DÜN: Elektrik üretiminde ağırlık doğal gaz ve ithal Kömür...

TAKİP ET

-Elektrik üretiminde dün ağırlık doğal gaz ve ithal kömür santrallerine kaydı. Son yağan kar ve yağmurlarda, HES'lerde (Hidroelektrik santralleri) yapılan elektrik üretimini artırdı. 

AYRINTILAR!

Ağırlık doğal gaz ve kömür:
Pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminde ağırlık doğal gaz ve ithal kömüre kaydı. Toplam Türkiye elektrik üretiminde doğal gazın payı yüzde 27 ve ithal kömürün payı da yüzde 23 oldu. Böylece elektriğin yüzde 50'si dün, ithal kaynaklardan üretilmiş oldu. 


HES - RES


Kuraklık nedeniyle zaman zaman yüzde 10'ların da altına düşen HES'lerde (Barajlı - akarsu) elektrik üretimi, azda olsa artışa geçti. Resmi verilere göre 31 Ocak 2021 Pazar günü Türkiye toplam elektrik üretiminde HES'lerin payı yüzde 11'oldu. RES'lerin üretimdeki payı (Rüzgar Enerjisi), yüzde 12 oldu.
Yerli - yenilenebilir enerji kaynakları olan RES ve HES'lerde elektrik üretiminin artması, enerji birim maliyetlerinde düşüş yönünde etki yapıyor.

Bilindiği gibi Türkiye kış ortasında ciddi kuraklık yaşamıış ve elektrik üreten barajların yanında sulama amaçlı barajlarda da ciddi azalma meydana gelmişti. 
Ancak son ani ve hızlı yağan yağmurlar, barajlardaki su seviyesini hızlı artırdı.


Veriler için kaynak: Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Yük Tevzi Bilgi Merkesi (YTBS), 31 Ocak 2020 verileri. 

Enerji ekonomisi

kaynaklara göre elektrik üretimi enerji ekonomisi