Doluluk oranı yüzde 30'u geçti - Su ve Elektrik için Sevindirici Gelişme!

TAKİP ET

-Türkiye, başta İstanbul olmak üzere kuraklığı konuştuğu bir dönemde yağan ve karlarla gülmeye başladı. Yağmur ve kar suları hem içme suyu barajlarını ve hemde elektrik üreten barajları doldurmaya başladı. 

AYRINTILAR


Doluluk oranı yüzde 30'u geçti


Kuraklık, en fazla metropol şehir İstanbul'u vurmuştu. İstanbul'a su veren barajların doluluk oranı, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle yüzde 20'nin de altına düşmüştü. Bu durum 'Sular kesilecek mi?, kuraklık devam edrese İstanbul'un su ihtiyacı nasıl karşılanacak?' endişelerine neden olmuştu. Ancak geçte olsa yeni yağan kar ve yağmurlar, barajları doldurmaya başladı. İSKİ'nin verilerine göre 18 Ocak 2021 tarihi itibariyle İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 30'u da geçerek yüzde 30,10'a yükseldi. Kar yağışının devam etmesi, barajların doluluk oranını daha da artıracak. Bu doluluk oranları ve Nisan'da başlayacak 'Nisan yağmurları - kar erimeleriyle' İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranının daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu durumda, İstanbul su açısından rahat bir yaz geçirebilecek.
 

Elektrik üteiminde HES'lerin payı artıyor

Öte yandan, kuraklığın vurduğı bir diğer alanda, elektrik sektörü. Yağışların azlığı nedeniyle elektrik üreten barajlardaki su seviyeleri hızla düştü ve toplam elektrik üretiminde barajların payı (HES'ler), yüzde 10'lara düştü (Bu oran yaz döneminde zaman zaman yüzde 50'lere çıkmıştı). Ancak, son kar ve yağmurlar elektrik üreten barajlardaki su seviyesini de artırmaya başladı. TEİAŞ verilerine göre dün (17 Ocak 2021) Türkiye toplam elektrik üretiminde barajların payı yüzde 15'e çıktı (Yüzde 10 barajlı, yüzde 5 akarsu santraller). Yine Nisan yağmur ve kar erimeleriyle, elektrik üreten barajlara gelen su miktarı da artacağı tahmin ediliyor.

KAYNAKLARA GÖRE ELEKTRİK ÜRETİMİ


 

YAĞMURLAR KURAKLIK BİTTİ ANLAMINA GELMEMELİ!

Öte yandan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Afet Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, kuraklıkla ilgili açıklamalarında 'Barajların boşalması kuraklık - dolması kuraklık bitti' değerlendirmelerinin yanlışlığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Kadıoğlu; kuraklığın tarımsal sulamadan sanayi su tüketimine kadar, planlı bir çalışmayla ele alınması ve çözüm üretilmesi gereğine vurgu yapıyor. 
 

Özel haber - Enerji Ekonomisi 

kuraklık istanbul hesler