). Ancak, fiyatlar kadar TASARRUF'da çok önemli. Enerji (Doğal gaz, elektrik, akaryakıt vb) mutlaka tasarruflu kullanılmalı. Çok basit adımlarla çok ciddi tasarruf yapmak söz konusu. Bu konuda enerji şirketlerinin çok faydalı bilgi paylaşımları söz konusu. Bu adımlar bile takip edilerek, faturaları ciddi tutarda azaltmak mümkün.

Evet, fiyatlar kadar tasarrufta önemli. Tasarruf, heman şimdi.  

Yorum  Haber - Enerji Ekonomisi

doğal gaz faturaları elektrik faturaları doğal gaz abone sayısı elektrik abone sayısı enerji şirketleri