Dünyada PETROL ne zaman bitecek? Resmi rakamlar!

TAKİP ET

Dünyada ne kadar petrol var? Dünyadaki petrolün ne kadar ömrü kaldı? Petrol ne zaman bitecek?

Dünyada ne kadar petrol kaldı?


Dünya petrol rezervleri*

 Bölge Rezerv Miktarı (Milyar varil)
 Orda Doğu 834
 Orta ve Güney Amerika 324
 Kuzey Amerika 244
 Avrupa ve Asya 160
 Afrika  126
 Asya ve Pasifik 46
*TPAO- BP 2021
 

Dünyada petrolün ne kadar ömrü kaldı?

Dünyada bölge bazında petrol rezerv ömrü*

 Bölge Rezerv ömrü (Yıl)
 Orda Doğu 75
 Orta ve Güney Amerika 144
 Kuzey Amerika 27
 Avrupa ve Asya 24
 Afrika  41
 Asya -Pasifik 16
*TPAO- BP 2021

 

YORUM
www.enerjiekonomisi.com

Petrolün ömrü uzuyor
Genelde ve sürekli konuşulan bir konu, 'Petrolün 40 yıl ömrü kaldı' anlatımları... 1970'li yıllarda sık kullanılan bu ifadeye göre, petrolün ömrünün 2010 yıllarda sona ermesi gerekiyordu. Dünya 2020-2030'lu yıllara yaşıyor. Petrol için yine ömür biçiliyor. Ancak bu sefer ki yıl, biraz uzun.

Petrol arama-üretim teknolojileri gelişiyor
Peki, bilimsel veriler ne diyor? Evet, 70'li yıllardaki petrol arama-üretim teknolojik veri ve imkanlara göre petrolün 40 yıl ömrü kaldığı hesabı yapılmış olabilir. Ancak, dünyada 2000'li yıllar sonrası bütün teknolojik alanlarda çok hızlı bir gelişme yaşandı va halende bu gelişme - ilerleme devam ediyor. Petrol sektörü de bu gelişmeden nasibini aldı ve arama-sondaj-üretim gibi faaliyetler daha derinlere indi, yeni rezervler bulundu. Bu yeni rezevrler petrolün ömrünü de uzatmış oldu. Ama petrolün ömrünü uzatan sadece yeni rezervler olmadı.

Enerji verimliliği de petrolün ömrünü uzattı
Enerji verimliliği de petrolün ömrünü uzatan bir diğer gelişme oldu. Petrol üreten-tüketen endüstriler son yıllarda verimlilik odaklı çalışmaya başladı. Aynı şekilde otomobilden elektrik üretimine petrol kaynaklı günlük tüketimlerde de, verimlilik etkileri görülmeye başlandı. Yani, eskiden 100 km'de (kilometre) 10 litre akaryakıt tüketen otomobiller şimdilerde aynı mesafeyi 4-5 litre akaryakıt ile alıyorlar. Bu verimlilikte dünayadaki petrol rezervlerinin ömrünü uzattı ve uzatıyor (Verimlilik artışına paralel). 

Sonuç olarak, mutlaka dünyadaki petrol kaynaklarının sınırlı bir ömrü var. Ancak, son yıllarda ileri teknoljilerle toprağın-denizin altında çok derinlere inilmesi, yeni bulunan kaynaklar ve bu kaynakların verimli tüketimi daha uzun yıllar petrolün insanlığın hayatında olacağını gösteriyor.
(Bazı bölgeler için rezerv ömrü 150 yılı buluyor. Ayrıntılar için yazının sonundaki grafiğe bakınız, dünyada petrol rezervler ve ömürleri).

Zaten, uluslararası büyük petrol şirketlerinin hazırladığı raporlarda bu gerçeği ortaya koyuyor.
Petrollü yaşam, uzun bir süre daha devam edecek gözüküyor.  


PETROL - Rezerv ve Ömrü...

dünyada petrol ne zaman bitecek petrolün kaç yıl ömrü kaldı petrol ne zaman bitecek kaç yıllık petrol kaldı enerji verimliliği