Elektrik aboneleri - Bunları bilmelisiniz!

TAKİP ET

Havaların ani ısınmasıyla, elektrik tüketimi de rekor düzeyde arttı. Elektrikte ani tüketim artışı ise, zaman zaman ani elektrik kesintilerine neden olabiliyor. Bu durum ise, buzdolabındaki gıdalardan televizyona bir çok zarar neden olabiliyor. Peki, bu duruda elektrik aboneleri ne yapacak? Zararını nasıl tahsil edecek?

Ani elektrik kesintileri: Havaların ani ısınmasıyla, elektrik tüketimi de rekor düzeyde arttı. Elektrikte ani tüketim artışı ise, zaman zaman ani elektrik kesintilerine neden olabiliyor. Ani elektrik kesintileri ise, buzdolabındaki gıdalardan televizyona bir çok zarara neden olabiliyor. Peki, bu durumda elektrik aboneleri ne yapacak? Zararını nasıl tahsil edecek?

 

ayrıntılar...

Önceden habersiz elektrik kesilemez: Elektrik aboneleri önvelikle bilmeli ki, dağıtım şirketleri, istedikleri gibi ya da belirsiz sürelerle elektrik kesintisi yapamaz. Öncelikle ilglili elektik dağıtım şirketi, elektrik kesintilerini abonelere duyurmak gerekiyor. Aksi halde ani ve habersiz elektrik kesintileri kaynaklı abaonelerin doğabilecek zararlarını dağıtım şirketi karşılamak zorunda (Bunun için yetkili kişi- kurum, servis vb arıza-zararı tespit etmesi gerekiyor).

Habersiz elektrik kesintisi sadece mucbir neden kaynaklı olabilir: Elektrik dağıtım şirketleri, kesintileri önceden haber vermek zorunda. Ancak; sel, deprem, fırtına, aşırı sıcaklar kaynaklı iletim-dağıtım hattı arızaları gibi mücbir sebepler kaynaklı kesintilerden sorumlu değil. Ancak ilgili şirketin arızaları, mümkün olan en kısa sürede gidermek zorunda. 

 

Elektrik dağıtım şirketi - elektrik perakende şirketi farı bilinmeli: Elektrik aboneleri, çoğu zaman 'elektrik dağıtım şirketi ile Elektrik perakende şirketi' ayrımını bilmiyor. Bu nedenle de elektrik aboneleri, yanlış başvurular yaparak mağdur olabiliyor. Bunun için elektrik aboneleri 'elektrik dağıtım şirketi ile Elektrik perakende şirketi' görevlerini bilmesi gerekiyor. 

'Elektrik dağıtım şirketi' ile 'elektrik tedarik şirketi' arasındaki fark nedir?

 

Elektrik abonelerin merak ettiği 'kesinti - arıza' soru ve cevapları!

 

Hangi tür elektrik kesintileri,

süre ve sayı bakımından tazminat almama esas olacaktır?

Mücbir sebepler, güvenlik nedeniyle ve dışsal nedenlerle yapılan kesintiler hariç olmak üzere iletim ve dağıtım şirketlerinden kaynaklanan kesintilerde belirlenen süre ve sayıya göre tazminata hak kazanılabilir. Mücbir sebeplerden kaynaklanan kesintiler iletim bakımından; Doğal afetler ve salgın hastalıklar, savaş, nükleer ve kimyasal serpintiler, seferberlik halleri, halk ayaklanmaları, saldırı, terör hareketleri ve sabotajlar, grev, lokavt veya diğer memur ve işçi hareketlerinden kaynaklanan kesintiler ile iletim şirketi tarafından gerekli özen ve dikkatin gösterilmiş olmasına ve tüm önlemlerin alınmış olmasına karşın önlenemeyecek, kaçınılamayacak veya giderilemeyecek mahiyette olduğu ve iletim şirketinin yükümlülüklerini yerine getirmesini engellediği gerekçesiyle iletim şirketinin başvurusu üzerine Kurul tarafından mücbir sebeplerden kaynaklandığı değerlendirilen kesintilerin sebebi “mücbir sebep” olarak belirtilir. Dağıtım bakımından; doğal afetler ve salgın hastalıklar, savaş, nükleer ve kimyasal serpintiler, seferberlik halleri, halk ayaklanmaları, saldırı, terör hareketleri ve sabotajlar, grev, lokavt veya diğer memur ve işçi hareketlerinden kaynaklanan kesintiler ile dağıtım şirketinin müdahale kapasitesini aşan ölçekteki durumlar ile önemli sayıda kullanıcıyı etkileyen ve niteliği bakımından giderilmesi zaman alan durumlarda dağıtım şirketi tarafından gerekli özen ve dikkatin gösterilmiş olmasına ve tüm önlemlerin alınmış olmasına karşın önlenemeyecek, kaçınılamayacak veya giderilemeyecek mahiyette olduğu ve dağıtım şirketinin yükümlülüklerini yerine getirmesini engellediği gerekçesiyle dağıtım şirketinin başvurusu üzerine Kurul tarafından mücbir sebeplerden kaynaklandığı değerlendirilen kesintilerin sebebi “mücbir sebep” olarak belirtilir. Güvenlik nedeniyle yapılan kesintiler Can ve mal güvenliğine yönelik zorunlu kesintilerin sebebi “güvenlik” olarak belirtilir. Dışsal nedenlerle meydana gelen kesintiler 1) Kullanıcılar tarafından neden olunan hasarlar nedeniyle oluşan kesintilerin, 2) Hırsızlık, yangın sonucunda hat ve kablolarda oluşan zararlar ile üçüncü şahıslar tarafından hat ve kablolara verilen hasarlar nedeniyle oluşan kesintilerin, sebebi “dışsal” olarak belirtilir.

