'Enerji kalitesi çözümlerimizle kötü kalitede enerjiden kaynaklı kayıpların önüne geçiyoruz'

TAKİP ET

Elektra Elektronik Genel Müdürü Emin Armağan Şakar: 'Kötü kalitede enerji, üretim hatlarında makinalara zarar verebiliyor. Zarar gören makinalar dolayısıyla da üretim aksayabiliyor, hatta durabiliyor. Biz de enerji kalitesi çözümlerimizle kötü kalitede enerjiden kaynaklı kayıpların önüne geçiyoruz.'

Emin Armağan Şakar
Elektra Elektronik Genel Müdürü 

'Sanayicilerin enerji kalite sorunlarına son veren yüksek teknoloji ürün'
'Elektra Elektronik olarak, geniş bilgi ve deneyim sahibi mühendis kadromuzla enerji kalitesi ve harmonik ölçümleri yapıyoruz. Enerji kalitesi analizörleri ile her üç fazda aynı anda gerçekleştirilen bu ölçümler ile ölçüm yapılan noktadaki faz dengesizliklerini, kompanzasyon problemlerini ve çeşitli cihazlardaki fark edilmemiş problemleri belirleyebiliyoruz. Yapılan her ölçümün sonunda ölçümün gerçekleştirildiği firmaya ölçüm sonuçlarını, yorumları ve olası çözüm önerilerini içeren detaylı bir rapor sunuyoruz.'



'Türkiye’de ilk ve tek üreticisi olduğumuz, sanayicilerin enerji kalitesi sorunlarına son veren yüksek teknoloji ürünümüz  Dynamix Aktif Harmonik Filtre’mizi daha da geliştirerek dünya çapında bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz.'

Elektra Elektronik

- Elektra Elektronik olarak faaliyetlerinizden ve ürünlerinizden bahseder misiniz?
Elektra Elektronik olarak, 41 yıl önce İstanbul’da hikayemiz başladı. Elektronik alanında köklü geçmişimizi ve bilgi birikimimizi yeni nesil teknoloji ile birleştirerek öncü ürünler ve çözümler sunuyoruz. Üretim kapasitemiz, çalışan sayımız ve ihracat oranımız açısından Türkiye’de alçak gerilim trafo ve reaktör sektörünün lider firması konumundayız. Transformatör, reaktör, sargılı elemanlar, enerji kalitesi ve güç elektroniği çözümlerimizle Türkiye’de ve dünya genelinde inşaat, raylı sistemler, elektrik, elektronik, otomasyon, robotik, demir çelik, makine, vinç sanayi, asansör, aydınlatma, sağlık, savunma sanayii ve denizcilik başta olmak üzere pek çok farklı sektörün önde gelen projelerinde enerji kalitesi için hizmet sağlıyoruz. Almanya Köln merkezli Elektra Power Quality adlı şirketimizle Almanya pazarında da yer alıyoruz. Bu şirketimiz Elektra’nın yurt dışına yönelik ticari faaliyetlerine büyük katkı sağlayan önemli bir yatırımımız olarak öne çıkıyor. Çin’e elektronik ürün satmayı başarabilen nadir Türk firmaları arasındayız. Bununla birlikte Çin’de ve Amerika’da satış ofisimiz de bulunuyor.
 


- Elektrikte kalite de önemli (Kesintisiz ve yeterli olması vb). Bu konuda yeni ürünler var mı? Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Çalışmakta olan tesislerde enerji kalitesi ve elektriksel kirlilik anlamına gelen harmonikler ile ilgili sorun yaşanıp yaşanmadığı, tesiste gerçekleştirilecek enerji kalitesi ölçümü ile belirlenebiliyor. Güç elektroniğinde yaşanan gelişmelere paralel olarak üretilen modern cihazlar, hem enerjiyi verimli kullanıyor hem de kullanıcıya ek olanaklar sunuyor. Ancak şebekeden yüksek akım harmonik içerik (elektriksel kirlilik) çeken bu cihazlar, elektrik şebekesinde birçok probleme ve bozulmalara neden olabiliyor. Bu bozulmaların miktarının saptanması amacıyla sistemlerde enerji kalitesi ve harmonik ölçümlerinin yapılması gerekiyor.

