Elektrik dağıtım şirketlerine 'Tebrikler'

TAKİP ET

Elektrik dağıtım şirketlerine 'Tebrikler'

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ

Bilindiği gibi Türkiye (ve tabi dünya), koronavirüs salgını nedeniyle çok zor günler yaşıyor. İnsanlığın, sağlık ve ekonomik açıdan 'bugüne kadar görmediği' bir salgın bu. Aralık 2019'da ortaya çıkan (Çin, Wuhan) ve bütün insanlığı etkileyen salgın, en ağır etkisini geçen yıl (2020) gösterdi. Bu günlerde aşının bulunması ve dünyada kullanılmaya başlamasına rağmen, yeterli ve yeterince hızlı aşılama olmadığı için virüs yine olumsuz etkisini devam ettiriyor, insanlık üzerinde. 

İletişim ve elektrik dağıtımı


Virüsün Türkiye ve dünyada en çok etkilediği kesimlerin başında ise, öğrenciler geliyor. İlkkez dünyada ve aynı anda okullar kapandı. Öğrenciler evlere kapandı. Çözüm olarak ve de zorunlu olarak, internet - TV üzerinden uzaktan eğitime geçildi. Türkiye'de aynını yaptı (Hem orta öğretim ve üniversiteler için). Tabi; aynı anda milyonlarca öğrenci (Yaklaşık 18 milyon orta öğretim ve 8 milyon üniversite öğrencisi) internet - TV kullanımına geçti, ders için. Fakat ve özellikle internet üzerinden eğitimde ciddi sıkıntılar yaşandı. Özellikle kırsalda internet erişiminde (GSM, Telefon) aksamalar yaşandı - yaşanıyor. Bu konu, basında (Görsel, yazılı ve işitsel basın ile internet medyasında) geniş yer aldı - haberlere konu oldu. 

Elektrik dağıtım şirketleri


Aslında uzaktan eğitimin sağlıklı bir şekilde yürümesi için 2 önemli konu vardı. Birincisi iletişim (GSM - Telefon - İnternet), ikincisi de kesintisiz elektrik. İnternette yaşanan sorunlar yukarıda yazıldığı gibi basında geni yer aldı. Ancak, 'Elektrik Kesintileri' konusunda, 'internet erişimi gibi' basında ciddi olumsuz haber ya da yazı çıkmadı. Ya da yer almadı. Bu da gösteriyor ki; elektrik dağıtım şirketleri, bu zor döneme daha iyi hazırlanmış. Altyapıları yeter hale getirmiş-hazır tutmuş ve de arızalara yeterli sürede ve hızlı müdahale etmiş. Bunun sonuncunda da, basında 'Elektrik kesintileri' fazla yer almamış. Bu nedenle, 'Elektrik dağıtım şirketlerini' tebrik etmek gerekiyor. Ancak; elektrik dağıtım şirketlerinin bu zor dönemdeki kesintisiz hizmeti, şirketlerin virüs sonrası normal dönemde de en az aynı kalitede devam etmeli ((Burada, elektrik üretim ayağı ayrı bir yazı konusudur).

Virüs etkilemeye devam ediyor

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, koronavirüs verilerini günlük açıklamaya devam ediyor. Son verilere göre (8 Ocak 2021 Cuma), Türkiye'de toplam yeni hasta sayısı 1.291. Toplam vefat eden 186. Bu rakamlarda gösteriyor ki, virüs hayatımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bunun sonucu da, eğitim bir süre daha evden (Uzaktan) devam edecek. Aynı zamanda bunun anlamı;  milyonlarca öğrencinin kesintisiz elektrik ve internete ihtiyacı da devam ediyor. 

Sonuç olarak; gerek iletişim ve de gerekse elektrik dağıtım sektörü, bu zor dönemde 'kesintisiz internet ve elektrik için' azami performans göstermesi gerekiyor. Milyonlarca öğrencinin, kesintisiz elektrik ve internete hizmeti alabilmesi için. 

elektrik dağıtım şirketleri iletişim şirketleri gsm şirketleri