 

Elektrikli cihazım elektrik kesintisi ve-veya kalitesizliğinden dolayı arızalandı.

Ne yapmalıyım?

Dağıtım şirketinin yapacağı işlemler nelerdir?

Konuya ilişkin süreç Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliğinin 26 ncı maddesi çerçevesinde belirlenmiştir. Buna göre, kullanıcının kendi hatasından kaynaklanmaması kaydıyla teçhizatında ortaya çıkan ve dağıtım şebekesinden kaynaklanan hasara ilişkin zararın tazmini için kullanıcı tarafından dağıtım şirketine zararın ortaya çıktığı tarihten itibaren on iş günü içerisinde talepte bulunulabilir. Zararın tazmin edilebilmesi için hasarın niteliği, kullanıcı tesisinin durumu, dağıtım şebekesinde meydana gelen kesinti, arıza, dalgalanma gibi hususlarda dağıtım şirketi tarafından yapılacak/yaptırılacak inceleme ve değerlendirme neticesinde söz konusu hasarın dağıtım şebekesinden kaynaklandığının tespit edilmesi gereklidir. Dağıtım şirketi zararın tazminine ilişkin başvurunun yapıldığı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde; inceleme ve değerlendirme neticesinde başvurunun haklı bulunup bulunmadığını, haklı bulunmuş ise zararın tazmin edilmesine ilişkin olarak yapılacak işlemleri kullanıcıya bildirir. Başvurunun haklı bulunmadığı durumlarda kullanıcıya yapılan bildirimde dayanakları ile birlikte gerekçelere yer verilir. Dağıtım şirketi teçhizatın tamir işini üstlenebilir ya da teçhizatın tamir masraflarını üstlenerek kullanıcı tarafından tamir ettirilmesini tercih edebilir. Dağıtım şirketi, tamiratı kullanıcıya bırakması durumunda kullanıcıyı anlaşacağı servise/servislere yönlendirebilir. Dağıtım şirketi kullanıcının tamiri yapılan teçhizatta bulunan garanti haklarını koruyacak şekilde hareket etmekle yükümlüdür. Dağıtım şirketi tarafından yapılacak tamirat, duruma göre teçhizat yerinde iken veya başka bir yere götürülerek, kullanıcının başvurusunun haklı bulunmasından itibaren en geç 10 (on) iş günü içerisinde gerçekleştirilir. Tamir masrafının karşılanmasının tercih edilmiş olması halinde, kullanıcı tarafından tamir masrafına ilişkin faturanın ibrazından itibaren 3 (üç) iş günü içerisinde, kullanıcının istediği şekilde (nakden, banka/PTT vb. aracılığıyla) ilgili tutar ödenir veya nakden ödeme alabileceği kullanıcıya bildirilir.

 

Hasar gören teçhizatın kısa sürede çalışır hale getirilmesi gerekiyor ise ne yapılmalıdır?

Hasar gören teçhizatın makul gerekçeler ile kısa sürede çalışır hale getirilmesi gerektiği durumlarda; kullanıcının bu yöndeki talebi üzerine, dağıtım şirketi tarafından inceleme ve değerlendirme hemen sonuçlandırılır ya da dağıtım şirketi tarafından kullanıcıya tamiri gerçekleştirmesine muvafakat ettiği servis/servisler bildirilir. Ortaya çıkan tamir bedeli, değerlendirme süreci neticesinde başvurunun haklı bulunması durumunda dağıtım şirketi tarafından Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliğinin 26 ncı maddesi hükümleri çerçevesinde kullanıcıya ödenir.

 

Hasar gören teçhizatın tamir edilememesi halinde yapılacak işlemler nelerdir?

Hasar gören teçhizatın tamir edilememesi durumunda dağıtım şirketi tarafından tespit edilecek/ettirilecek rayiç bedel veya dağıtım şirketinin uygun görmesi halinde kullanıcının talep ettiği bedel kullanıcıya ödenir.

 

Hasar gören teçhizata ilişkin zararın tazmini konusunda dağıtım şirketi tarafından yapılan işlemler hakkında şikayetlerimi nereye iletebilirim?

Kullanıcı, zararının tazmini hususunda dağıtım şirketi tarafından yapılan işlemlere ilişkin şikâyetlerini Kuruma iletebilir. İlgisine göre il/ilçe tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemesine başvurabilir.

Kaynak: EPDK

 

elektrik abone sayısı

Türkiye elektrik abone sayısı: Hangi şirketin kaç elektrik abonesi var?

enerji tüketici haberleri

enerji tüketici haberleri tüketici haberleri elektrik kesinti ve arızalarında ne yapılmalı