Elektra Elektronik olarak, geniş bilgi ve deneyim sahibi mühendis kadromuzla enerji kalitesi ve harmonik ölçümleri yapıyoruz. Enerji kalitesi analizörleri ile her üç fazda aynı anda gerçekleştirilen bu ölçümler ile ölçüm yapılan noktadaki faz dengesizliklerini, kompanzasyon problemlerini ve çeşitli cihazlardaki fark edilmemiş problemleri belirleyebiliyoruz. Yapılan her ölçümün sonunda ölçümün gerçekleştirildiği firmaya ölçüm sonuçlarını, yorumları ve olası çözüm önerilerini içeren detaylı bir rapor sunuyoruz.

2010 yılından itibaren Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımlarla sektörümüzde daha da öne çıkmaya başladık. 2019’da fabrikamızın kapasitesini iki katına çıkararak 10 bin metrekareye ulaştıran bir yatırım gerçekleştirdik. Sürekli gelişim anlayışımız ışığında tüm ürünlerimizde geliştirme çalışmalarına devam ediyoruz. TÜBİTAK TEYDEB (Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı) projeleri ile sanayi-üniversite iş birliği çalışmalarını destekliyor; bu projeler neticesinde yakın zamanda ‘Elektra Elektronik Ar-Ge Merkezi’ olma sürecini başlatmayı planlıyoruz. Hedefimiz daha güçlü Ar-Ge çalışmaları ile yeni nesil elektronik ürünler üretmek, test ve ölçüm faaliyetlerini kendi bünyemize almak, üretim, depo takibi ve diğer bütün süreçlerimizi buluttan takip etmek. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda Türk markalı elektronik ürünlerin dünya pazarlarındaki hakimiyetini daha da artırmayı amaçlıyoruz. Harmonik çözümlerimiz arasında yer alan, Türkiye’de ilk ve tek üreticisi olduğumuz, sanayicilerin enerji kalitesi sorunlarına son veren yüksek teknoloji ürünümüz  Dynamix Aktif Harmonik Filtre’mizi daha da geliştirerek dünya çapında bir ürün haline getirmeyi planlıyoruz.

Dynamix Aktif Harmonik Filtre ürünümüze haberleşme sistemini entegre ederek ürünümüzü buluttan takip etmek ve yazılımsal özelliklerini geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş kayıplarını ve üretim verimsizliklerini ortadan kaldırmayı hedefleyen  Dynamix ile dünya çapında sektördeki en yüksek performansa sahip aktif harmonik filtreleri üreten şirketlerden biri olarak konumlanıyoruz. Ayrıca  Dynamix serimize bir yeni ürün daha ekledik. Endüstriyel ve ticari tesislerde hızlı kompanzasyon ve harmonik filtreleme yapabilen bir cihaz olan  Dynamix serisi yeni Static Var Generator (SVG) ile rezonans riskini ortadan kaldırarak üretimdeki gereksiz duruşları önlüyor ve güç kalitesini artırıyoruz.  Dynamix Static Var Generator, reaktif güç ihtiyacı değişken olan çelik fabrikaları, madencilik ve inşaat sektöründe yoğunlukla kullanılıyor. Yanı sıra düşük kayıp, yüksek verim, maksimum izolasyon seviyesi, sessiz çalışma ve neme dayanıklılık başta olmak üzere pek çok özelliğiyle Türkiye’de talep gören transformatörlerimiz hızlı tren konusunda dünyaya referans olan Çin’de de yoğun olarak tercih ediliyor.
 


- Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? Önümüzdeki dönem ihracat hedefleriniz neler?

İstanbul’daki fabrikamızdan Çin, İspanya, Almanya, Fransa, Yeni Zelanda ülkeleri başta olmak üzere Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika bölgeleri ile toplamda 6 farklı kıtada 60 ülkeye kendi ürettiğimiz trafo ve elektronik ürünlerin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Ciromuzun yüzde 50’sini oluşturan ihracatımızın yüzde 40’ını Avrupa’ya yapıyoruz. Hedefimiz ihracat yaptığımız ülke sayısını artırarak ihracat hacmimizi yüzde 10 oranında büyütmek. Geçtiğimiz yıl Güney Amerika'ya odaklanmıştık, bu sayede Kostarika ve Guatemala'ya satış yaptık. Güney Amerika’yı bu yıl da odağımızda, bu bölgede yeni ülkelere ulaşarak etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Yakın zamanda denizcilik sektörü ihracatımızdan aldığımız payı da artırmak istiyoruz. Bu alandaki başarılı çalışmalarımızdan biri dünyanın en büyük gemi malzemeleri tedarikçisi olan Norveç'teki bir firmaya çok kısa sürede transformatör üretip satmamız oldu.

