DÜN - Elektrik üretiminde RÜZGAR birinci!

TAKİP ET

Türkiye elektrik üretiminde dün, RES'ler (Rüzgar enerjisi santralleri birinci oldu. Doğal gaz santrallerinde elektrik üretimi ise yüzde 3 gibi rekor seviyede düştü. İşte ayrıntılar...

Türkiye elektrik üretiminde rüzgar santralleri (RES'ler birinci oldu. Resmi verilere göre 20 Kasım 2022 pazar günü Türkite elektriğinin 4'te 1'i rüzgar santrallerinden üretildi.

 

Ayrıntılar...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile güneş, rüzgar, jeotermal, HES gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemini daha da artırdı. Nedeni ise, Rusya'nın doğal gazı silah olarak kulanacağını açıklaması. Bu durum, başta Avrupa (AB) ülkeler olmak üzere doğal gaz ithalatçısı ülkeleri zora soktu. Ayrıca bu durum, bütün ülkerleri de enerjide yerli kaynaklara ağırlık vermeye itti. 

 

Elektriğin yüzde 25'ini RES'ler üretti

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Sistemi (YTBS) verilerine göre (20 kasım 2022 pazar, günlük üretim), Türkiye toplam elektriğinin yüzde 25'i RES'lerden üretildi. RES'leri ikinci sırada yüzde 23 pay ile ithal kömür ve yüzde 16 pay ile de linyit 3. sırada izledi. Aynıgün barajlı HES'ler (Hidroelektrik santralleri)'in payı yüzde yüzde 12 oldu.

 

Doğalgazla elektrik üretimi dip yaptı

Bir dönem Türkiye toplam elektriğinin yarıdan fazlasını üreten (Yüzde 50'den fazla) doğal gaz santralleri, pazar günü adeta çalışmadı gibi. Türkiye toplam elektrik üretiminde doğal gazın payı yüzde 3 gibi rekor seviyede düştü. 

 

Türkiye günlük elektrik tüketimi

TEİAŞ verilerine göre  Türkiye günlük elektrik tüketimi ise (20 Kasım pazar günü) 717,7 milyon KWh (kilovatsaat) oldu.   

- Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi için aşağıdaki tabloya bakınız...

 

Kaynaklara göre Türkiye elektrik üretimi!

 

ENERJİ EKONOMİSİ

 

Kaynaklara göre türkiye elektrik üretimi enerji ekonomisi günlük Türkiye elektrik üretimi Türkiye günlük elektrik tüketimi