Doğu Akdeniz'de en önemli konu 'Pazarlamadır'

TAKİP ET

Akdeniz'de en önemli konu 'Pazarlama'

ANALİZ - ENERJİ EKONOMİSİ

Dünya son dönemde Akdeniz'i ve daha doğrusu, Doğu Akdeniz'i konuşuyor. Malum, dünyanın yeni petrol - doğal gaz kaynaklarının merkezi olabilir, Doğu Akdeniz. Henüz rezerv için kesinleşmiş bir rakam yok ama, sadece Doğu Akdeniz doğal gazı için keşfedilmemiş 10 trilyon metreküp rakamları konuşuluyor. Buna petrolde dahil edilirse, bölgede ciddi bir petrol - doğal gaz pazarı olduğu - olacağı söylenebilir.

DOĞU AKDENİZ'DE DURUM
Doğu Akdeniz petrol-doğal gaz rezervleri için öne çıkan iki konu var: Birincisi, bölgenin rezervleri ve ikincisi de bu rezervlerin sahipleri. rezerv konusu, yukarıda işlendi. Sahiplik konusu ise Kıbrıs Rum tarafı, sahip olarak bir süredir uluslararası şirketlerle çalışmalar yapıyor, bölgede. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet (KKTC) de, Rumların bu tavrı üzerine kendisi ve Türkiye ile işbirliği yaparak (TPAO) bölgedeki petrol -doğal gaz bulmak - çıkarmak için çalışıyor. Tabi, Kıbrıs'da iki taraf olunca burada öncelikle Türkiye ve Yunanistan'ın taraf konumlarını dikkate almak gerekiyor. Ve tabi, Doğu Akdeniz'e komşu ülkelerinde uluslararası diplomatik çıkarlara uygun taraf olma durumları da var, bölge için. Doğu Akdeniz'e komşu ülkeler ise; Suriye, Lübnan, Filistin -Gazze, İsrail, Mısır, Libya ve diğer Akdeniz ülkeleri. Ve tabi; konu petrol - doğal gaz yani bir diğer ifadeyle para olunca, her ülke kendi hesabına göre olaya dahil oluyor veya olma gayretinde. Birde Akdeniz'de aslında olup, şimdilik sessizliği tercih eden İngiltere var. Bunlara ek olarak, Akdeniz'de olmayıp konuya dahil olan ülke ve oluşumlarıda unutmamak lazım; Avrupa Birliği, ABD, Rusya gibi. Anlaşılan o ki;  sahibi ve tarafı çok karmaşık bir konu olan Doğu Akdeniz görüntüsü var, mevcut durumda.

MESELE PAZARLAMA DA
Doğu Akdeniz'de petrol - gaz rezervleri ve sahiplik konuları bir kenara konursa, aslında en önemli konu, bölgede çıkarılacak muhtemel doğal gaz ve petrolün uluslararası pazarlara nasıl taşınacağı bir diğer ifadeyle nasıl pazarlanacağıdır. Bu pazarlamanın güvenli olması, bir diğer önemli konu. Pazarlamayı, bir diğer ifadeyle 'Güvenli pazarlamayı' sağlayan ülke-ülkeler, Doğu Akdeniz gaz ve petrolünün de direkt - endirekt sahibi olur. Aslında basit anlatımla da anlaşılacağı üzre, 'Halen günümüz dünyasında üretim sorunu yoktur, pazarlama sorunu vardır. Pazarlamayı başaran, kazanıyor. Konu bu kadar basit.' Dolayısıyla Akdeniz'de petrol - gaz bulmaya - çıkarmaya çalışan şirket ve ülkeler, öncelikle pazarlanmaya odaklanması gerekiyor. Pazarlanmayan, satılmayan bir ürünün ekonomide - piyasada karşılığı stoktur - zarardır.

TÜRKİYE AVANTAJLI
Akdeniz doğal gaz - petrolüne pazarlama açısından bakılırsa, Türkiye çok önemli bir avantajlara sahip. Akdeniz'in en büyük ülkelerinden birisi, Kıta Sahanlığı ve Ekonomik Münhasır Akanı en geniş ülkelerden aynı zamanda, Türkiye. En önemlisi de Türkiye, yaklaşık 40 yıldır doğal gaz kullanıyor. Ve ihtiyacı olan doğal gazı da, boru hatları ve LNG dönüşümü merkezleriyle ithalat yoluyla karşılıyor. Yani, çok ciddi bir tecrübe ve altyapısı var. Ve bu altyapı Avrupa'ya entegre modern bir altyapı, aynı zamanda.

Sonuç olarak Türkiye bu avantajları (Stratejik konum ve mevcut doğal gaz yatırımları) hesaba katarak; sağlıklı bir Akdeniz Doğal gazı pazarlama stratejisi geliştirebilirse, en çok kazanan ülke olur. Yapılması gereken, şimdiden pazarlanmaya odaklanmaktır.

doğu akdeniz pazarlama petrol doğal gaz akdeniz