 

- Kış geliyor. Enerji tüketimi dengesizleşiyor (Ani tüketim artışları vb). Aynı şekilde, sanayi üretiminde ani artış azalışlar oluyor. (Kovid, döviz petrol fiyat dalgalanmaları nedeniyle). Bu dalgalı süreçte, trafoların önemi nedir?

Elektra Elektronik olarak enerji tüketimine direkt katkı sağlamıyor, enerji kalitesine yönelik çözümler sunuyoruz. Kötü kalitede enerji, üretim hatlarında makinalara zarar verebiliyor. Zarar gören makinalar dolayısıyla da üretim aksayabiliyor, hatta durabiliyor. Böylece maddi kayıplar oluşuyor. Biz de enerji kalitesi çözümlerimizle kötü kalitede enerjiden kaynaklı kayıpların önüne geçiyoruz.

 

- İşletmelerde daha verimli ve daha ucuz enerji kullanmak mümkün mü?

Elektrik enerjisini verimli kullanmak endüstriyel işletmelerde “kompanzasyon” ile sağlanabiliyor. Kompanzasyon, elektrik akımı ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek sistemi olumsuz etkileyen reaktif güçlerin sıfıra yaklaştırılması anlamına geliyor. Böylece enerji iletim hatlarının ve şebekenin gereksiz yere yüklenmesine sebep olan ve kayıpları artıran 'reaktif güç' minimum seviyede tutuluyor. Reaktif gücü dengeleme ve akım ile gerilim arasında oluşan faz farkını olabildiğince azaltma işlemine ise “reaktif güç kompanzasyonu” deniyor. Reaktif güç kompanzasyonu yapılmadığı zaman şebekede kayıplar oluşuyor, iletim hatları ve kablolar daha fazla akım çekiyor ve bu yüzden büyük gerilim düşümleri meydana geliyor. Hatlarda gerilim düşümlerinin meydana gelmesi ise enerji taşıma kapasitesini düşürüyor. Sonuç olarak kompanzasyon sayesinde daha kaliteli, daha ucuz ve daha verimli bir enerji kullanmak mümkün oluyor.

Reaktif güç kompanzasyonunu başarılı bir şekilde gerçekleştiremeyen üretim tesislerinde, ihtiyaç duyulan aktif elektrik enerjisinden hariç olarak elektrik sistemi şebekeden düzensiz olarak güç çekiyor. Sürekli olarak çekilen ve tüketilmeyip üretim tesisine geri gönderilen bu reaktif enerji sonucu kaybedilen milli kaynaklar nedeniyle bu bedel işletmelere ceza olarak yansıtılıyor. Bu cezaya ise “reaktif güç cezası” deniyor.

Elektra Elektronik olarak değişken elektrik enerjisi yüklerine sık rastlanılan otomotiv, beyaz eşya gibi sektörlerde kritik önem taşıyan reaktif güç kompanzasyonunu sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilen aktif harmonik filtreler sayesinde işletmelerin yüksek meblağlarda reaktif güç cezası ödemelerinin önüne geçiyoruz.

 

BİLGİ


Elektra Elektronik

'Elektra Elektronik olarak 1980 yılında transformatör üretimi amacıyla kurulduk.
Günümüze kadar transformatör, reaktör, enerji kalitesi gibi çözümlerle Türkiye'de ve dünyada kalite çizgisinden ödün vermeden ticari faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Çözümlerin tasarımını ve üretimini kendi insan kaynaklarımızla gerçekleştiren firmamız, senelerin getirdiği bilgi birikimi ve tecrübesiyle Türk Elektronik Sanayisinin gerçek anlamda Ar-Ge yapan firmaları arasında da ön sıralarda yer almaktadır. Bugün Türkiye’nin yanı sıra Almanya’da Elektra GmBH şirketi, Çin ve Amerika’da ise satış ofisleri bulunmaktadır. 6 kıtada 60 ülkeye ihracat yapan Elektra Elektronik; inşaat, endüstri, raylı sistemler, otomasyon, medikal, askeriye, denizcilik ve benzeri sektörlerin önde gelen firmalarının çözüm ortağı olma konumundadır.'
Kaynak: Elektra Elektronik


Röportaj - Enerji Ekonomisi

elektra elektronik enerji kalitesi Harmonik Filtre enerji ekonomisi