Dolar ve petrolde rekor düşüş - Benzin - ve motorine indirimler görüntü!

TAKİP ET

Döviz kurunda yaşanan düşüş üzerine EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), 21 Aralık Salı günü uygulanacak akaryakıt zammının iptal edildiğini açıkladı. Sürücüler istasyonlarda akaryakıtı 20 Aralık 2021 tarihli fiyatlar üzerinden almaya devam edecek.

Döviz kurundaki (TL/Dolar) rekor düşüş ve aynı anda ham petrol fiyatlarındaki son düşüşle birlikte, akaryakıt ürünlerine (Benzin, motorin ve LPG)  indirim gözüktü. Dolar ve petrol fiyatları, bu rakamlarda kalır ya da daha da düşerse, akaryaıt ve LPG'ye hafta içi peş peşe indirimler gelme ihtimali arttı.
 

Benzin - motorin ve LPG'ye zam geldi

Benzin - motorin ve LPG otogaz 21 Aralık 2021 Salı günü itibariyle geçerli olmak üzere zam geldi. Pompaya yansıyacak zam motorinde litrede 55 kuruş, benzinde 62 kuruş ve LPG otogaza da litrede57 kuruş zam geldi. 

Benzin - motorin ve LPG zammı iptal

Gece saatlerinde TL/Dolar kurunun 17 lira rakamlarından 13-14 lira rakamlarına gerilemesi üzerine EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu), akaryakıt ve LPG'ye Salı günü itibariyle gelen zammın iptal edildiğini açıkladı. Sürücüler istasyonlarda akaryakıt ve LPG otogaz ürünlerini, 20 Aralık 2021 tarihli fiyatlar üzerinden alacak.


Omikron varyantı - Ham petrolde düşüyor 

Öte yandan, Omikron varyaıntının etkisiyle petrol tüketimin azalacak olması endişeleri, petrol fiyatlarının aşağı yönlü hareket etmesine neden oldu. Ve ham petrol fiyatları, bu endişeler sonrası düşüşe devam ediyor. Halen 1 varil brent türü ham petrol uluslararası piyasalarda 71,83 dolar rakamlarından işlem görüyor. 

Benzin ne demek? - Motorin ne demek? - Akaryakıt ne demek?



Petrol ve döviz kurundaki aynı anda düşüş, akaryakıt ürünlerine zam olarak yansıyayacak.  Nedeni ise, Türkiye ham petrol ihtiyacının tamama yakınını ithalat yoluyla karşılıyor. Bu nedenle de petrol ve döviz kurundaki aşağı da da yukarı yönlü hareketler, iç pazarda akaryakıt ve LPG'ya zam ya da indirim olarak yansıyor. 

Enerji Ekonomisi

ham petrol omikron varyantı omikron akaryakıt fiyatları akaryakıt zammı iptal